ΥΓΕΙΑ

Κόκκινο κρασί: Γιατί προκαλεί πονοκέφαλο ακόμη και σε μικρή ποσότητα

Σινάνη Αικατερίνη

Το κόκκινο κρασί μπορεί να αποτελεί ιδανικό συνοδευτικό κάποιων τροφών, σε κάποιους όμως, ακόμη και σε μικρή ποσότητα, προκαλεί πονοκέφαλο.

Κόκκινο κρασί: Γιατί προκαλεί πονοκέφαλο ακόμη και σε μικρή ποσότητα

Ο γνωστός και ως «πονοκέφαλος από κόκκινο κρασί» μπορεί να εμφανιστεί μέσα σε 30 λεπτά έως τρεις ώρες μετά την κατανάλωση ενός μικρού ποτηριού.

Επιστήμονες στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια, εξέτασαν γιατί συμβαίνει αυτό, ακόμη και σε ανθρώπους που δεν έχουν πονοκέφαλο όταν πίνουν μικρές ποσότητες άλλων αλκοολούχων ποτών. Πιστεύουν ότι μια φλαβανόλη που υπάρχει φυσικά στα κόκκινα κρασιά, μπορεί να επηρεάσει τον μεταβολισμό του αλκοόλ και να οδηγήσει σε πονοκέφαλο.

«Πιστεύουμε ότι είμαστε επιτέλους στο σωστό δρόμο για να εξηγήσουμε αυτό το μυστήριο», δήλωσε ο Morris Levin, διευθυντής του Κέντρου Κεφαλαλγίας στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Σαν Φρανσίσκο. «Το επόμενο βήμα είναι να το δοκιμάσουμε σε άτομα που εμφανίζουν αυτούς τους πονοκεφάλους».

Ο πονοκέφαλος από κόκκινο κρασί είναι διαφορετικός από το λεγόμενο hangover, καθώς, αντί να εμφανιστεί ώρες μετά την κατανάλωσή του, εκδηλώνεται ακόμη και εντός 30 λεπτών.

Οι ερευνητές έχουν εστιάσει στο παρελθόν σε τανίνες, θειώδη, φαινολικά φλαβονοειδή και βιογενείς αμίνες, κανένα όμως από αυτά δεν είχε κριθεί απολύτως ένοχο.

Τώρα ανακάλυψαν ότι μια φλαβανόλη που ονομάζεται κερσετίνη, η οποία που βρίσκεται σχεδόν αποκλειστικά στο κόκκινο κρασί, μεταβολίζεται στον οργανισμό σε διάφορες ουσίες. Μία από αυτές, το γλυκουρονίδιο της κερσετίνης, αποδείχθηκε ότι είναι ιδιαίτερα αποτελεσματική στην αναστολή του ενζύμου που προκαλεί οξείδωση της ακεταλδεΰδης.

Η ακεταλδεΰδη, το κύριο προϊόν οξείδωσης του κρασιού, είναι ένα ισχυρό ηλεκτρόφιλο που αντιδρά με πολυάριθμες ενώσεις του κρασιού δίνοντας επιθυμητά προϊόντα, όπως οι σταθερές ερυθρές χρωστικές, τις λιγότερο στυπτικές τανίνες αλλά και αρνητικές δυσάρεστες γεύσεις.

Αυτό θα μπορούσε να είναι το κλειδί για την επίλυση του μυστηρίου. Με το κρίσιμο ένζυμο να καταστέλλεται, η ακεταλδεΰδη συσσωρεύεται στην κυκλοφορία του αίματος, πιστεύουν οι επιστήμονες. Σε υψηλά επίπεδα, προκαλεί πονοκεφάλους, ναυτία, έξαψη του προσώπου και εφίδρωση.

Η δραστική ουσία δισουλφιράμη μπλοκάρει αυτό το ένζυμο και χρησιμοποιείται για την αντιμετώπιση των συμπτωμάτων της κατανάλωσης κόκκινου κρασιού. Οι άνθρωποι που πίνουν κόκκινο κρασί ακόμη και με μέτριες ποσότητες κερκετίνης, μπορεί να εμφανίσουν πονοκέφαλο, ειδικά εάν είναι επιρρεπείς σε ημικρανίες.

Οι ερευνητές σκοπεύουν να κάνουν ευρύτερης κλίμακας μελέτες για τις επιδράσεις των κόκκινων κρασιών με διαφορετικά επίπεδα κερσετίνης. Τα ευρήματά τους θα μπορούσαν να βοηθήσουν τους ανθρώπους να αποφύγουν τους πονοκεφάλους από κόκκινο κρασί στο μέλλον.

Τα σταφύλια παράγουν κερσετίνη ως αντίδραση στην ηλιακή ακτινοβολία. Κάποιες ποικιλίες έχουν πενταπλάσια ποσότητα κερσετίνης από άλλες.

Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό περιοδικό Scientific Reports.

Πηγή: Medical Express