Κιρσοί στα πόδια: Οι πιο επαναστατικές μέθοδοι θεραπείας των κάτω άκρων

Όταν περίπου το 25% του πληθυσμού εμφανίζει κιρσούς, τότε είναι εύκολα αντιληπτό ότι μιλάμε για ένα πρόβλημα που αφορά πολλούς. Στο παρακάτω άρθρο θα εξηγήσουμε τι ακριβώς είναι οι κιρσοί κάτω άκρων, πώς μπορούμε να τους αναγνωρίσουμε και τέλος ποιες είναι οι ενδεδειγμένες θεραπείες για την αντιμετώπισή τους.

Τι είναι οι κιρσοί;

Κιρσοί είναι οι φλέβες που προεξέχουν της επιφάνειας του δέρματος και έχουν οφιοειδή πορεία. Δημιουργούνται λόγω αναστροφής της πορείας του αίματος, η οποία φυσιολογικά είναι μονόδρομη με κατεύθυνση από τα πόδια προς την καρδιά. Συχνά αναφέρονται και ως «φλεβίτιδα» ή «φλεβίτης», ωστόσο οι χαρακτηρισμοί αυτοί δεν αποτελούν ιατρικούς όρους.

Σημαντικό είναι να συνειδητοποιήσουμε ότι οι κιρσοί δεν είναι απλώς ένα αισθητικό θέμα. Καθώς εξελίσσονται προκαλούν κόπωση στα πόδια και δυσκολίες στην καθημερινότητα. Ακόμη, ένας στους 20 ανθρώπους με κιρσούς καταλήγει με φλεβικά έλκη (πληγές), προκαλώντας σημαντική επιβάρυνση στην ποιότητα ζωής του, ενώ έχει και αυξημένες πιθανότητες να υποστεί φλεβική θρόμβωση

Αίτια εμφάνισης κιρσών στα πόδια

Οι κιρσοί στα πόδια συνήθως προκύπτουν εξαιτίας μιας «αδυναμίας» στα φλεβικά τοιχώματα, με την γενετική προδιάθεση να παίζει τον πιο σημαντικό ρόλο στην εμφάνισή τους. Οι παράγοντες κινδύνου που ενισχύουν τους κιρσούς είναι:

  • Φύλο

Οι γυναίκες εμφανίζουν πιο συχνά κιρσούς.

  • Ηλικία

Με την πάροδο του χρόνου, είναι πιο πιθανόν να εμφανιστούν κιρσοί.

  • Εγκυμοσύνη

Οι ορμόνες κατά την εγκυμοσύνη επηρεάζουν τα φλεβικά τοιχώματα.

  • Εν τω βάθει φλεβική θρόμβωση

Δευτερογενείς κιρσοί που προέρχονται από προηγούμενη θρόμβωση.

  • Παρατεταμένη ορθοστασία

Η μακρόχρονη ορθοστασία στην εργασία ή λόγω του τρόπου ζωής μπορεί να επιβαρύνει τις φλέβες και να προκαλέσει κιρσούς.

Ποια είναι τα συμπτώματα των κιρσών;

  • Αντιαισθητική εμφάνιση

Οι ασθενείς με κιρσούς πολλές φορές επισκέπτονται τον γιατρό τους γιατί δεν τους αρέσει το αισθητικό αποτέλεσμα που δημιουργείται στα πόδια τους.

  • Αίσθημα βάρους ή πόνου

Συχνά, οι άνθρωποι νιώθουν βάρος ή πόνο στα πόδια, κυρίως στις γάμπες, όσο προχωράει η ημέρα.

  • Οίδημα (πρήξιμο)

Όσοι έχουν την συγκεκριμένη πάθηση είναι πολύ πιθανόν να δουν τις γάμπες ή τους αστραγάλους τους να πρήζονται.

  • Αίσθημα Καύσους – Τσιμπημάτων – Φαγούρας

Κάποιοι αναφέρουν αίσθηση καύσους, τσιμπημάτων ή φαγούρας στα πόδια.

  • Δερματικές Αλλοιώσεις

Όταν οι κιρσοί έχουν εξελιχθεί αρκετά, το δέρμα πάνω από τους κιρσούς γίνεται σκούρο και σκληρό, ενώ μπορεί να εμφανιστούν και πληγές.

  • Μυϊκές Κράμπες και Κόπωση

Οι κράμπες στους μυς των ποδιών και τα κουρασμένα πόδια είναι κάτι που χαρακτηρίζει πολλές φορές τους κιρσούς.

  • Θρόμβωση

Σε πιο σοβαρές περιπτώσεις, οι κιρσοί μπορούν να οδηγήσουν σε θρόμβωση, κάτι που αποτελεί απειλή για την υγεία του ασθενούς.

Ποια είναι η κατάλληλη θεραπεία για να απαλλαγείτε από τους κιρσούς κάτω άκρων;

Laser 1940nm

Σύμφωνα με τις τελευταίες κατευθυντήριες οδηγίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης Αγγειοχειρουργών, η καλύτερη επιλογή για την θεραπεία των κιρσών είναι η χρήση Laser. Αυτή η μέθοδος θεραπείας ξεχωρίζει για τα εντυπωσιακά αποτελέσματα που επιτυγχάνει με ακρίβεια. Το πιο σύγχρονο Laser που υπάρχει σήμερα είναι το Laser 1940nm. Λόγω της διεθνούς αναγνώρισης που έχει ο εξειδικευμένος αγγειοχειρουργός Αθανάσιος Σιαφάκας, ήταν ο πρώτος στην Ελλάδα, που τον εμπιστεύτηκαν οι κατασκευαστές του Laser 1940nm για να εφαρμόσει αυτήν την προηγμένη μέθοδο.

Ποια είναι τα πλεονεκτήματα του Laser 1940nm;

  • Μεγαλύτερη απορρόφηση ενέργειας: Το εξαιρετικά μεγάλο μήκος κύματος αποτελεί το κύριο πλεονέκτημα του Laser 1940nm, προσφέροντας αυξημένη απορρόφηση ενέργειας από το φλεβικό τοίχωμα. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να επιτυγχάνονται ισάξια ή ακόμα καλύτερα αποτελέσματα με μικρότερη ενέργεια.
  • Στοχευμένη απορρόφηση: Η ενέργεια επικεντρώνεται με μεγάλη ακρίβεια στην επιθυμητή περιοχή του ποδιού, αποφεύγοντας κινδύνους όπως τραυματισμοί νεύρων, ή δυσχρωμία του δέρματος.
  • Εφαρμογή σε επιφανειακούς κλάδους: Το Laser 1940nm είναι ευέλικτο και μπορεί να χρησιμοποιηθεί ακόμα και σε επιφανειακούς φλεβικούς κλάδους, χάρη στην πολύ εύκαμπτη οπτική ίνα που διαθέτει και στην χαμηλότερη ενέργεια που απαιτεί.
  • Λιγότερες υποτροπές και απλούστερη θεραπεία: Σήμερα, η απορρόφηση των φλεβών από το Laser 1940nm είναι πιο γρήγορη, μειώνοντας τον κίνδυνο υποτροπών και καθιστώντας τη θεραπεία πιο εύκολη και αποτελεσματική.
  • Μέγιστη ασφάλεια: Η οπτική ίνα του Laser 1940nm είναι ηλεκτρονική «κλειδωμένη» για μία χρήση, αποκλείοντας τους κινδύνους επαναποστείρωσης και επαναχρησιμοποίησης, εξασφαλίζοντας τη μέγιστη ασφάλεια των ασθενών
  • Τοπική αναισθησία: Κατά την χρήση του Laser εφαρμόζεται τοπική αναισθησία, πράγμα που εξασφαλίζει όχι μόνο ανώδυνη διαδικασία αλλά και την πιο άνετη δυνατή εμπειρία για τον ασθενή.
  • Συνδυασμός και με άλλες θεραπείες: Το Laser μπορεί να συνδυαστεί άνετα και με άλλες τεχνικές ώστε να καλύψει σχεδόν όλες τις περιπτώσεις κιρσών.

Η αποτελεσματική θεραπεία των κιρσών ξεκινάει από το Siafakas Vein Center

Ανακαλύψτε τα εντυπωσιακά αποτελέσματα που προσφέρει το Laser 1940nm για την θεραπεία των κιρσών. Ο διακεκριμένος αγγειοχειρουργός στη θεραπεία των φλεβικών παθήσεων, Αθανάσιος Σιαφάκας, όντας ο πρώτος που εφάρμοσε την μέθοδο στην Ελλάδα, αναδεικνύεται ως η πλέον αξιόπιστη επιλογή για την αντιμετώπιση των κιρσών στα κάτω άκρα.

Πώς Ξεκινάμε;

Επικοινωνήστε άμεσα με το ιατρείο του εξειδικευμένου αγγειοχειρουργού, Siafakas Vein Center, και αρχίστε το ταξίδι σας προς την απόλυτη ευεξία των ποδιών σας. Οι κιρσοί δεν πρέπει να είναι εμπόδιο - αφήστε μας να σας βοηθήσουμε να ανακτήσετε την ομορφιά και άνεση των ποδιών σας.