ΥΓΕΙΑ

Συμφορητική καρδιακή ανεπάρκεια: Τα σημάδια ανάλογα με την προβληματική πλευρά της καρδιάς

Μιχάλης Θερμόπουλος

Η συμφορητική καρδιακή ανεπάρκεια είναι μια κατάσταση που εμφανίζεται όταν η καρδιά δεν αντλεί αίμα τόσο αποτελεσματικά όσο θα έπρεπε.

Συμφορητική καρδιακή ανεπάρκεια: Τα σημάδια ανάλογα με την προβληματική πλευρά της καρδιάς
Bigstock

Αυτό οδηγεί σε επιβράδυνση της ροής του αίματος από την καρδιά προς το υπόλοιπο σώμα, προκαλώντας την συσσώρευση του αίματος στις φλέβες. Έτσι προκαλείται συμφόρηση ή πρήξιμο στους ιστούς του σώματος, ειδικά στα πόδια και τους αστραγάλους.

Άλλα συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνουν δύσπνοια και επίμονο βήχα. Τα συμπτώματά σας θα εξαρτηθούν επίσης από την πλευρά της καρδιάς που επηρεάζεται και από το στάδιο της συμφορητικής καρδιακής ανεπάρκειας (CHF) στο οποίο βρίσκεστε.

Καρδιακή ανεπάρκεια: Κοινά συμπτώματα

Ένα από τα πιο κοινά συμπτώματα της CHF είναι το εύκολο λαχάνιασμα κατά τη διάρκεια καθημερινών δραστηριοτήτων, όπως το ανέβασμα σκαλοπατιών. Όταν έχετε συμφορητική καρδιακή ανεπάρκεια, υγρό συσσωρεύεται στους πνεύμονες, δυσκολεύοντας την αναπνοή. Αυτό είναι γνωστό ως πνευμονικό οίδημα και μπορεί να είναι αρκετά επικίνδυνο εάν δεν αντιμετωπιστεί, καθώς μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρά αναπνευστικά προβλήματα. Καθώς η πάθηση εξελίσσεται, μπορεί να επέλθει δύσπνοια κατά τη διάρκεια ακόμη των πιο απλών εργασιών, όπως το ντύσιμο ή το ξάπλωμα για ύπνο.

Για τους ηλικιωμένους, τα συμπτώματα μπορεί να φαίνονται λίγο διαφορετικά. Η δύσπνοια μπορεί να μην είναι τόσο αισθητή στην συμφορητική καρδιακή ανεπάρκεια μεταξύ των ηλικιωμένων ενηλίκων που δεν είναι πολύ δραστήριοι. Αντίθετα, πιθανώς να αισθάνονται ασυνήθιστα κουρασμένοι ή να μπερδεύονται πιο εύκολα.

Άλλα κοινά συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνουν βήχα, πρήξιμο στα πόδια και τους αστραγάλους και αυξημένη ανάγκη για ούρηση.

Λάβετε υπόψη: ορισμένα συμπτώματα της καρδιακής ανεπάρκειας διαφέρουν επίσης ανάλογα με την πλευρά της καρδιάς (αριστερά ή δεξιά) που επηρεάζεται.

Προειδοποιητικά σημάδια αριστερής καρδιακής ανεπάρκειας

Στην αριστερή καρδιακή ανεπάρκεια, η καρδιά δεν είναι σε θέση να αντλήσει αποτελεσματικά αίμα πλούσιο σε οξυγόνο προς το υπόλοιπο σώμα. Αυτό συμβαίνει όταν η αριστερή πλευρά της καρδιάς είναι είτε πολύ αδύναμη για να αντλήσει την απαραίτητη ποσότητα αίματος ή η καρδιά είναι πολύ παχιά ή δύσκαμπτη για να χαλαρώσει σωστά και να γεμίσει επαρκώς με αίμα. Τα συμπτώματα της αριστερής καρδιακής ανεπάρκειας είναι:

  • Δυσκολία αναπνοής
  • Επίμονος βήχας
  • Αίσθημα υπερβολικής κόπωσης, ακόμη και μετά από ανάπαυση
  • Αδυναμία σώματος
  • Δάχτυλα και χείλη σε μπλε χρώμα (κυάνωση)
  • Πρόβλημα εστίασης
  • Δυσκολία στον ύπνο όταν είστε ξαπλωμένοι

Προειδοποιητικά σημάδια δεξιάς καρδιακής ανεπάρκειας

Στη δεξιά καρδιακή ανεπάρκεια, η καρδιά δυσκολεύεται να αντλήσει επαρκή ποσότητα αίματος προς τους πνεύμονες για να πάρει οξυγόνο. Τα συμπτώματα αυτού του τύπου CHF είναι:

  • Ναυτία
  • Απώλεια όρεξης
  • Πόνος και πρήξιμο στην κοιλιά
  • Πρήξιμο στα κάτω άκρα συμπεριλαμβανομένων των αστραγάλων, των ποδιών και των πελμάτων
  • Συχνή ούρηση
  • Ανεξήγητη αύξηση βάρους

Πότε να επικοινωνήσετε με έναν γιατρό

Εάν αντιμετωπίζετε συμπτώματα CHF ή παρατηρήσετε μια αλλαγή στα συμπτώματα, όπως επιδείνωση της δύσπνοιας ή αύξηση του ανεξήγητου βάρους, συμβουλευτείτε έναν γιατρό. Η έγκαιρη λήψη θεραπείας μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο επιπλοκών και να αποτρέψει την επιδείνωση της κατάστασής σας. Εάν παρατηρείτε σχετικά συμπτώματα στο παιδί σας, είναι επίσης σημαντικό να επικοινωνήσετε με τον παιδίατρό του το συντομότερο δυνατό για εξέταση.

Μπορεί να υπάρχουν φορές που τα συμπτώματά σας επιδεινώνονται απότομα και απαιτούν άμεση ιατρική φροντίδα. Τέτοια συμπτώματα είναι η δυσκολία στην αναπνοή, η λιποθυμία και η απώλεια συνείδησης.

Πηγή: health.com