ΥΓΕΙΑ

Τι πρόβλημα στα νεφρά ίσως προκαλεί το μικροβίωμα του εντέρου

Μιχάλης Θερμόπουλος

Ο πόνος από τις πέτρες στα νεφρά πολλές φορές μοιάζει να προκύπτει “από το πουθενά”.

Τι πρόβλημα στα νεφρά ίσως προκαλεί το μικροβίωμα του εντέρου
Bigstock

Αλλά νέα έρευνα δείχνει ότι το μικροβίωμα του εντέρου ίσως παίζει ρόλο στη δημιουργία επιβλαβών κόκκων, που οδηγούν σε πέτρες στα νεφρά.

Σε μια καναδική μελέτη, τα άτομα που είχαν πέτρες στα νεφρά φάνηκε να μοιράζονται ορισμένες αλλαγές στα μικροβιώματα του εντέρου, του ουροποιητικού συστήματος και του σάλιου τους, που δεν βρέθηκαν σε άτομα χωρίς νεφρολιθίαση.

“Διαπιστώσαμε ότι όσοι έπαθαν πέτρες στα νεφρά όχι μόνο είχαν ένα ανθυγιεινό μικροβίωμα, συμπεριλαμβανομένου ενός μικροβιώματος του εντέρου που ήταν πιο πιθανό να εκκρίνει τοξίνες στα νεφρά, αλλά και ότι αυτό το μικροβίωμα ήταν ανθεκτικό στα αντιβιοτικά”, δήλωσε ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης, δρ. Jeremy Burton από το Ινστιτούτο Ερευνών Υγείας Lawson και το St. Joseph's Health Care στο Οντάριο.

Η ομάδα του δρ. Burton δημοσίευσε τα ευρήματά της στο περιοδικό Microbiome.

Οι ερευνητές εξέτασαν την μικροβιακή σύνθεση του μικροβιώματος του εντέρου, των ούρων και του σάλιου 83 ατόμων, που είχαν πέτρα στα νεφρά και 30 ανθρώπων που δεν είχαν ποτέ.

Ο επίσης συγγραφέας της μελέτης, δρ. Kait Al είπε ότι σύγχρονα αναλυτικά εργαλεία "μας επέτρεψαν να ανακαλύψουμε ποια βακτήρια υπήρχαν στο έντερο και τις γενετικές δυνατότητες αυτών των βακτηρίων ή πώς λειτουργούν. Κάναμε επίσης μια απλούστερη αλληλουχία [εξέταση] στα δείγματα στόματος και ούρων”.

Ο δρ. Al είναι μεταδιδακτορικός ερευνητής στο Schulich School of Medicine & Dentistry στο Πανεπιστήμιο του Δυτικού Οντάριο.

Πώς το μικροβίωμα επηρεάζει το αν κάποιος εκδηλώσει πέτρες στα νεφρά

Οι περισσότερες πέτρες στα νεφρά σχηματίζονται από ένα από τα απόβλητα του σώματος, το οξαλικό ασβέστιο. Ορισμένα μικροβιώματα περιέχουν φυσικά ένα βακτήριο που ονομάζεται Oxalobacter formigenes, το οποίο μπορεί να διασπάσει το οξαλικό ασβέστιο. Αλλά η νέα έρευνα προτείνει άλλους παράγοντες που παίζουν στο μικροβίωμα.

“Είναι μια πιο περίπλοκη ιστορία. Τα μικρόβια σχηματίζουν ένα είδος δικτύου που είναι σταθερό και ωφέλιμο σε υγιείς ανθρώπους, αλλά σε εκείνους με πέτρες στα νεφρά, αυτό το δίκτυο διασπάται. Δεν παράγουν τις ίδιες βιταμίνες και χρήσιμους μεταβολίτες, όχι μόνο στο έντερο, αλλά και στο ουροποιητικό σύστημα και τη στοματική κοιλότητα”, είπε ο δρ. Al.

Η υπερβολική έκθεση σε αντιβιοτικά μπορεί επίσης να παίξει ρόλο στον κίνδυνο νεφρολιθίασης.

Η υγιεινή διατροφή και η αποφυγή των αντιβιοτικών (όταν μπορείτε) μπορεί να συνεργαστούν για να ενισχύσουν την υγεία του μικροβιώματος και να αποτρέψουν τις πέτρες στα νεφρά, είπε η ερευνητική ομάδα.

Πηγή: healthday.com