ΥΓΕΙΑ

Ποιες τοξίνες αυξάνουν τον κίνδυνο Πλάγιας Αμυοτροφικής Σκλήρυνσης

Η πλάγια αμυοτροφική σκλήρυνση ή νόσος του κινητικού νευρώνα (ALS) είναι μια νευροεκφυλιστική πάθηση που επηρεάζει τους κινητικούς νευρώνες του Κεντρικού και Περιφερικού Νευρικού Συστήματος.

Ποιες τοξίνες αυξάνουν τον κίνδυνο Πλάγιας Αμυοτροφικής Σκλήρυνσης

Πρόκειται για μια εξουθενωτική πάθηση που δεν θεραπεύεται.

Ερευνητές στο Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν, ανέπτυξαν μια βαθμολογία περιβαλλοντικού κινδύνου που θα τους επιτρέψει να αξιολογούν τον κίνδυνο ενός ανθρώπου να αναπτύξει την πάθηση, καθώς και το ποσοστό επιβίωσης μετά τη διάγνωση.

Τοξίνες όπως τα φυτοφάρμακα και τα καρκινογόνα PCB (ομάδα από συνθετικά παρασκευασμένους χλωριωμένους αρωματικούς υδρογονάνθρακες) συμβάλλουν στον κίνδυνο ενός ατόμου να αναπτύξει την πάθηση και να πεθάνει.

Η βαθμολογία κινδύνου χρησιμοποιεί δείγματα αίματος ασθενών.

«Για πρώτη φορά, έχουμε ένα μέσο εξέτασης του κινδύνου ενός ατόμου να εμφανίσει πλάγια αμυοτροφική σκλήρυνση με βάση την έκθεση σε δεκάδες τοξίνες στο περιβάλλον», δήλωσε ο πρώτος συγγραφέας της μελέτης Δρ. Stephen Goutman, διευθυντής της κλινικής Pranger ALS στο Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν.

Για τη μελέτη τους, οι ερευνητές έλαβαν περισσότερα από 250 δείγματα αίματος από ανθρώπους με και χωρίς πλάγια αμυοτροφική σκλήρυνση.

Οι ερευνητές υπολόγισαν μεμονωμένα μοντέλα κινδύνου και επιβίωσης χρησιμοποιώντας 36 οργανικούς ρύπους. Αρκετοί από αυτούς τους ρύπους συσχετίστηκαν σημαντικά με τον κίνδυνο ALS.

Ο κίνδυνος για ανάπτυξη ALS παρατηρήθηκε πιο έντονα με ένα μείγμα φυτοφαρμάκων στο αίμα. Όποιος είχε εκτεθεί περισσότερο, αντιμετώπιζε διπλάσιο κίνδυνο σε σύγκριση με κάποιον που ανήκε στην ομάδα με τη χαμηλότερη έκθεση.

«Τα ευρήματά μας τονίζουν τη σημασία της κατανόησης του εύρους της περιβαλλοντικής ρύπανσης και των επιπτώσεών της στην ALS και άλλες ασθένειες», δήλωσε η ανώτερη συγγραφέας Δρ. Eva Feldman, διευθύντρια του NeuroNetwork for Emerging Therapies στο Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν.

Σε προηγούμενη έρευνα, οι επιστήμονες είχαν εντοπίσει υψηλά επίπεδα φυτοφαρμάκων στο αίμα ασθενών με ALS, που συνήθως αναφέρεται ως νόσος του Lou Gehrig.

Αργότερα έδειξαν ότι η έκθεση σε οργανικούς ρύπους ευνοεί την εξέλιξη της ALS και συμβάλλει σε χειρότερα αποτελέσματα.

«Όταν μπορούμε να αξιολογήσουμε τους περιβαλλοντικούς ρύπους χρησιμοποιώντας δείγματα αίματος, οδηγούμαστε σε αξιολόγηση του κινδύνου και τη διαμόρφωση στρατηγικών πρόληψης », είπε η Feldman.

«Οι βαθμολογίες περιβαλλοντικού κινδύνου έχουν συσχετιστεί ισχυρά με πολλές ασθένειες, συμπεριλαμβανομένων των καρκίνων, ειδικά όταν συνδυάζονται με γενετικό κίνδυνο», πρόσθεσε. «Πρόκειται για μια αναπτυσσόμενη εφαρμογή που πρέπει να μελετηθεί περαιτέρω καθώς αντιμετωπίζουμε τις συνέπειες των ρύπων που ανιχνεύονται σε όλο τον κόσμο».

Η έρευνα υποστηρίχθηκε μεταξύ άλλων από τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ και τα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας των ΗΠΑ.

Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στην επιστημονική επιθεώρηση Journal of Neurology, Neurosurgery and Psychiatry.