ΥΓΕΙΑ

Βρογχιολίτιδα στα παιδιά: Αίτια, συμπτώματα και επιπλοκές

Μιχάλης Θερμόπουλος

Η βρογχιολίτιδα επηρεάζει τους μικρούς αεραγωγούς και συνήθως προκαλεί ρινική συμφόρηση και έκκριση, βήχα και, μερικές φορές, συριγμό σε μικρά παιδιά.

Βρογχιολίτιδα στα παιδιά: Αίτια, συμπτώματα και επιπλοκές
Bigstock

Όλα τα παιδιά είναι επιρρεπή στη βρογχιολίτιδα. Πολλοί ιοί μπορούν να την προκαλέσουν, αλλά ο πιο συνήθης είναι ο αναπνευστικός συγκυτιακός ιός (RSV).

Εάν το μωρό σας ήταν πρόωρο, έχει καρδιακή ή πνευμονική νόσο ή είναι μικρότερο των 4 μηνών, διατρέχει υψηλότερο κίνδυνο να εκδηλώσει βρογχιολίτιδα.

Η νόσος επηρεάζει τα παιδιά με πολλούς τρόπους:

Πυρετός

Το παιδί δεν είναι απαραίτητο να ανεβάσει πυρετό λόγω της νόσου. Καλέστε τον παιδίατρο εάν:

  • Το παιδί σας είναι κάτω των 6 μηνών και έχει πυρετό πάνω από 38°C
  • Το παιδί σας είναι άνω των 6 μηνών και έχει πυρετό πάνω από 39°C
  • Το παιδί σας έχει πυρετό 38°C και πάνω για περισσότερες από 5 ημέρες
  • Το παιδί σας δεν έχει κάνει εμβόλια στην πρώιμη παιδική ηλικία και είναι ηλικίας 2 ετών ή κάτω

Οι ειδικοί συνιστούν την λήψη θερμοκρασιών από το ορθό σε παιδιά ηλικίας 3 μηνών ή λιγότερο. Επικοινωνήστε με τον παιδίατρό σας ή αναζητήστε αμέσως φροντίδα εάν το παιδί σας είναι 2 μηνών ή μικρότερο και έχει ορθική θερμοκρασία 38°C ή μεγαλύτερη, επειδή μπορεί να είναι επείγουσα ανάγκη.

Αλλαγές στην αναπνοή

Η αναπνοή του παιδιού μπορεί να είναι πιο γρήγορη από το συνηθισμένο. Τα βρέφη, ειδικά τα νεογέννητα και τα κάτω των 4 μηνών, μπορεί να έχουν μεγάλες παύσεις στην αναπνοή τους ή να σταματήσουν να αναπνέουν.

Τα μωρά συνήθως αναπνέουν από την μύτη τους. Όταν η ρινική τους κοιλότητα έχει συμφόρηση, δεν μπορούν να αναπνεύσουν από την μύτη τους και συχνά δυσκολεύονται να φάνε. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε κακή σίτιση, η οποία με την σειρά της συμβάλει στην αφυδάτωση και την αδυναμία ύπνου. Σε κάθε περίπτωση βάζετε πάντα το μωρό σας να κοιμάται μόνο του ανάσκελα σε μια κούνια με επίπεδη, σταθερή επιφάνεια και μακριά από την έκθεση σε καπνό.

Εάν το παιδί σας έχει κάποιο από αυτά τα συμπτώματα, πρέπει να αξιολογηθεί από την ομάδα υγειονομικής περίθαλψης του.

Αφυδάτωση στα μωρά

Τα βρέφη και τα παιδιά είναι ιδιαίτερα ευάλωτα στην αφυδάτωση. Εάν το παιδί σας έχει λιγότερες από μία βρεγμένες πάνες κάθε 6 ώρες ή έχει σημαντική αλλαγή στον αριθμό των βρεγμένων πανών, μπορεί να είναι ένδειξη αφυδάτωσης. Τα βρέφη έως 1 έτους πρέπει να λαμβάνουν μόνο μητρικό γάλα, φόρμουλα ή ένα παιδικό ρόφημα ηλεκτρολυτών για να βοηθηθούν στην ενυδάτωση.

Αλλαγές στο χρώμα ή τον τόνο του δέρματος

Ειδικά για τα νεογέννητα, τα νεότερα και τα πρόωρα βρέφη, οι ιοί μπορεί να προκαλέσουν αλλαγές στο χρώμα ή τον τόνο του δέρματος. Εάν το παιδί σας αρχίζει να αλλάζει χρώμα ή τόνο, παρακολουθήστε το προσεκτικά. Επικοινωνήστε με τον παιδίατρο εάν αρχίσουν να φαίνονται μπλε ή χλωμά ή φαίνονται πολύ νωχελικά και χαλαρά.

Τα παιδιά όλων των ηλικιών παθαίνουν συνήθως 6-8 κρυολογήματα τον χρόνο. Αυτό συμβαίνει ακόμη και σε παιδιά με υγιές ανοσοποιητικό σύστημα απλώς και μόνο επειδή εκτίθενται σε νέες ασθένειες.

Τι μπορείτε να κάνετε

  • Χρησιμοποιήστε έναν ατμοποιητή δωματίου για να μειώσετε τη ρινική συμφόρηση. Αφήστε τον να λειτουργήσει για 30 λεπτά με την πόρτα του υπνοδωματίου κλειστή πριν από τον ύπνο, την ώρα του ύπνου και όλη τη νύχτα.
  • Χορηγήστε από την μύτη ρινικό φυσιολογικό ορό στο παιδί 2-3 φορές την ημέρα. Θα συμβάλλει δραματικά στην μείωση της ρινικής συμφόρησης και επιτρέπει στα βρέφη να τρώνε και να κοιμούνται καλύτερα. Μην ανησυχείτε αν δείτε λίγη αιματοβαμμένη βλέννα όταν το κάνετε αυτό. Αυτός ο ιός προκαλεί ερεθισμό που μπορεί να προκαλέσει αιμορραγία.
  • Για παιδιά κάτω του 1 έτους, να έχετε στη διάθεσή σας ένα προσυσκευασμένο ρόφημα ηλεκτρολυτών. Για παιδιά άνω του 1 έτους, ενυδατώστε με νερό ή ρόφημα ηλεκτρολυτών.
  • Για βρέφη υψηλού κινδύνου σοβαρής ασθένειας από RSV, μιλήστε με τον παιδίατρο σχετικά με τον εμβολιασμό κατά του RSV.

Για κάποιους, η βρογχιολίτιδα θα έρχεται και θα παρέρχεται χωρίς σοβαρά συμπτώματα. Για άλλους, αυτό δεν θα ισχύει. Οι γονείς πρέπει να εξοικειωθούν με τα συμπτώματα, ώστε να γνωρίζουν τα σημάδια που πρέπει να προσέχουν. Εάν έχετε οποιεσδήποτε ερωτήσεις, επικοινωνήστε με τον παιδίατρό σας.

Πηγή: mayoclinichealthsystem.org