ΥΓΕΙΑ

Καρκίνος: Πώς εξαρτάται από καρδιά, διαβήτη και ΔΜΣ

Μιχάλης Θερμόπουλος

Σε μια πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο BMC Medicine, οι ερευνητές αξιολογούν τις συσχετίσεις του Δείκτη Μάζας Σώματος (ΔΜΣ), του διαβήτη τύπου 2 και της καρδιαγγειακής νόσου με τον κίνδυνο καρκίνου.

Καρκίνος: Πώς εξαρτάται από καρδιά, διαβήτη και ΔΜΣ
Bigstock

Οι επιπτώσεις της παχυσαρκίας στην υγεία

Το υπερβολικό βάρος αυξάνει τον κίνδυνο για μη μεταδοτικές ασθένειες, όπως ο καρκίνος και τα καρδιομεταβολικά νοσήματα (καρδιαγγειακή νόσος και διαβήτης τύπου 2). Μάλιστα, οι υψηλές τιμές ΔΜΣ θεωρούνται παράγοντας κινδύνου για διάφορους καρκίνους, όπως:

Ο διαβήτης τύπου 2 συνδέεται επίσης με υψηλότερο κίνδυνο καρκίνου, με τα αναδυόμενα στοιχεία να εμπλέκουν παρόμοια και την καρδιαγγειακή νόσο ως ανεξάρτητο παράγοντα κινδύνου για συγκεκριμένους καρκίνους.

Τα καρδιομεταβολικά νοσήματα μπορεί να επιδεινώσουν τις δυσμενείς επιπτώσεις της παχυσαρκίας στον κίνδυνο καρκίνο, καθώς η καρδιαγγειακή νόσος και ο διαβήτης τύπου 2 μοιράζονται κοινές οδούς με τον καρκίνο. Προηγούμενες μελέτες έχουν εξετάσει τις συσχετίσεις μεταξύ του ΔΜΣ και του καρκίνου, αλλά με ελάχιστη εστίαση στη συνύπαρξη καρδιομεταβολικών νοσημάτων.

Δεδομένου ότι ο επιπολασμός της καρδιαγγειακής νόσου και του διαβήτη τύπου 2 είναι πιθανό να αυξάνεται με τη γήρανση και την αύξηση του πληθυσμού, είναι σημαντικό να εξεταστούν οι διαφορές στη σχέση μεταξύ του ΔΜΣ και του καρκίνου σε άτομα με καρδιομεταβολικά νοσήματα.

Πώς έγινε η έρευνα

Στην συγκεκριμένη μελέτη, οι ερευνητές εξέτασαν τις συσχετίσεις μεταξύ του ΔΜΣ και του κινδύνου καρκίνου με βάση το αν κάποιος έχει καρδιομεταβολικά νοσήματα. Ανέλυσαν δεδομένα από τις διαρκείς μελέτες Biobank του Ηνωμένου Βασιλείου (UKB) και European Prospective Investigation into Cancer and Nutrition (EPIC).

Η μελέτη UKB στρατολόγησε περίπου 500.000 ενήλικες ηλικίας 40-69 ετών από την Αγγλία, την Ουαλία και τη Σκωτία μεταξύ 2006 και 2010. Η μελέτη EPIC στρατολόγησε περισσότερους από 520.000 ενήλικες 35-69 ετών από 10 ευρωπαϊκές χώρες μεταξύ 1992 και 2000.

Ανθρωπομετρικά, κοινωνικοδημογραφικά, διατροφικά και τρόπου ζωής δεδομένα καθώς και βιολογικά δείγματα ελήφθησαν στην αρχή της μελέτης. Τα άτομα με διαβήτη τύπου 2, καρδιαγγειακή νόσο ή καρκίνο αποκλείστηκαν. Τα αποτελέσματα της μελέτης περιελάμβαναν την εμφάνιση πρωτοπαθών και σχετιζόμενων με την παχυσαρκία καρκίνων.

Οι καρκίνοι που σχετίζονται με την παχυσαρκία περιελάμβαναν:

  • μηνιγγίωμα
  • αδενοκαρκίνωμα οισοφάγου
  • πολλαπλό μυέλωμα
  • καρκίνο μαστού
  • καρκίνο νεφρών
  • καρκίνο μήτρας
  • καρκίνο ωοθηκών
  • καρκίνο παχέος εντέρου
  • καρκίνο ορθού
  • καρκίνο στομάχου
  • καρκίνο ήπατος
  • καρκίνο χοληδόχου κύστης
  • καρκίνο παγκρέατος και
  • καρκίνο θυρεοειδούς

Ελήφθησαν επίσης υπόψη πληροφορίες για κάπνισμα, κατανάλωση αλκοόλ, επίπεδο εκπαίδευσης, επίπεδο σωματικής δραστηριότητας, διατροφή, εμμηνόπαυση και ορμονοθεραπεία στις γυναίκες.

Doctor Measuring Obesity Male Body Fat Waist. Obesity And Weight Loss.

Τι έδειξε η έρευνα

Η τρέχουσα μελέτη περιελάμβανε 344.094 και 233.249 συμμετέχοντες από τις κοόρτες UKB και EPIC, αντίστοιχα. Οι παχύσαρκοι συμμετέχοντες (ΔΜΣ άνω του 30) ήταν λιγότερο σωματικά δραστήριοι και είχαν χαμηλότερο μορφωτικό επίπεδο από άλλους.

Οι συμμετέχοντες παρακολουθήθηκαν για διάμεσο διάστημα 10,9 ετών, κατά τη διάρκεια των οποίων εμφανίστηκαν 32.549 και 19.833 πρωτοπαθείς καρκίνοι, συμπεριλαμβανομένων 12.526 και 7.892 καρκίνων που σχετίζονται με την παχυσαρκία στις κοόρτες UKB και EPIC, αντίστοιχα.

  • Υπήρχε θετική συσχέτιση μεταξύ του ΔΜΣ και του κινδύνου καρκίνων που σχετίζονται με την παχυσαρκία στο βασικό μοντέλο, το οποίο αγνοούσε τυχόν καρδιομεταβολικά νοσήματα.
  • Ομοίως, ο ΔΜΣ συσχετίστηκε θετικά με τον κίνδυνο καρκίνου που σχετίζεται με την παχυσαρκία τόσο σε συμμετέχοντες χωρίς, όσο και με καρδιαγγειακή νόσο ή διαβήτη τύπου 2.
  • Η κοινή συσχέτιση της καρδιαγγειακής νόσου και του υπέρβαρου (ΔΜΣ άνω του 25) με κίνδυνο καρκίνου που σχετίζεται με την παχυσαρκία ήταν μεγαλύτερος από τις μεμονωμένες συσχετίσεις στο UKB.
  • Ο ΔΜΣ συσχετίστηκε επίσης θετικά με τον συνολικό κίνδυνο καρκίνου. Η προσαρμογή για τυχόν καρδιομεταβολικά νοσήματα δεν επηρέασε τη συσχέτιση.

Συμπεράσματα

Ο αυξημένος ΔΜΣ συσχετίστηκε με υψηλότερο κίνδυνο καρκίνου σχετιζόμενου με την παχυσαρκία και στις δύο κοόρτες, ανεξάρτητα από το αν οι συμμετέχοντες είχαν καρδιομεταβολικά νοσήματα.

Η κοινή συσχέτιση της παχυσαρκίας και της καρδιαγγειακής νόσου με τον κίνδυνο καρκίνου ήταν υψηλότερη από το άθροισμα των επιμέρους συσχετίσεων.

Τα ευρήματα της μελέτης υποδεικνύουν ότι η πρόληψη της παχυσαρκίας θα μπορούσε να οδηγήσει σε μεγαλύτερη μείωση του κινδύνου καρκίνου σε άτομα με καρδιαγγειακή νόσο σε σχέση με τον γενικό πληθυσμό. Ωστόσο, απαιτούνται περαιτέρω μελέτες για να επιβεβαιωθούν αυτά τα αποτελέσματα.

Πηγή: news-medical.net