ΥΓΕΙΑ

Αλκοόλ: Ο τρόπος κατανάλωσης που βλάπτει το συκώτι

Σινάνη Αικατερίνη

Δεν επηρεάζει το συκώτι μόνο η ποσότητα και η συχνότητα κατανάλωσης αλκοόλ, αλλά και ο τρόπος που πίνει κάποιος.

Αλκοόλ: Ο τρόπος κατανάλωσης που βλάπτει το συκώτι

Οι ερευνητές λένε ότι η κραιπάλη σε συνδυασμό με τον γενετικό κίνδυνο μπορεί να αυξήσει δραματικά τον κίνδυνο ανάπτυξης κίρρωσης του ήπατος που σχετίζεται με το αλκοόλ.

Η κίρρωση του ήπατος θεωρείται συχνά ως ασθένεια που σχετίζεται με τη χρόνια κατάχρηση αλκοόλ, αλλά νέα έρευνα αναφέρει ότι μπορεί επίσης να προκληθεί από την κραιπάλη.

Οι ερευνητές δήλωσαν ότι τα άτομα που πίνουν συστηματικά και σε μεγάλες ποσότητες και έχουν γενετική προδιάθεση, η οποία τους θέτει σε υψηλότερο κίνδυνο κίρρωσης, μπορεί να έχουν εξαπλάσιο κίνδυνο εμφάνισης της νόσου σε σύγκριση με όσους ανέφεραν ότι έπιναν καθημερινά αλλά εντός φυσιολογικών ορίων και είχαν μικρή γενετική προδιάθεση για κίρρωση που σχετίζεται με το αλκοόλ.

Σημείωσαν ότι ο κίνδυνος αυτός ήταν ακόμη υψηλότερος μεταξύ των ατόμων που έπιναν κατά συρροή και είχαν επίσης διαγνωσθεί με διαβήτη τύπου 2.

Στις περιπτώσεις που υπάρχουν και οι τρεις παράγοντες κινδύνου - η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ, η γενετική προδιάθεση και η παρουσία διαβήτη τύπου 2 - οι συνήθειες κατανάλωσης αλκοόλ μπορεί να παίζουν σημαντικότερο ρόλο στην ανάπτυξη κίρρωσης από ό,τι η ποσότητα της κατανάλωσης, σύμφωνα με τους ερευνητές από το University College του Λονδίνου, το Royal Free Hospital, το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης και το Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ.

«Πολλές μελέτες που εξετάζουν τη σχέση μεταξύ της ηπατικής νόσου και του αλκοόλ εστιάζουν στον όγκο του αλκοόλ που καταναλώνεται», ανέφερε η Linda Ng Fat, πρώτη συγγραφέας της μελέτης και ανώτερη ερευνήτρια στο University College του Λονδίνου. «Εμείς ακολουθήσαμε μια διαφορετική προσέγγιση, εστιάζοντας στο μοτίβο της κατανάλωσης και διαπιστώσαμε ότι αυτό αποτελεί καλύτερο δείκτη του κινδύνου ηπατικής νόσου από ό,τι η ποσότητα μόνο. Το άλλο βασικό εύρημα ήταν ότι όσο περισσότεροι παράγοντες κινδύνου εμπλέκονται, τόσο υψηλότερος είναι ο υπερβολικός κίνδυνος λόγω της αλληλεπίδρασης των παραγόντων αυτών», διευκρίνισε.

«Η έρευνα αυτή είναι σημαντική διότι αποκαλύπτει ότι δεν έχει σημασία μόνο το πόσο πίνει κάποιος συνολικά, αλλά και ο τρόπος που πίνει», πρόσθεσε η Pamela Healy, διευθύνουσα σύμβουλος του British Liver Trust. «Το να πίνετε πολύ, γρήγορα ή να πίνετε για να μεθύσετε, μπορεί να έχει σοβαρές συνέπειες για την υγεία του ήπατος», εξήγησε. Οι ερευνητές δήλωσαν ότι ο κάθε παράγοντας αυξάνει τον κίνδυνο ηπατικής νόσου ακόμη και όταν εξετάζεται μεμονωμένα.

Για παράδειγμα, όσοι έκαναν μεγάλη κατανάλωση αλκοόλ, η οποία κατηγοριοποιείται ως κατανάλωση 12 μονάδων αλκοόλ την ημέρα κάποια στιγμή κατά τη διάρκεια μιας εβδομάδας, είχαν τριπλάσιες πιθανότητες να αναπτύξουν κίρρωση που σχετίζεται με το αλκοόλ. Ο κίνδυνος για όσους είχαν υψηλή γενετική προδιάθεση ήταν τέσσερις φορές υψηλότερος και ο κίνδυνος για όσους είχαν διαβήτη τύπου 2 ήταν δύο φορές υψηλότερος.

Οι ερευνητές αναφέρουν ότι «απαιτείται περαιτέρω μελέτη καθώς μπορεί να υπάρχει κάτι που να προδιαθέτει γενετικά κάποιους ανθρώπους να έχουν πιο σοβαρές ηπατικές βλάβες από την κραιπάλη, οι οποίες μπορεί να οφείλονται απλώς στο σοκ αυτής της ποσότητας αλκοόλ που πρέπει να επεξεργαστεί τόσο γρήγορα σε αντίθεση με τις πιο σταθερές ποσότητες με την πάροδο του χρόνου. Το σοκ της κραιπάλης θα μπορούσε ενδεχομένως να υπερβεί την ικανότητα του ήπατος να μεταβολίζει το αλκοόλ και μπορεί να επηρεάσει την ικανότητα των κυττάρων του ήπατος να επιβιώσουν λόγω οξείας βλάβης, στην οποία μπορεί να είναι γενετικά επιρρεπή».

Όταν το αλκοόλ καταναλώνεται σε υπερβολικές ποσότητες, το συκώτι αδυνατεί να συμβαδίσει με τη διαδικασία αποτοξίνωσης, με αποτέλεσμα τη συσσώρευση τοξινών και την ανάπτυξη κίρρωσης του ήπατος με την πάροδο του χρόνου.

Οι ερευνητές ανέφεραν ότι η ηπατική νόσος συγκαταλέγεται στις κύριες αιτίες πρόωρου θανάτου παγκοσμίως, καθώς εκτιμάται ότι το 2% έως 3% του παγκόσμιου πληθυσμού έχει κίρρωση ή ηπατική νόσο. Αυτή η γνώση μπορεί να δώσει τη δυνατότητα στα άτομα να λαμβάνουν τεκμηριωμένες αποφάσεις σχετικά με την κατανάλωση αλκοόλ και να αναζητούν βοήθεια πριν προκληθεί μη αναστρέψιμη ηπατική βλάβη.

Ο Δρ Στίβεν Μπελ, κύριος συγγραφέας της μελέτης και ανώτερος ερευνητικός συνεργάτης στο Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ, σημείωσε ότι οι ηπατικές παθήσεις, και ιδίως οι θάνατοι που σχετίζονται με το αλκοόλ, έχουν αυξηθεί από την έναρξη της πανδημίας COVID-19.

«Η μελέτη αυτή μας εξοπλίζει με νέα εργαλεία που είναι απαραίτητα για τον εντοπισμό των ατόμων που διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο, επιτρέποντάς μας έτσι να κατευθύνουμε αποτελεσματικότερα τις παρεμβάσεις προς εκείνους που μπορούν να ωφεληθούν περισσότερο», δήλωσε.

Τα ευρήματα παρουσιάστηκαν στο περιοδικό Nature Communications.