ΥΓΕΙΑ

Γιατί το τρέξιμο στο κρύο είναι πιο ωφέλιμο

Σινάνη Αικατερίνη

Οι χαμηλές θερμοκρασίες συχνά αποτρέπουν όσους τρέχουν από το να βγουν στο κρύο και να κάνουν την αγαπημένη τους άσκηση.

Γιατί το τρέξιμο στο κρύο είναι πιο ωφέλιμο

Πρόσφατες έρευνες δείχνουν ωστόσο, ότι τα οφέλη του τρεξίματος στο κρύο, υπερτερούν εκείνων του τρεξίματος σε θερμότερες συνθήκες.

Συγκεκριμένα, ο κρύος καιρός μπορεί να βοηθήσει τους δρομείς να κάψουν περισσότερο κακό λίπος, να χάσουν περισσότερο βάρος και να νιώσουν συνολικά πιο υγιείς.

«Ο κρύος καιρός δεν χρειάζεται να αναγκάζει τους δρομείς να μένουν μέσα και ενθαρρύνω τους ασθενείς μου να συνεχίσουν να τρέχουν με ασφάλεια σε εξωτερικούς χώρους», δήλωσε ο Δρ. Joshua Blomgren, επίκουρος καθηγητής στο Ιατρικό Κέντρο του Πανεπιστημίου Rush στο Σικάγο. «Η άσκηση είναι φάρμακο, ακόμη και το χειμώνα».

Το τρέξιμο στο κρύο παράγει λιγότερο θερμικό στρες στο σώμα, γεγονός που μπορεί να το κάνει πιο εύκολο από ότι το καλοκαίρι, δήλωσε ο Blomgren. Οι υψηλότερες θερμοκρασίες του σώματος συνδέονται με αυξημένη προσπάθεια και καταπόνηση της καρδιάς, των πνευμόνων και του μεταβολισμού.

Από την άλλη, το χειμερινό τρέξιμο μπορεί να ενισχύσει το μεταβολισμό σας σε μια εποχή που οι χαμηλές θερμοκρασίες προκαλούν επιβράδυνση του μέσου μεταβολισμού σε μια προσπάθεια του σώματος να διατηρήσει το λίπος, εξήγησε ο Blomgren.

Το τζόκινγκ στο κρύο ξεγελάει το σώμα, το οποίο σταματάει αυτή την επιβράδυνση, βοηθώντας σας να διατηρήσετε ένα υγιές βάρος.

Επιστημονικά στοιχεία δείχνουν επίσης ότι η άσκηση σε χαμηλές θερμοκρασίες μπορεί να βοηθήσει στη μετατροπή του «κακού» λευκού λίπους σε «καλό» καφέ λίπος, δήλωσε ο Blomgren. Το λευκό λίπος μπορεί να προκαλέσει φλεγμονή και αντίσταση στην ινσουλίνη, ενώ το καφέ λίπος είναι μεταβολικός ιστός που βοηθά στην καύση θερμίδων.

Πηγή: healthday.com