ΥΓΕΙΑ

Η ένωση που σκοτώνει τα καρκινικά κύτταρα στη λευχαιμία και το λέμφωμα

Σινάνη Αικατερίνη

Ερευνητές στο Πανεπιστήμιο του Τέξας, εντόπισαν μια νέα φαρμακευτική ένωση που σκοτώνει με επιτυχία τα καρκινικά κύτταρα της λευχαιμίας και του λεμφώματος, ανοίγοντας ενδεχομένως το δρόμο για νέες μορφές θεραπείας.

Η ένωση που σκοτώνει τα καρκινικά κύτταρα στη λευχαιμία και το λέμφωμα

Ο Renato Aguilera, καθηγητής στο Τμήμα Βιολογικών Επιστημών και κύριος ερευνητής του προγράμματος, εντόπισε την πολλά υποσχόμενη ένωση, η οποία ονομάζεται θειοφαίνιο F-8.

«Ο κύριος στόχος της έρευνάς μου είναι να ανακαλύψω νέα αντικαρκινικά φάρμακα που θα μπορούν τελικά να θεραπεύσουν διαφορετικούς τύπους καρκίνου», εξήγησε ο Aguilera.

Η λευχαιμία είναι καρκίνος των κυττάρων του αίματος, ενώ το λέμφωμα είναι καρκίνος του ανοσοποιητικού συστήματος.

Στο πλαίσιο της έρευνάς τους για την πιθανή θεραπεία αυτών των καρκίνων, οι επιστήμονες εξέτασαν φαρμακευτικές ενώσεις για να καθορίσουν την επίδρασή τους σε διάφορους τύπους καρκινικών κυττάρων.

Οι φαρμακευτικές εταιρείες παράγουν εκατομμύρια ενώσεις και το πλήρες φάσμα των χρήσεών τους είναι συχνά ασαφές ή άγνωστο, δήλωσε ο Aguilera. Ορισμένες από αυτές τις εταιρείες πωλούν τις παραγόμενες ενώσεις ως χημικές βιβλιοθήκες, τις οποίες ερευνητές όπως ο Aguilera μπορούν στη συνέχεια να μελετήσουν για να προσδιορίσουν την ακριβή επίδραση των ενώσεων στα ανθρώπινα κύτταρα.

«Το δυσκολότερο μέρος αυτού του είδους έρευνας είναι να καταλάβουμε τι ακριβώς κάνει ένα φάρμακο», δήλωσε ο Aguilera.

Στο πλαίσιο της έρευνας, δοκιμάστηκαν 1.300 διαφορετικές ενώσεις σε καλλιέργειες ανθρώπινων καρκινικών κυττάρων. Το θειοφαίνιο F-8 ήταν πολύ επιτυχημένο στην πρόκληση προγραμματισμένου κυτταρικού θανάτου στα κύτταρα λευχαιμίας και λεμφώματος, στέλνοντας ουσιαστικά ένα μήνυμα στα κύτταρα που τα αναγκάζει να αυτοκτονήσουν και να αναστείλουν την ανάπτυξη νέων καρκινικών κυττάρων.

«Η δυνατότητα της ένωσης να λειτουργεί σε συνδυασμό με τις υπάρχουσες θεραπείες, θα μπορούσε να αλλάξει τη ζωή των ασθενών με λευχαιμία και λέμφωμα» επισημαίνουν οι ερευνητές.

Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό περιοδικό PLOS One.