ΥΓΕΙΑ

Αυτή είναι τελικά η εξήγηση για το χρώμα των ούρων

Μιχάλης Θερμόπουλος

Οι ακριβείς λόγοι για τους οποίους τα ανθρώπινα ούρα είναι κίτρινα ήταν άγνωστοι μέχρι σήμερα.

Αυτή είναι τελικά η εξήγηση για το χρώμα των ούρων
Bigstock

Χρειάστηκε να περάσει μόλις ένας... αιώνας, αλλά ερευνητές υποστηρίζουν ότι επιτέλους εντόπισαν το συγκεκριμένο ένζυμο στα ούρα, το οποίο ευθύνεται για την απόχρωσή τους.

“Αυτή η ανακάλυψη ενζύμου ξετυλίγει τελικά το μυστήριο πίσω από το κίτρινο χρώμα των ούρων. Είναι αξιοσημείωτο το γεγονός ότι ένα καθημερινό βιολογικό φαινόμενο παρέμενε ανεξήγητο για τόσο καιρό και η ομάδα μας είναι ενθουσιασμένη που μπορούμε να το εξηγήσουμε”, δήλωσε ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης, δρ. Brantley Hall. Είναι επίκουρος καθηγητής στο τμήμα Κυτταρικής Βιολογίας και Μοριακής Γενετικής του πανεπιστημίου του Maryland στις ΗΠΑ.

Πώς τα ούρα καταλήγουν να έχουν κιτρινωπή απόχρωση

Όλα ξεκινούν με την αποσύνθεση των τρισεκατομμυρίων ερυθρών αιμοσφαιρίων του σώματος μόλις τελειώσουν η -κατά μέσο όρο- εξάμηνη διάρκεια ζωής τους.

Οι επιστήμονες έχουν καταλάβει εδώ και καιρό ότι η χολερυθρίνη, μια έντονα πορτοκαλί χρωστική ουσία, είναι ένα υποπροϊόν αυτής της κυτταρικής αλλαγής. Η χολερυθρίνη εκκρίνεται στο έντερο, όπου βρίσκεται έτοιμη για απέκκριση. Όσο η χολερυθρίνη παραμένει εκεί, τα μικρόβια του εντέρου τη διασπούν σε άλλα μόρια.

“Τα μικρόβια του εντέρου κωδικοποιούν το ένζυμο αναγωγάση της χολερυθρίνης, το οποίο την μετατρέπει σε ένα άχρωμο υποπροϊόν που ονομάζεται ουροχολινογόνο (urobilinogen). Αυτό στη συνέχεια αποικοδομείται αυθόρμητα σε ένα μόριο που ονομάζεται ουροβιλίνη (urobilin)”, εξήγησε ο δρ. Hall.

Είναι αυτό το τελευταίο μόριο, η ουροβιλίνη, που είναι υπεύθυνο για το κίτρινο χρώμα στα ούρα, σύμφωνα με την ερευνητική ομάδα του δρ. Hall. Τα σχετικά ευρήματα δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό Nature Microbiology.

Τι σημαίνει αυτή η ανακάλυψη γενικότερα

Εκτός από την απάντηση στην... προαιώνια απορία για το χρώμα των ούρων, η αναγνώριση της αναγωγάσης της χολερυθρίνης και του ουροχολινογόνου θα μπορούσε να βελτιώσει την κατανόηση διαφόρων ασθενειών.

Για παράδειγμα, η ομάδα του δρ. Hall διαπίστωσε ότι η αναγωγάση της χολερυθρίνης στην πραγματικότητα λείπει από τα νεογέννητα, καθώς και από άτομα με φλεγμονώδη νόσο του εντέρου. Έτσι, η ανεπάρκεια της αναγωγάσης της χολερυθρίνης μπορεί -ενδεχομένως- να συμβάλλει στον ίκτερο των βρεφών και στον σχηματισμό χολόλιθων:

“Τώρα που εντοπίσαμε αυτό το ένζυμο, μπορούμε να αρχίσουμε να διερευνούμε το πώς τα βακτήρια στο έντερό μας επηρεάζουν τα επίπεδα χολερυθρίνης στην κυκλοφορία του αίματος και τις σχετικές παθήσεις όπως ο ίκτερος. Αυτή η ανακάλυψη θέτει τα θεμέλια για την κατανόηση του άξονα εντέρου-ήπατος, δήλωσε η ερευνήτρια και συν-συγγραφέας της μελέτης, Xiaofang Jiang.

Πηγή: healthday.com