ΥΓΕΙΑ

Κολπική μαρμαρυγή: 15% πιο πιθανή αν σας έχει συμβεί αυτό το προηγούμενο βράδυ

Μιχάλης Θερμόπουλος

Όλοι γνωρίζουμε ότι ένας κακή ποιότητας νυχτερινός ύπνος μπορεί να μας κάνει να νιώθουμε κουρασμένοι την επόμενη μέρα.

Κολπική μαρμαρυγή: 15% πιο πιθανή αν σας έχει συμβεί αυτό το προηγούμενο βράδυ
Bigstock

Τώρα, μια μελέτη από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια (UCSF) βρήκε έναν ακόμα λόγο για να φροντίζουμε να κοιμόμαστε καλά το βράδυ:

Ο κακός ύπνος συνδέεται με σημαντικά υψηλότερες πιθανότητες να εμφανιστεί κολπική μαρμαρυγή την επόμενη μέρα.

Η κολπική μαρμαρυγή χαρακτηρίζεται από ακανόνιστο καρδιακό παλμό που μπορεί να οδηγήσουν σε θρόμβους αίματος, καρδιακή ανεπάρκεια, εγκεφαλικό και άλλα καρδιακά προβλήματα.

Κολπική μαρμαρυγή: 15% αυξημένος κίνδυνος αν δεν έχετε κοιμηθεί καλά

Η μελέτη παρακολούθησε 419 ασθενείς στη δοκιμή I-STOP-AFIB. Αξιολόγησαν την ποιότητα του ύπνου τους κάθε βράδυ ως “εξαιρετική”, “καλή”, “μέτρια”, “κακή” ή “απαίσια” και χρησιμοποίησαν κινητά ηλεκτροκαρδιογραφήματα για να μετρήσουν επεισόδια κολπικής μαρμαρυγής την επόμενη μέρα. Διαπιστώθηκαν τα εξής:

  • Μια κακή νύχτα ύπνου συσχετίστηκε με 15% μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης επεισοδίου κολπικής μαρμαρυγής.
  • Επίσης, ο συνεχιζόμενος για πολλές νύχτες κακός ύπνος συσχετίστηκε με πιο σοβαρά επεισόδια κολπικής μαρμαρυγής.

Η μελέτη δημοσιεύτηκε στο JACC: Clinical Electrophysiology.

Οι ερευνητές σημείωσαν ότι είναι σημαντικό να θεραπεύεται η οποιαδήποτε υποκείμενη νόσος που μπορεί να προκαλεί την κολπική μαρμαρυγή, η οποία είναι ο πιο κοινός τύπος αρρυθμίας.

Η νέα μελέτη δείχνει ότι οι στρατηγικές για τη βελτίωση της γενικής ποιότητας του ύπνου μπορεί επίσης να βοηθήσουν προς αυτόν τον στόχο.

“Η θεραπεία της αϋπνίας μπορεί να είναι δύσκολη, αλλά σε πολλές περιπτώσεις, υπάρχουν πράγματα υπό τον έλεγχό μας που μπορούν να βελτιώσουν σημαντικά την ποιότητα του ύπνου μας”, δήλωσε ο εκ των συγγραφέων της μελέτης, δρ. Gregory M. Marcus, καρδιολόγος και ηλεκτροφυσιολόγος στο UCSF Health.

Ο ίδιος πρότεινε να πηγαίνετε για ύπνο σε λογική και σταθερή ώρα, να αποφεύγετε το αλκοόλ και την καφεΐνη πριν τον ύπνο, να χρησιμοποιείτε το κρεβάτι μόνο για ύπνο ή για “προσωπικές στιγμές”, να ασκείστε τακτικά, να διατηρείτε το δωμάτιο του ύπνου δροσερό, να αποφεύγετε τον υπνάκο μέσα στην ημέρα και να ξυπνάτε την ίδια ώρα κάθε μέρα.

Αν και οι κίνδυνοι που σχετίζονται με την κολπική μαρμαρυγή έχουν διερευνηθεί εκτενώς, αυτή είναι η πρώτη φορά που ερευνητές διαπίστωσαν άμεση συσχέτιση με τον κακό ύπνο.