ΥΓΕΙΑ

Τι συμβαίνει αν ξυπνήσετε με πρησμένα χείλη

Μιχάλης Θερμόπουλος

Ανάλογα με την αιτία, ένα πρησμένο χείλος μπορεί να συμβεί σταδιακά μέσα σε αρκετές ώρες.

Τι συμβαίνει αν ξυπνήσετε με πρησμένα χείλη
Bigstock

Αυτό σημαίνει ότι μπορεί να πάτε για ύπνο χωρίς κάποιο σημάδι και να ξυπνήσετε με σαφώς πρησμένα χείλη.

Ένα πρησμένο χείλος είναι αποτέλεσμα είτε φλεγμονής είτε συσσώρευσης υγρού στον ιστό του χείλους. Η ανακάλυψη της αιτίας δεν είναι πάντα εύκολη.

Αλλεργικές αντιδράσεις

Οι αλλεργίες σε ορισμένα τρόφιμα, φάρμακα ή στο τσίμπημα ενός εντόμου είναι αρκετά κοινά ερεθίσματα για πρησμένα χείλη και άλλα συμπτώματα. Τα τρόφιμα που συνδέονται συχνότερα με αλλεργικές αντιδράσεις στα χείλη είναι:

  • γάλα
  • αυγά
  • φιστίκια
  • καρύδια
  • οστρακοειδή
  • ψάρια
  • σόγια
  • σιτάρι

Μπορεί επίσης να είστε αλλεργικοί ή να έχετε εξαιρετική ευαισθησία σε ορισμένα μπαχαρικά. Οι καυτερές πιπεριές μπορεί να προκαλέσουν αίσθημα καύσου στο στόμα και πρησμένα χείλη, αλλά ακόμη και πιο ήπια μπαχαρικά συνδέονται με αλλεργικές αντιδράσεις. Τέτοια μπορεί να είναι τα εξής:

  • γλυκάνισος
  • σέλινο
  • κολίανδρος
  • μάραθος
  • μαϊντανός

Οι αλλεργίες σε ορισμένα φάρμακα μπορεί επίσης να προκαλέσουν πρήξιμο στα χείλη σας κατά τη διάρκεια της νύχτας. Η πενικιλίνη και άλλοι τύποι αντιβιοτικών είναι από τα πιο κοινά φάρμακα που προκαλούν τέτοιες αλλεργικές αντιδράσεις.

Οι ήπιες αντιδράσεις μπορεί να περιλαμβάνουν εξανθήματα ή κνησμό. Οι πιο σημαντικές αντιδράσεις περιλαμβάνουν κνίδωση, βήχα, συριγμό και αγγειοοίδημα. Το τελευταίο είναι σοβαρό οίδημα των βαθύτερων ιστών του δέρματος, ειδικά στο πρόσωπο και στα χείλη.

Μία από τις πιο επικίνδυνες αλλεργικές αντιδράσεις είναι η αναφυλαξία. Τα συμπτώματά της περιλαμβάνουν σφίξιμο στο στήθος και πρήξιμο της γλώσσας, των χειλιών και των αεραγωγών, τα οποία εμποδίζουν την αναπνοή.

Γενικά, η αναφυλαξία αναπτύσσεται γρήγορα σε άτομα με ιδιαίτερα ευαίσθητες αλλεργίες, επομένως μπορεί να εμφανιστεί αμέσως μετά το φαγητό ή την λήψη ενός φαρμάκου στο οποίο είστε εξαιρετικά αλλεργικοί.

Δερματικές παθήσεις και λοιμώξεις

Τα σπυράκια πάνω ή κοντά στα χείλη μπορεί να προκαλέσουν κάποιο προσωρινό πρήξιμο στην περιοχή. Μπορεί να εμφανιστεί σοβαρό οίδημα εάν έχετε κυστική ακμή. Αυτός ο σοβαρός τύπος ακμής μπορεί να προκαλέσει μεγάλα σπυράκια οπουδήποτε στο σώμα.

Επιχείλιες πληγές, λοιμώξεις από έρπητα και φουσκάλες από τον ιό Κοξάκι γύρω από το στόμα μπορούν επίσης να προκαλέσουν πρήξιμο στα χείλη. Αυτές οι αλλαγές είναι συμπτώματα ιού και μπορεί να εμφανιστούν κατά τη διάρκεια της νύχτας, παρόλο που ο ιός μπορεί να υπάρχει στο σώμα για πολύ μεγαλύτερο χρονικό διάστημα χωρίς να έχει προκαλέσει άλλα συμπτώματα.

Εάν περάσατε την ημέρα στον ήλιο χωρίς την κατάλληλη προστασία, μπορεί να ξυπνήσετε με σοβαρό ηλιακό έγκαυμα. Τα χείλη σας μπορεί να φουσκώσουν και να ραγίσουν εάν έχουν καεί από τον ήλιο. Ευτυχώς, οι επιπτώσεις του ηλιακού εγκαύματος στα χείλη και αλλού συνήθως υποχωρούν μέσα σε λίγες μέρες.

Μια κοινή βακτηριακή λοίμωξη του δέρματος, γνωστή ως κυτταρίτιδα, μπορεί να προκαλέσει πρήξιμο στα χείλη ή σε οποιοδήποτε μέρος του σώματος που έχει μολυνθεί.

Herpes-erpis-xeilh

Μυϊκές και νευρολογικές καταστάσεις

Μια σειρά καταστάσεων που επηρεάζουν τα νεύρα και τους μύες του προσώπου μπορεί να σας κάνουν να ξυπνήσετε με πρησμένα χείλη ή παρόμοια συμπτώματα.

Ένας τύπος δυστονίας (embouchure dystonia) επηρεάζει πολλές φορές όσους παίζουν τρομπέτα και άλλους μουσικούς που περνούν ώρες με τα χείλη τους σφιγμένα ενώ παίζουν τα όργανά τους. Το embouchure είναι η θέση του στόματος όταν χρησιμοποιείται το επιστόμιο ενός χάλκινου ή πνευστού οργάνου. Η καταπόνηση των μυών του στόματος μπορεί να αφήσει τα χείλη πρησμένα και μουδιασμένα.

Το σύνδρομο Melkersson-Rosenthal είναι μια σπάνια νευρολογική πάθηση που προκαλεί οίδημα στα χείλη και το πρόσωπο, καθώς και κάποια μυϊκή παράλυση. Οι εξάρσεις της νόσου μπορεί να συμβούν με διαφορά ημερών ή ετών. Αυτές οι εξάρσεις συνήθως ξεκινούν στην παιδική ή εφηβική ηλικία. Η αιτία του συνδρόμου Melkersson-Rosenthal δεν είναι καλά κατανοητή, αλλά πιστεύεται ότι είναι γενετικής φύσης.

Οδοντιατρικά ζητήματα

Οι οδοντιατρικές εργασίες, όπως σιδεράκια και άλλες θεραπείες, μπορεί να οδηγήσουν σε πρησμένα χείλη την επόμενη ημέρα μετά την ολοκλήρωση της εργασίας. Μια μόλυνση του στόματος ή των ούλων μπορεί επίσης να οδηγήσει σε πρησμένα χείλη και φλεγμονή στο εσωτερικό του στόματος.

Ο καρκίνος των χειλιών, αν και όχι συχνός, μπορεί επίσης να προκαλέσει οίδημα. Ωστόσο, ο καρκίνος των χειλιών συνήθως εμφανίζεται αρχικά ως πληγή στο εξωτερικό ή στο εσωτερικό του χείλους.

Πρησμένο χείλος στην μία πλευρά του στόματος

Εάν το πρήξιμο των χειλιών σας περιορίζεται στην μία πλευρά ενός χείλους, πιθανότατα οφείλεται σε τραυματισμό σε αυτό το μέρος του στόματός σας ή στην παρουσία κύστης ή άλλης ανάπτυξης σε αυτήν τη θέση. Εάν ξυπνήσετε και το παρατηρήσετε, εξετάστε προσεκτικά το στόμα σας και ψάξτε ή ψηλαφίστε τι μπορεί να προκαλεί πρήξιμο στην μία πλευρά.

Θα πρέπει επίσης να γνωρίζετε ότι άλλες καταστάσεις μπορεί να κάνουν την μία πλευρά του στόματός σας να φαίνεται διαφορετική από την άλλη. Εάν ξυπνήσετε και η μία πλευρά του στόματός σας είναι πεσμένη, ή έχετε υπερβολικά σάλια ή έχετε πρόβλημα με την ομιλία, μπορεί να είναι σύμπτωμα εγκεφαλικού ή παράλυσης Bell.

Καλέστε αμέσως το 166 εάν πιστεύετε ότι μπορεί να είχατε εγκεφαλικό. Η παράλυση Bell είναι μια προσωρινή κατάσταση που προκύπτει από τραυματισμό ή φλεγμονή των νεύρων του προσώπου. Μπορεί επίσης να παραλύσει τους μύες του προσώπου. Οποιαδήποτε παράλυση είναι επείγουσα και πρέπει να αξιολογηθεί από γιατρό. Ωστόσο, η παράλυση Bell δεν είναι μια απειλητική για τη ζωή κατάσταση.

Πότε να δείτε γιατρό

Μια σοβαρή τροφική αλλεργία μπορεί να προκαλέσει περισσότερα από απλά ένα πρησμένο χείλος. Εάν υπάρχουν σημεία σοβαρής αλλεργικής αντίδρασης όπως συριγμός, δύσπνοια ή πρήξιμο του στόματος ή της γλώσσας, καλέστε το 166.

Ένας δερματολόγος θα πρέπει να αξιολογήσει την κυστική ακμή ή την παρουσία κύστεων ή ύποπτων αναπτύξεων πάνω ή κάτω από την επιφάνεια του χείλους σας. Μπορεί να παραπεμφθείτε σε διαφορετικό ειδικό εάν υπάρχει υποψία άλλης πάθησης.

Εάν ξυπνήσετε με ήπια πρησμένα χείλη και χωρίς άλλα συμπτώματα, δώστε προσοχή στο αν το πρήξιμο υποχωρεί ή συνεχίζεται. Εάν το οίδημα επιμένει πέραν των 24 ωρών, επισκεφτείτε έναν γιατρό. Εάν υπάρχουν ενδείξεις σοβαρής αλλεργικής αντίδρασης, αναζητήστε επείγουσα ιατρική φροντίδα.

Πηγή: healthline.com