ΥΓΕΙΑ

Καρδιακή προσβολή: Σε τι διαφέρει από τη στηθάγχη ή την καούρα

Μιχάλης Θερμόπουλος

Ο πόνος στο στήθος είναι μόνο ένα από τα πολλά πιθανά συμπτώματα καρδιακής προσβολής.

Καρδιακή προσβολή: Σε τι διαφέρει από τη στηθάγχη ή την καούρα
Bigstock

Μια καρδιακή προσβολή συμβαίνει όταν η ροή του αίματος στον καρδιακό μυ εμποδίζεται ή μειώνεται σημαντικά. Είναι κάτι που μπορεί να προκαλέσει μόνιμη βλάβη στον καρδιακό ιστό.

Η γρήγορη απόκριση στα συμπτώματα της καρδιακής προσβολής είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την ελαχιστοποίηση των επιπλοκών και των μακροχρόνιων καρδιακών προβλημάτων.

Ποια είναι τα συμπτώματα σε μια καρδιακή προσβολή

Ο πόνος ή η δυσφορία στο στήθος είναι δύο συμπτώματα που συνοδεύουν τα περισσότερα καρδιακά επεισόδια, αλλά μπορεί να υπάρχουν πολλά ακόμα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα συμπτώματα καρδιακής προσβολής τείνουν να είναι μη τυπικά, δηλαδή να διαφέρουν σε ορισμένους πληθυσμούς, συμπεριλαμβανομένων των γυναικών, των ηλικιωμένων και εκείνων με σακχαρώδη διαβήτη. Εάν ανήκετε σε μία από αυτές τις ομάδες, συζητήστε με τον γιατρό σας σχετικά με συμπτώματα που μπορεί να είναι μοναδικά για εσάς.

Καρδιακή προσβολή: Τα πιο κοινά συμπτώματα

Αν και ο πόνος ή η δυσφορία στο στήθος εμφανίζεται συχνά, η φύση αυτής της ενόχλησης ποικίλλει. Μπορεί να εμφανιστεί ως αίσθημα πίεσης ή βάρος στο στήθος ή ως οξύς πόνος, συχνά στην αριστερή πλευρά του θώρακα. Ο πόνος στο στήθος από καρδιακή προσβολή μπορεί να επιδεινωθεί προοδευτικά ή μπορεί “να έρχεται και να φεύγει”.

Άλλες κοινές ενδείξεις καρδιακής προσβολής:

  • κρύος ιδρώτας
  • ζαλάδα, αδυναμία ή λιποθυμία
  • δύσπνοια, που μερικές φορές προηγείται του πόνου στο στήθος ή εμφανίζεται μαζί αυτόν
  • πόνος στο πάνω μέρος του σώματος, συμπεριλαμβανομένου του πόνου που “ακτινοβολεί” από τον αυχένα μέχρι το σαγόνι και πόνος στην πλάτη, τους ώμους και τα χέρια

Αν και ο πόνος στο αριστερό χέρι συνδέεται συχνά με συμπτώματα καρδιακής προσβολής, μπορεί να έχετε πόνο μόνο και στο δεξί ή και στα δύο χέρια. Ομοίως, μπορεί να έχετε πόνο στον έναν ή και στους δύο ώμους κατά τη διάρκεια μιας καρδιακής προσβολής.

Μερικοί αναφέρουν επίσης ότι έχουν μια αόριστη “αίσθηση επικείμενης καταστροφής” πριν εμφανιστούν άλλα συμπτώματα καρδιακής προσβολής, ή ενώσω αυτά αναπτύσσονται.

Στις γυναίκες

Οι γυναίκες με καρδιακή νόσο μπορεί να εμφανίσουν τυπικά συμπτώματα καρδιακής προσβολής, όπως πόνο στο στήθος, αν και σε πολλές περιπτώσεις τα συμπτώματά τους είναι λιγότερο εμφανή. Οι γυναίκες έχουν συχνά πιο διακριτικά συμπτώματα που μπορεί να μην υποδηλώνουν πάντα έμφραγμα.

Μερικά από αυτά τα συμπτώματα είναι:

  • ναυτία και έμετος
  • αίσθημα παλμών
  • δυσκολία στην αναπνοή
  • πόνος στο άνω μέρος της πλάτης ή στο σαγόνι

Σε ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας

Ένας ξαφνικός πόνος στο στήθος μπορεί να είναι ένα αναμφισβήτητο σημάδι ότι μια καρδιακή προσβολή βρίσκεται σε εξέλιξη. Αλλά για πολλούς ηλικιωμένους, κάποια άλλα συμπτώματα μπορεί να είναι πιο μπερδεμένα.

Για παράδειγμα, ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας που ζαλίζονται ενώ ανεβαίνουν σκάλες ή κάνουν εργασίες στο σπίτι μπορεί να θεωρήσουν λανθασμένα τη δύσπνοια ως σύμπτωμα της ηλικίας και όχι καρδιακής προσβολής. Εάν αρχίζετε να δυσκολεύεστε να αναπνεύσετε, ακόμα και σε φάση ηρεμίας, καλέστε το 166.

Σε άτομα με διαβήτη

Τα άτομα με διαβήτη έχουν περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν καρδιακές παθήσεις και σε μικρότερη ηλικία. Αυτό συμβαίνει επειδή η υψηλή γλυκόζη αίματος από τον διαβήτη μπορεί να βλάψει τα αιμοφόρα αγγεία και τα νεύρα που ελέγχουν την καρδιά.

Εάν έχετε διαβήτη που έχει επηρεάσει ορισμένα από τα νεύρα στο στήθος σας, τότε ένας φαινομενικά μικρός πόνος στο στήθος μπορεί να κρύβει ένα πιο σοβαρό πρόβλημα, όπως μια καρδιακή προσβολή.

Τα άτυπα συμπτώματα μπορεί να είναι:

  • ξαφνικός κρύο ιδρώτας χωρίς προφανή αιτία
  • ιδιαίτερη κόπωση χωρίς λόγο
  • στομαχική ανακατωσούρα
  • δύσπνοια, ακόμα και χωρίς σωματική δραστηριότητα

Σε τι διαφέρει η καρδιακή προσβολή από τη στηθάγχη

Η στηθάγχη είναι πόνος στο στήθος που εμφανίζεται όταν ο καρδιακός μυς δεν λαμβάνει επαρκή και σταθερή παροχή αίματος. Υπάρχουν δύο τύποι στηθάγχης:

  • Σταθερή στηθάγχη: Αυτός ο τύπος είναι προβλέψιμος και εμφανίζεται συνήθως μετά από σωματική άσκηση, όταν ο καρδιακός μυς προσπαθεί να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις του σώματος για μεγαλύτερη κυκλοφορία αίματος.
  • Ασταθής στηθάγχη: Αυτός ο τύπος υποδηλώνει ένα πιο σοβαρό καρδιακό πρόβλημα, καθώς μπορεί να αναπτυχθεί ανά πάσα στιγμή, ακόμη και όταν ξεκουράζεστε.

Το να αναγνωρίσετε τη διαφορά μεταξύ στηθάγχης και καρδιακής προσβολής δεν είναι πάντα εύκολο. Εάν έχετε πόνο στο στήθος μετά από άσκηση, αλλά αυτός υποχωρεί γρήγορα όταν ξεκουράζεστε, πιθανότατα έχετε απλά σταθερή στηθάγχη. Εάν, ωστόσο, ο πόνος συνεχίζεται, επιδεινώνεται ή “έρχεται και φεύγει”, μπορεί να είναι καρδιακή προσβολή.

Ένα επεισόδιο στηθάγχης συνήθως διαρκεί από λίγα λεπτά έως μισή ώρα, ενώ τα συμπτώματα καρδιακής προσβολής συχνά διαρκούν περισσότερο από 30 λεπτά. Εάν δεν είστε σίγουροι, ζητήστε από κάποιον να σας οδηγήσει στα Επείγοντα κάποιου νοσοκομείου.

Σε τι διαφέρει η καρδιακή προσβολή από την καούρα ή τη δυσπεψία

Η καούρα, γνωστή και ως παλινδρόμηση οξέος, μπορεί να παρουσιαστεί ως μια ήπια ή μερικές φορές πολύ άβολη αίσθηση στο κέντρο του θώρακα. Εάν η ενόχληση στο στήθος υποχωρεί όταν αλλάζετε στάσεις (από όρθια σε ανάσκελα και τούμπαλιν) ή όταν παίρνετε αντιόξινα, το πιο πιθανό είναι πως πρόκειται για καούρα.

Επίσης, εάν έχετε ιστορικό καούρας μετά την κατανάλωση ορισμένων τροφών ή ποτών, έχετε τον νου σας σε αυτές τις ενδείξεις εάν νιώσετε δυσφορία στο στήθος.

Η καούρα συνοδεύεται επίσης συχνά από μια ξινή γεύση στο στόμα ή από ήπια παλινδρόμηση (το περιεχόμενο του στομάχου επιστρέφει στον λαιμό ή το στόμα). Συνήθως εμφανίζεται χωρίς τυπικά συμπτώματα καρδιακής προσβολής, όπως δύσπνοια, ζαλάδα ή πόνο σε άλλα σημεία του σώματος.

Πηγή: healthline.com