ΥΓΕΙΑ

Ποια είναι η διαφορά μεταξύ στηθάγχης και στεφανιαίας νόσου

Μιχάλης Θερμόπουλος

Η στηθάγχη είναι σύμπτωμα, όχι ασθένεια, αλλά μπορεί να εμφανιστεί στη στεφανιαία νόσο.

Ποια είναι η διαφορά μεταξύ στηθάγχης και στεφανιαίας νόσου
Bigstock

Υπάρχουν πολλά είδη στηθάγχης, αλλά όλα είναι συμπτώματα που εμφανίζονται συνήθως ως αποτέλεσμα ενός υποκείμενου καρδιακού προβλήματος. Η στεφανιαία νόσος επίσης δεν είναι μια μεμονωμένη νόσος αλλά περισσότερο μια ομάδα προβλημάτων που μπορεί να επηρεάσουν τη δομή και την λειτουργία της καρδιάς.

Διαφορά μεταξύ στηθάγχης και στεφανιαίας νόσου

Η στηθάγχη είναι ο ιατρικός όρος για τον πόνο στο στήθος. Αυτός ο πόνος εκδηλώνεται όταν η ροή του αίματος στην καρδιά είναι περιορισμένη, αλλά δεν αποτελεί από μόνη της ασθένεια.

Η στηθάγχη θεωρείται “σταθερή”, όταν προκύπτει από σωματική δραστηριότητα ή άσκηση και δεν εξελίσσεται, ούτε προκαλεί μόνιμη βλάβη στην καρδιά. Αλλά η στηθάγχη που εμφανίζεται ξαφνικά ή επιδεινώνεται μπορεί να είναι σύμπτωμα μιας υποκείμενης καρδιακής πάθησης και μπορεί τελικά να οδηγήσει σε ένα πιο σοβαρό πρόβλημα, όπως καρδιακή προσβολή.

Η στεφανιαία νόσος είναι μια ομάδα καταστάσεων που προκαλούν έλλειψη ροής αίματος στην καρδιά, καθώς οι αρτηρίες στενεύουν ή αποφράσσονται και εμποδίζουν το αίμα να ρέει κανονικά.

Καθώς αυτά τα αιμοφόρα αγγεία στενεύουν και εμποδίζουν τη ροή του αίματος, αντιμετωπίζετε επίσης μείωση του οξυγόνου στην καρδιά. Οι συνθήκες που συνήθως ομαδοποιούνται σε αυτήν την κατηγορία είναι:

  • ασταθής στηθάγχη
  • οξύ στεφανιαίο έμφραγμα
  • αιφνίδιος καρδιακός θάνατος

Τι συμπτώματα μπορεί να εμφανίσετε

Η στηθάγχη συμβαίνει όταν η ροή του αίματος και του οξυγόνου στην καρδιά σας μειώνεται, προκαλώντας ισχαιμία.

Η ισχαιμική καρδιοπάθεια (άλλο όνομα για τη στεφανιαία νόσο) μπορεί να οδηγήσει σε διάφορους τύπους βλάβης, που σηματοδοτούνται από εξίσου ποικίλα συμπτώματα.

Η στηθάγχη αναπτύσσεται ως αποτέλεσμα της μυϊκής καταπόνησης στην καρδιά, που προκαλείται από την έλλειψη ροής αίματος και είναι ένα πρωταρχικό σύμπτωμα σε πολλές περιπτώσεις στεφανιαίας νόσου. Μπορεί επίσης να προκύψει από καταστάσεις όπως το στρες ή οι σπασμοί στα αιμοφόρα αγγεία.

Εκτός από τη στηθάγχη, τα συμπτώματα που μπορεί να εμφανιστούν στη στεφανιαία νόσο είναι:

  • κρύος ιδρώτας
  • ζάλη
  • ναυτία
  • δυσπεψία
  • πονόλαιμος
  • δυσκολία στην αναπνοή
  • αδυναμία
ponos-stithos-dyspnoia-kardia

Πόσο γρήγορα εξελίσσεται η στεφανιαία νόσος

Η στεφανιαία νόσος χαρακτηρίζεται και ως “σιωπηλός δολοφόνος” επειδή εξελίσσεται αργά και σταδιακά κατά τη διάρκεια της ζωής. Σπανίως επηρεάζει τους ασθενείς τις πρώτες αρκετές δεκαετίες της ζωής τους, αλλά όταν συμβαίνει σε νεότερους ανθρώπους, μπορεί να εξελιχθεί πιο γρήγορα.

Για τους περισσότερους, ο κίνδυνος στεφανιαίας νόσου αυξάνεται μετά την ηλικία των 55 ετών.

Εάν εντοπιστούν εγκαίρως, η αθηροσκλήρωση και άλλοι παράγοντες που συμβάλλουν στη στεφανιαία νόσο, μπορεί να επιβραδυνθούν ή ακόμα και να σταματήσουν με φάρμακα, θεραπείες και αλλαγές στον τρόπο ζωής.

Προσδόκιμο ζωής στεφανιαίας νόσου και στηθάγχης

Η σταθερή στηθάγχη δεν μειώνει συνήθως το προσδόκιμο ζωής, αλλά ο αντίκτυπος που έχει στη διάρκεια της ζωής σας εξαρτάται από την έκταση της καρδιακής βλάβης που σηματοδοτεί ο πόνος στο στήθος σας.

Η στεφανιαία νόσος έχει αποδειχθεί ότι μειώνει σημαντικά τη διάρκεια ζωής, αλλά η έκταση αυτής της μείωσης εξαρτάται από το πότε διαγιγνώσκεται το πρόβλημα και τον τρόπο αντιμετώπισής του. Οι ειδικοί εκτιμούν ότι οι καρδιακές παθήσεις όπως η στεφανιαία νόσος, η καρδιακή ανεπάρκεια και η καρδιακή προσβολή μειώνουν τη διάρκεια ζωής κατά περίπου 10, 14 και 16 χρόνια, αντίστοιχα.

Αντιθέτως, τα άτομα χωρίς καρδιακές παθήσεις που έχουν έναν υγιεινό τρόπο ζωής για την καρδιά προσθέτουν περίπου 10 χρόνια στη διάρκεια της ζωής τους. Μια έρευνα του 2023 αποκάλυψε ότι περισσότερο από το 40% των ατόμων άνω των 50 ετών θα μπορούσε να παρατείνει ακόμη περισσότερο το προσδόκιμο ζωής, εφαρμόζοντας αλλαγές για πιο υγιή καρδιά.

Οι τακτικές επισκέψεις σε γιατρό μπορούν να βοηθήσουν στον έγκαιρο εντοπισμό καρδιακών παθήσεων όπως η στεφανιαία νόσος και να αυξήσουν τα οφέλη της όποιας θεραπείας.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Εάν αισθάνεστε έντονο πόνο στο στήθος που δεν υποχωρεί μετά από 5 λεπτά ανάπαυσης, επιδεινώνεται ή συνοδεύεται από άλλα συμπτώματα (π.χ. δύσπνοια) καλέστε το 166 ή αναζητήστε αμέσως ιατρική βοήθεια.

Πηγή: healthline.com