ΥΓΕΙΑ

7 δεσμεύσεις που αξίζει να τηρήσετε για καλύτερη υγεία το 2024

Μιχάλης Θερμόπουλος

Αυτές οι μέρες χαρακτηρίζονται κατά κανόνα από αποφάσεις-δεσμεύσεις που παίρνουμε για μια καλύτερη νέα χρονιά.

7 δεσμεύσεις που αξίζει να τηρήσετε για καλύτερη υγεία το 2024
Bigstock

Κάποιοι βάζουν στόχο να κόψουν το κάπνισμα ή να χάσουν κιλά, ενώ άλλοι να καταφέρουν μια προαγωγή στη δουλειά του ή να δημιουργήσουν οικογένεια.

Πόσες φορές, όμως, αυτές οι καλές κι ενάρετες προθέσεις, χάνονται πριν καν φτάσουμε στον... Φεβρουάριο;

“Αυτό που συμβαίνει στους ανθρώπους είναι ότι βάζουν στόχο να... βράσουν τον ωκεανό”, λέει αφοπλιστικά ο δρ. Donald Lloyd-Jones, καρδιολόγος και πρόεδρος του τμήματος προληπτικής ιατρικής στην Ιατρική Σχολή Feinberg του Πανεπιστημίου Northwestern στο Σικάγο. "Προσπαθούν να διορθώσουν όλα τα προβλήματα υγείας τους ταυτόχρονα και μοιραία αποθαρρύνονται και τα παρατάνε γρήγορα. Αλλά ακόμη και μικρές αλλαγές μπορούν να έχουν μεγάλο αντίκτυπο", προσθέτει ο ίδιος.

Η δρ. Riva Rahl, ιατρός προληπτικής ιατρικής στην Cooper Clinic στο Ντάλας, βλέπει την ίδια τάση στο ιατρείο της:

“Οι άνθρωποι έρχονται με δυναμικές δεσμεύσεις για στόχους υγείας και συνήθως τις τηρούν μόλις για περίπου έναν μήνα. Τους λέω να μην βάζουν τον πήχη τόσο ψηλά που δεν πρόκειται ποτέ να φτάσουν. Βρείτε τι μπορείτε να κάνετε σε λογικά πλαίσια και διατηρήστε το. Μετά από λίγο καιρό αξιολογείστε τις επιδόσεις σας επαναπροσδιορίστε τους στόχους σας".

Η λέξη-κλειδί στην τήρηση των δεσμεύσεων για καλύτερη υγεία είναι το “σταδιακά”, σύμφωνα με τον δρ. Ahmad Garrett-Price, οικογενειακό ιατρό στο Ντάλας. Δίνει έμφαση στην ευεξία και τον υγιεινό τρόπο ζωής στους ασθενείς του:

“Τους προκαλώ να επιλέξουν μόνο 1-2 πράγματα που θέλουν να αλλάξουν. Απλώς κάνοντας μικρές, σταδιακές αλλαγές, προσπαθώντας να είναι συνεπείς και μετά να προχωρήσουν σε άλλα πράγματα που θέλουν να αλλάξουν. Αυτή η νοοτροπία μπορεί να κάνει θαύματα για την υγεία σας”.

Οι ειδικοί αναγνωρίζουν ότι οι δεσμεύσεις για να είσαι πιο υγιής μπορεί να είναι δύσκολο να τηρηθούν. Αλλά υπάρχουν απλά βήματα για να ξεκινήσετε μια υγιή χρονιά. Εδώ είναι μερικές από τις εφικτές ιδέες τους:

1. Ξεκινήστε με μια επίσκεψη στον γιατρό

“Αν δεν έχετε πάει πρόσφατα στον γιατρό σας, η νέα χρονιά είναι μια καλή αφορμή για να ξεκινήσετε θετικά την δέσμευσή σας για καλύτερη υγεία. Ελέγξτε τους αριθμούς σας, πράγματα όπως η αρτηριακή πίεση, το σάκχαρο και η χοληστερόλη στο αίμα και κάντε ένα σχέδιο για οποιονδήποτε από τους αριθμούς χρειάζονται βελτίωση”, είπε ο δρ. Lloyd-Jones.

Medical-Symbol

2. Μην λέτε “γυμναστική”. Απλά κινηθείτε!

“Αν σας τρομάζει το γυμναστήριο ή δεν έχετε 1-2 ώρες να ξοδέψετε εκεί, απλώς κάντε κάτι για να είστε δραστήριοι. Μόλις 10-15 κίνησης την ημέρα μπορούν να βοηθήσουν να κρατήσετε μακριά το έμφραγμα, λέει ο δρ. Garrett-Price.

Η δρ. Rahl σημείωσε ότι το 2018, κυβερνητικοί εμπειρογνώμονες στον τομέα της υγείας ανανέωσαν τις Οδηγίες περί Φυσική Δραστηριότητα για τους Αμερικανούς. Συμβουλεύουν πλέον ότι ακόμη και σύντομες περίοδοι δραστηριότητας έχουν σωρευτικά οφέλη για την υγεία.

“Ο πήχης είναι πλέον χαμηλότερος. Μην το θεωρείτε ως άσκηση. Σκεφτείτε το σαν να αποφεύγετε την καθιστική ζωή. Εάν σηκωθείτε και κινηθείτε, αυτό είναι ισχυρό. Κάθε σωματική δραστηριότητα μετράει”, είπε η ίδια.

Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει να σηκώνεστε από το γραφείο σας περιοδικά και να περπατάτε, να παίρνετε τις σκάλες αντί για το ασανσέρ, να παρκάρετε πιο μακριά ή να συνηθίζετε έναν καθημερινό περίπατο.

Η δρ. Rahl αρέσκεται να παραθέτει τη συμβουλή του δρ. Kenneth Cooper, που θεωρείται ο πατέρας της σύγχρονης αεροβικής και ιδρυτής της Cooper Clinic: “Βγάλτε βόλτα τον σκύλο σας δύο φορές την ημέρα, είτε έχετε σκύλο είτε όχι”!

3. Δίαιτα DASH για πιο υγιεινή διατροφή

Το καλύτερο διατροφικό μοτίβο για την υγεία της καρδιάς είναι η δίαιτα DASH (Διατροφικές Προσεγγίσεις για τη Διακοπή της Υπέρτασης). Γενικά, αυτή η δίαιτα είναι υψηλή σε μη αμυλούχα λαχανικά, φρούτα, δημητριακά ολικής αλέσεως και όσπρια και είναι χαμηλή σε αλάτι, πρόσθετη ζάχαρη, αλκοόλ και επεξεργασμένα τρόφιμα.

Η μεσογειακή και η χορτοφαγική δίαιτα ήταν επίσης στην κορυφή της λίστας για πιο υγιεινή για την καρδιά διατροφή.

4. Εστιάστε στις φυτικές ίνες

“Έχει αποδειχθεί ότι μειώνουν τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων. Μειώνουν και τον κίνδυνο για διαβήτη, βελτιώνουν τη χοληστερόλη, που είναι ένας άλλος τρόπος για να μειώσετε τον κίνδυνο για καρδιακές παθήσεις και εγκεφαλικό, και συμβάλλουν σημαντικά στην μείωση του κινδύνου για καρκίνο του παχέος εντέρου”, είπε η δρ. Rahl.

Και είναι μια εύκολη λύση: “Σκεφτείτε απλώς να αυξήσετε τα δημητριακά ολικής αλέσεως, τα φρούτα, τα λαχανικά και τα φασόλια”.

5. Αφιερώστε χρόνο σε κάτι που σας ηρεμεί

Όλοι έχουμε άγχος, αλλά πρέπει να το διαχειριστούμε. Βρείτε κάτι σας βοηθά να διαχειριστείτε το άγχος: να είστε με το κατοικίδιό σας, να ακούτε μουσική, να κάνετε μπάνιο, να διαλογίζεστε, να προσεύχεστε, να αποσυμπιέζεστε με τους αγαπημένους σας. Βρείτε πέντε λεπτά την ημέρα που σας βοηθούν να το κάνετε αυτό.

6. Μην είστε μόνοι στην προσπάθεια

“Βρείτε έναν φίλο που θα σας βοηθήσει να ασχοληθείτε με την υγεία σας και θα δείτε ότι θα είστε πιο συνεπείς. Κάντε πράγματα που σας αρέσουν, κάντε το διασκεδαστικά και βάλτε λίγη παραπάνω φυσική δραστηριότητα στο μείγμα”, είπε ο δρ. Garrett-Price.

7. Δεσμευτείτε να μην εγκαταλείψετε την δέσμευση

"Μέρος της επιτυχίας είναι η κατανόηση ότι θα υπάρχουν κορυφές και κοιλάδες στο ταξίδι σας. Το μεγαλύτερο πράγμα είναι να παραμείνουμε αισιόδοξοι, προσηλωμένοι και να συνεχίσουμε να κάνουμε κάθε μέρα ένα μικρό βήμα”, λέει ο ίδιος.

Πηγή: heart.org