ΥΓΕΙΑ

Γνωστός ηθοποιός παραλίγο να πεθάνει από νεκρωτική απονευρωσίτιδα: Τι είναι η νόσος

Μιχάλης Θερμόπουλος

Ο ηθοποιός Barry Keoghan αποκάλυψε ότι παραλίγο να πεθάνει από μόλυνση που οδήγησε σε νεκρωτική απονευρωσίτιδα.

Γνωστός ηθοποιός παραλίγο να πεθάνει από νεκρωτική απονευρωσίτιδα: Τι είναι η νόσος

Ο Ιρλανδός ηθοποιός, γνωστός για τους ρόλους του στις ταινίες Saltburn και The Banshees Of Inisherin, είπε σε συνέντευξή του στο GQ, ότι ανέπτυξε την απειλητική για τη ζωή λοίμωξη στο χέρι του τον Οκτώβριο του 2022.

Στη συνέντευξη, ο Keoghan θυμάται ότι ρώτησε τους γιατρούς, “Δεν θα πεθάνω, έτσι;” και οι γιατροί του απάντησαν: “Δεν ξέρουμε”.

Τι είναι η μόλυνση από νεκρωτική απονευρωσίτιδα

“Η νεκρωτική απονευρωσίτιδα είναι μια σπάνια και απειλητική για τη ζωή λοίμωξη που προκαλεί τον θάνατο των μαλακών ιστών του σώματος. Μπορεί να συμβεί όταν μια πληγή μολυνθεί από ορισμένους τύπους βακτηρίων, συνηθέστερα από στρεπτοκοκκικά βακτήρια”, εξηγεί η δρ. Semiya Aziz.

Καθώς η μόλυνση εξαπλώνεται, παράγει τοξίνες που καταστρέφουν τον κοντινό ιστό, βλάπτουν τα αιμοφόρα αγγεία και σταματούν τη ροή του αίματος.

Εάν δεν αντιμετωπιστεί γρήγορα, μπορεί να προκαλέσει σοβαρές παρενέργειες, όπως σηπτικό σοκ και ανεπάρκεια οργάνων, με αποτέλεσμα μερικές φορές την ανάγκη για ακρωτηριασμό.

Υπογραμμίζοντας τη σοβαρότητα της λοίμωξης, η δρ. Aziz λέει ότι ακόμη και με θεραπεία, η μόλυνση μπορεί να είναι θανατηφόρα σε έως και το 30% των περιπτώσεων!

Πώς αναπτύσσεται μια μόλυνση από νεκρωτική απονευρωσίτιδα

“Τα βακτήρια μπορούν να εισέλθουν μέσω ρωγμής στο δέρμα όπως ένα κόψιμο ή έγκαυμα. Αυτά τα βακτήρια έχουν τοξίνες και άλλους παθογόνους παράγοντες που μπορούν να οδηγήσουν στο θάνατο των ιστών”, λέει η δρ. Christina M Wojewoda, πρόεδρος της Επιτροπής Μικροβιολογίας του Κολεγίου Αμερικανών Παθολόγων.

Υπάρχουν διαφορετικοί τύποι νεκρωτικής απονευρωσίτιδας ανάλογα με το στέλεχος του βακτηρίου που προκαλεί την μόλυνση.

Η δρ. Wojewoda λέει ότι ο πιο κοινός τύπος νεκρωτικής απονευρωσίτιδας προκαλείται από ένα μείγμα διαφορετικών τύπων βακτηρίων και εμφανίζεται συνήθως στην κοιλιακή ή στη βουβωνική χώρα.

Ο επόμενος πιο κοινός τύπος οφείλεται στον πυογενή στρεπτόκοκκο (Streptococcus pyogenes). “Αυτό είναι πιο συχνό σε νέους, υγιείς ενήλικες με ιστορικό τραυματισμού και αφορά τα άκρα. Ο τρίτος τύπος είναι το βακτήριο Vibrio vulnificus, το οποίο βρίσκεται στο θαλασσινό νερό”, εξηγεί η ίδια.

Αν και οποιοσδήποτε μπορεί να προσβληθεί από νεκρωτική απονευρωσίτιδα, η δρ. Aziz επισημαίνει ότι μερικοί κινδυνεύουν περισσότερο, όπως οι διαβητικοί, εκείνοι με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα και όσοι ζουν με κάποια χρόνια ασθένεια.

Συμπτώματα μόλυνσης από νεκρωτική απονευρωσίτιδα

  • Πυρετός και ρίγη
  • Ναυτία και έμετος
  • Διάρροια
  • Φουσκάλες, έλκη και μαύρα στίγματα στο δέρμα
  • Έντονος πόνος ή απώλεια αίσθησης κοντά στην πληγή
  • Σύγχυση και υπνηλία
  • Σοκ
  • Πρήξιμο

Η αναγνώριση των συμπτωμάτων της μόλυνσης από νεκρωτική απονευρωσίτιδα είναι ζωτικής σημασίας. Η δρ. Aziz λέει ότι τα συμπτώματα μπορεί να διαφέρουν ανάλογα με το στάδιο και τη σοβαρότητα της λοίμωξης.

Ωστόσο, οι άνθρωποι εμφανίζουν συχνότερα πυρετό, ρίγη, ναυτία, έμετο και διάρροια.

“Αυτά είναι σημάδια συστηματικής λοίμωξης ή σήψης”, εξηγεί η ίδια.

Η μόλυνση προκαλεί επίσης φουσκάλες, έλκη ή μαύρες κηλίδες στο δέρμα, που μπορεί να υποδηλώνουν θάνατο ιστού ή γάγγραινα.

“Μπορεί να υπάρχει έντονος πόνος ή απώλεια αίσθησης κοντά σε ένα κόψιμο ή τραύμα και ο πόνος μπορεί να είναι πολύ χειρότερος από τον αναμενόμενο για έναν τέτοιο τραυματισμό”, προσθέτει.

Θα πρέπει επίσης να προσέχετε για σύγχυση, υπνηλία ή σοκ (σημάδια χαμηλής αρτηριακής πίεσης ή ανεπάρκειας οργάνων) καθώς και πρήξιμο, ερυθρότητα και ζεστασιά του δέρματος γύρω από την πληγείσα περιοχή.

Τι να κάνετε εάν υποψιάζεστε ότι έχετε νεκρωτική απονευρωσίτιδα

Οι καθυστερήσεις στη θεραπεία μπορεί να οδηγήσουν σε θάνατο, επομένως είναι σημαντικό να αναζητήσετε ιατρική φροντίδα αμέσως. Καλέστε το 166 ή πηγαίνετε στα Επείγοντα νοσοκομείου το συντομότερο δυνατό.

Οι γιατροί θα αναζητήσουν σημάδια νεκρωτικής απονευρωσίτιδας, όπως έντονο πόνο, οίδημα, ερυθρότητα, φουσκάλες και αποχρωματισμό του δέρματος. Μπορεί επίσης να σας κάνουν εξετάσεις αίματος και απεικόνισης και να λάβουν δείγματα ιστού ώστε να επιβεβαιώσουν τη διάγνωση και να εντοπίσουν τον συγκεκριμένο τύπο του βακτηρίου που προκαλεί την μόλυνση.

Μόλις διαγνωστεί, η νεκρωτική απονευρωσίτιδα συνήθως αντιμετωπίζεται με συνδυασμό αντιβιοτικών, χειρουργικής επέμβασης και υποστηρικτικής φροντίδας.

Σε ορισμένες περιπτώσεις ο ακρωτηριασμός του προσβεβλημένου μέλους μπορεί να είναι απαραίτητος για να σωθεί η ζωή του ασθενούς, λέει η δρ. Aziz.

Πηγές: healthline.com, gq.com