ΥΓΕΙΑ

Τα τρία σημάδια ότι ένα άρρωστο παιδί πρέπει να πάει στον γιατρό

Μιχάλης Θερμόπουλος

Κατά κανόνα, το κοινό κρυολόγημα, η γρίπη ή άλλες ασθένειες μπορούν να αντιμετωπιστούν στο σπίτι.

Τα τρία σημάδια ότι ένα άρρωστο παιδί πρέπει να πάει στον γιατρό
Bigstock

Αλλά η δρ. Angela Mattke, παιδίατρος στο Mayo Clinic's Children's Center, λέει ότι οι γονείς πρέπει να προσέχουν τα ακόλουθα τρία σημάδια, διότι δείχνουν ότι το άρρωστο παιδί τους πρέπει να το εξετάσει γιατρός.

1. Ενυδάτωση

Όταν τα παιδιά είναι άρρωστα, δεν πρόκειται να πίνουν αρκετά υγρά. Η δρ. Mattke λέει, ότι εάν μπορούν να πίνουν αρκετά για να ουρούν τουλάχιστον κάθε οκτώ ώρες, τότε πληρούν το ελάχιστο δυνατό για ενυδάτωση.

“Κανονικά, αν έχουν ουρήσει λιγότερο από τρεις φορές σε 24 ώρες, αυτό είναι ανησυχητικό για αφυδάτωση”, λέει.

Εάν ανησυχείτε ότι το παιδί σας είναι αφυδατωμένο, είναι σώφρον να ενημερώσετε σχετικώς τον παιδίατρό του.

2. Αναπνοή

Ένα άλλο πράγμα που λέει η δρ. Mattke να έχετε στον νου σας είναι το πώς αναπνέει το άρρωστο παιδί σας:

“Αν το παιδί σας φαίνεται να αναπνέει πιο γρήγορα, πιο δύσκολα ή φαίνεται να έχει κάποιου είδους αναπνευστική δυσκολία με οποιονδήποτε τρόπο, πρέπει να μιλήσετε με γιατρό. Αν το παιδί σας δυσκολεύεται να αναπνεύσει σε βαθμό που δεν μπορεί να ολοκληρώσει προτάσεις στην ομιλία, αυτό είναι κάτι πιο επείγον και, ενδεχομένως, να πρέπει να αναζητήσετε έκτκατη ιατρική φροντίδα”.

3. Συμπεριφορά

“Μπορεί το παιδί να έχει πυρετό, αλλά να συμπεριφέρεται κανονικά: να τρέχει, να τρώει, να πίνει και να αναπνέει καλά. Αλλά μπορεί επίσης να έχει πολύ χαμηλό πυρετό και ταυτόχρονα να το διακρίνει νωθρότητα, να μην είναι τόσο σε εγρήγορση και να μην ανταποκρίνεται καλά σε όσα του λέτε. Αυτό είναι σημάδι ότι πρέπει να το δει γιατρός”.

Η ίδια προσθέτει ότι εάν το άρρωστο παιδί σας είναι καλά ενυδατωμένο, αναπνέει καλά και συμπεριφέρεται κανονικά, αλλά εξακολουθείτε να έχετε απορίες, μην διστάσετε ποτέ να καλέσετε ή να στείλετε μήνυμα στον/στην γιατρό του.

Πηγή: mayoclinic.org