ΥΓΕΙΑ

Καρκίνος στην μύτη: Σπάνιος αλλά επιθετικός – Τον νου σας στα σημάδια

Μιχάλης Θερμόπουλος

Η έγκαιρη διάγνωση και θεραπεία είναι καίριας σημασίας στην αποφυγή της εξάπλωσή του.

Καρκίνος στην μύτη: Σπάνιος αλλά επιθετικός – Τον νου σας στα σημάδια
Bigstock

Ο καρκίνος στην μύτη, επίσης γνωστός ως καρκίνος της ρινικής κοιλότητας ή καρκίνος του παραρινικού κόλπου, μπορεί να περιλαμβάνει πολλούς τύπους καρκινικών όγκων.

Ο εκάστοτε τύπος καρκίνου της μύτης καθορίζει σε μεγάλο βαθμό και το πόσο γρήγορα είναι πιθανό να αναπτυχθεί. Ανεξάρτητα από το είδος του όγκου που έχετε, η έναρξη θεραπείας το συντομότερο δυνατό σας δίνει τις καλύτερες πιθανότητες να αποτρέψετε την εξάπλωσή του σε άλλα μέρη του σώματος.

Πόσο γρήγορα αναπτύσσεται ο καρκίνος στην μύτη

Η ταχύτητα με την οποία θα αναπτυχθεί ένας καρκίνος στην μύτη δεν μπορεί πάντα να προβλεφθεί με ακρίβεια. Οι περισσότεροι, αλλά όχι όλοι, καρκίνοι στην μύτη τείνουν να αναπτύσσονται αργά. Για παράδειγμα, τα ακανθοκυτταρικά καρκινώματα μπορούν να εξαπλωθούν σε άλλα μέρη του σώματος (μετάσταση), αλλά σύμφωνα με το Skin Cancer Foundation, τα ποσοστά είναι χαμηλά. Οι πιθανότητες εξάπλωσης αυξάνονται εάν ο όγκος είναι μεγαλύτερος.

Αυτά είναι ενθαρρυντικά νέα για πολλά άτομα με τέτοιον καρκίνο, καθώς η Canadian Cancer Society αναφέρει ότι περίπου το 80% όλων των καρκίνων που επηρεάζουν τη ρινική κοιλότητα και τους παραρινικούς κόλπους είναι ακανθοκυτταρικά καρκινώματα.

Τύποι καρκίνου στην μύτη

Ο καρκίνος στην μύτη είναι ασυνήθιστος, καθώς αντιπροσωπεύει μόνο περίπου το 3-5% όλων των καρκίνων στο κεφάλι ή τον τράχηλο. Αν και είναι σπάνιος, μπορεί να έχει πολλές μορφές. Μερικοί από τους πιο συνηθισμένους τύπους είναι:

  • οσφρητικό νευροβλάστωμα
  • ελάσσων καρκίνος των σιελογόνων αδένων (αδενοκαρκίνωμα, αδενοειδές κυστικό καρκίνωμα και βλεννοεπιδερμοειδές)
  • νευροενδοκρινικός καρκίνος
  • ρινικό αδιαφοροποίητο καρκίνωμα
  • ακανθοκυτταρικό καρκίνωμα
  • μελάνωμα
  • λέμφωμα

Καρκίνος στην μύτη: Συμπτώματα

Δυστυχώς, τα πρώιμα συμπτώματα του καρκίνου της μύτης μοιάζουν συχνά με εκείνα μιας αθώας λοίμωξης κόλπων ή ενός κοινού κρυολογήματος. Μερικά από τα πιο κοινά συμπτώματα είναι:

  • απόφραξη στην μία πλευρά (ρουθούνι) της μύτης
  • πόνος ή πίεση στο αυτί
  • πόνος ή μούδιασμα στο πρόσωπο
  • πονοκέφαλος
  • εξόγκωμα στο πρόσωπο, μέσα στην μύτη ή στον ουρανίσκο του στόματος
  • ρινική συμφόρηση που δεν βελτιώνεται ποτέ ή συνεχίζει να επιδεινώνεται
  • ρινορραγίες
  • πόνος ή μούδιασμα μέσα ή γύρω από το στόμα
  • πύον από την μύτη
  • πρησμένοι λεμφαδένες στον λαιμό
  • υγρά μάτια

Πολλά από αυτά τα συμπτώματα μπορεί να ισχύουν και σε άλλες καταστάσεις, επομένως είναι σημαντικό να λάβετε ιατρική αξιολόγηση για να αποκλειστούν ορισμένες αιτίες ή να επιβεβαιωθεί μια διάγνωση. Λάβετε υπόψη ότι μπορεί να μην υπάρχουν όλα αυτά τα συμπτώματα μαζί, εάν έχετε ρινικό καρκίνο.

nose-myth-muti-miti-myti

Ποια είναι η πρόγνωση για άτομα με καρκίνο στην μύτη

Όπως με κάθε καρκίνο, όσο πιο γρήγορη είναι η διάγνωση και η έναρξη της θεραπείας, τόσο καλύτερη είναι η προοπτική επιβίωσης. Παρόλο που υπάρχει επί του παρόντος ένα συνολικό σχετικό ποσοστό 5ετούς επιβίωσης 59% για όλα τα στάδια του ρινικού καρκίνου, το 5ετές σχετικό ποσοστό επιβίωσης για τον καρκίνο στην μύτης που εντοπίζεται μόνο στη ρινική κοιλότητα είναι 86%.

Οι προοπτικές γίνονται όλο και καλύτερες λόγω των συνεχιζόμενων βελτιώσεων στις πρακτικές ανίχνευσης και θεραπείας.

Ποια είναι τα πρώτα σημάδια του καρκίνου στην κύτη

Ένα από τα πρώτα κύρια συμπτώματα είναι η ρινική απόφραξη που δεν μπορεί να ανακουφιστεί με το φύσημα της μύτης. Μπορεί επίσης να έχετε ρινορραγία, όταν προσπαθείτε να φυσήξετε την μύτη σας, αν και αυτό είναι κάτι που μπορεί να εμφανιστεί οποιαδήποτε στιγμή.

Σε ποιο σημείο ξεκινά συνήθως ο καρκίνος στην μύτη

Συνήθως ξεκινά από τον μαλακό ιστό που καλύπτει τη ρινική κοιλότητα αμέσως πίσω από την μύτη ή στους παραρινικούς κόλπους, που βρίσκονται γύρω από τα μάτια.

Είναι ιάσιμος ο καρκίνος στην μύτη;

Οι γιατροί μπορούν να θεραπεύσουν τον καρκίνο στην μύτη, συχνά με χειρουργική επέμβαση για την αφαίρεση του όγκου. Η χημειοθεραπεία και η ακτινοθεραπεία μπορεί επίσης να είναι χρήσιμες πέρα από τη χειρουργική επέμβαση ή και από μόνες τους. Όπως και με τους περισσότερους καρκίνους, ωστόσο, υπάρχει πάντα ένας ελαφρύς κίνδυνος να επανέλθει ακόμη και μετά την επιτυχή αρχική θεραπεία.

Από τι προκαλείται ο καρκίνος στην μύτη

Δεν είναι πάντα σαφές γιατί ένα άτομο αναπτύσσει ρινικό καρκίνο. Μπορεί να υπάρχει γενετική αιτία σε ορισμένες περιπτώσεις. Η έκθεση σε ορισμένες αερομεταφερόμενες χημικές ουσίες ή άλλες τοξίνες στο περιβάλλον μπορεί επίσης να οδηγήσει σε αυτόν τον τύπο καρκίνου.

Πηγή: healthline.com