ΥΓΕΙΑ

7 προβλήματα στα νύχια που πρέπει να μην αγνοήσετε

Μιχάλης Θερμόπουλος

Γνωρίζατε ότι τα νύχια σας μπορούν να παρέχουν σημαντικές πληροφορίες για την υγεία σας;

7 προβλήματα στα νύχια που πρέπει να μην αγνοήσετε
Bigstock

Διαβάστε παρακάτω για να μάθετε πώς οι αλλαγές στον τρόπο εμφάνισης των νυχιών σας θα μπορούσαν να σηματοδοτήσουν προβλήματα υγείας που πρέπει να μην αγνοήσετε.

Εάν παρατηρήσετε αυτές τις αλλαγές, κλείστε ένα ραντεβού με τον γιατρό σας:

Ανάγλυφη υφή με μικρά βαθουλώματα

Γνωστό ως nail pitting. Αυτό είναι όταν στα νύχια εμφανίζονται μικρές στρογγυλές κοιλότητες ή εγκοπές. Είναι συχνό σε άτομα που έχουν δερματικές διαταραχές, όπως ψωρίαση και έκζεμα. Μπορεί επίσης να σχετίζεται με τη γυροειδή αλωπεκία, μια αυτοάνοση ασθένεια που προκαλεί απώλεια μαλλιών.

Διόγκωση στις άκρες των δακτύλων και των νυχιών

Γνωστό ως nail clubbing. Συμβαίνει όταν οι άκρες των δακτύλων μεγαλώνουν και τα νύχια διευρύνονται πτρος τα πλάγια, “σκεπάζοντας” τις πλαϊνές άκρες των δακτύλων. Είναι ένα φαινόμενο που αναπτύσσεται σταδιακά με την πάροδο ετών.

Μπορεί να οφείλεται σε:

  • Χαμηλό οξυγόνο στο αίμα
  • Ασθένεια των πνευμόνων
  • Καρδιακά προβλήματα
  • Κίρρωση του ήπατος
  • Γαστρεντερικά προβλήματα

Κοιλονυχία: Νύχια που κυρτώνουν προς τα πάνω

Γνωστό και ως spoon nails. Συμβαίνει όταν τα νύχια είναι μαλακά και περιμετρικά οι άκρες τους κυρτώνουν προς τα πάνω. Αυτή η κατάσταση ονομάζεται επίσης κοιλονυχία.

Η κοιλονυχία είναι συχνά σύμπτωμα σιδηροπενικής αναιμίας. Ή μπορεί να οφείλεται σε ένα ηπατικό πρόβλημα, που ονομάζεται αιμοχρωμάτωση. Σε άτομα που πάσχουν από αυτή την πάθηση, το σώμα απορροφά πάρα πολύ σίδηρο από τα τρόφιμα.

Κοκκινωπό/ροζ στεφάνι στην άκρη του νυχιού, στο χείλος του δακτύλου

Γνωστό και ως Terry's nails. Είναι όταν το μεγαλύτερο μέρος του νυχιού φαίνεται λευκό εκτός από μια στενή κόκκινη ή ροζ “ταινία” στην κορυφή, εκεί που τελειώνει το δάκτυλο κάτω από το νύχι.

Είναι κάτι που εμφανίζεται μερικές φορές απλά λόγω της γήρανσης. Αλλά σε άλλες περιπτώσεις, μπορεί να είναι σύμπτωμα μιας σοβαρής ιατρικής πάθησης, όπως ηπατικά προβλήματα, συμφορητική καρδιακή ανεπάρκεια ή διαβήτης.

Οριζόντιες αυλακώσεις στο μέσο του νυχιού

Γνωστό και ως Beau's lines. Είναι όταν βαθουλωτές γραμμές εμφανίζονται οριζοντίως στα νύχια, συνήθως στο μέσον. Μπορούν να εμφανιστούν όταν η ανάπτυξη των νυχιών σταματά προσωρινά λόγω τραυματισμού ή ασθένειας.

Το φαινόμενο οφείλεται συνήθως σε:

  • Λοιμώξεις
  • Διαβήτη εκτός ελέγχου
  • Περιφερική αρτηριακή νόσο: Στενωμένα αιμοφόρα αγγεία μειώνουν τη ροή του αίματος στα χέρια και τα πόδια.
  • Ασθένειες που περιλαμβάνουν υψηλό πυρετό, όπως οστρακιά, ιλαρά, παρωτίτιδα και πνευμονία
  • Ανεπάρκεια ψευδαργύρου
  • Ορισμένα φάρμακα, συμπεριλαμβανομένων των ρετινοειδών και της χημειοθεραπείας

Ονυχόλυση: Διαχωρισμός νυχιών από το δερματικό υπόστρωμα

Nail separation: Είναι όταν τα νύχια χαλαρώνουν και μπορούν να διαχωριστούν/ανασηκωθούν από το υπόστρωμα δέρματος. Το διαχωρισμένο τμήμα του νυχιού γίνεται θολό με λευκή, κίτρινη ή πράσινη απόχρωση.

Μερικές φορές τα αποκολλημένα νύχια οφείλονται σε τραυματισμό ή μόλυνση. Σε άλλες περιπτώσεις, η ονυχόλυση είναι μια αντίδραση σε κάποιο φάρμακο ή καταναλωτικό προϊόν, όπως σκληρυντικά νυχιών ή κόλλες. Η θυρεοειδίτιδα και η ψωρίαση (δερματική νόσος που προκαλεί εξάνθημα με κνησμώδη, φολιδωτά μπαλώματα) μπορεί επίσης να οδηγήσουν σε ονυχόλυση.

Σύνδρομο κίτρινου νυχιού

Yellow nail syndrome: Είναι όταν τα νύχια πυκνώνουν και μεγαλώνουν πιο αργά. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να αποκτούν κιτρινωπό χρώμα.

Τα νύχια που επηρεάζονται από το σύνδρομο των κίτρινων νυχιών μπορεί επίσης να αποκολληθούν κατά τόπους από το δερματικό υπόστρωμα. Το σύνδρομο κίτρινου νυχιού μπορεί να είναι σύμπτωμα μιας πνευμονικής νόσου, όπως η χρόνια βρογχίτιδα. Μπορεί επίσης να σχετίζεται με πρήξιμο σε χέρια, παλάμες, πόδια και πέλματα, μια κατάσταση που ονομάζεται λεμφοίδημα.

Πηγή: mayoclinic.org