ΥΓΕΙΑ

Λίπος στο συκώτι: Πόσο πιο θανατηφόρο είναι για τις γυναίκες

Σινάνη Αικατερίνη

Η λιπώδης νόσος του ήπατος μπορεί να προκαλέσει ηπατική βλάβη, ενώ είναι μια από τις επιπτώσεις της μακροχρόνιας βαριάς κατανάλωσης αλκοόλ στην υγεία.

Λίπος στο συκώτι: Πόσο πιο θανατηφόρο είναι για τις γυναίκες

Νέα έρευνα δείχνει ότι η ασθένεια μπορεί να αποδειχθεί πιο θανατηφόρα για τις γυναίκες που καταναλώνουν αλκοόλ απ' ό,τι για τους άνδρες.

Η πάθηση, γνωστή και ως στεατοηπατίτιδα, περιλαμβάνει τη σταθερή συσσώρευση υπερβολικού λίπους στο συκώτι, το σημαντικότερο όργανο καθαρισμού του αίματος.

Ένα εξασθενημένο ήπαρ μπορεί να έχει σημαντικές επιπτώσεις στην υγεία, σημείωσε η επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης Δρ. Σούζαν Τσενγκ.

«Η στεατοηπατίτιδα είναι μια σημαντική και ολοένα και πιο διαδεδομένη πάθηση και πιθανώς πρόδρομος πολλών παθήσεων, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που αφορούν την καρδιά», δήλωσε η Cheng, διευθύντρια του Ινστιτούτου Έρευνας για την Υγιή Γήρανση στο Ινστιτούτο Καρδιάς Smidt του Cedar-Sinai στο Λος Άντζελες.

«Δίνουμε ιδιαίτερη προσοχή στην στεατοηπατίτιδα, επειδή βλέπουμε ότι συνδέεται στενά με καθιερωμένους παράγοντες καρδιαγγειακού κινδύνου, όπως είναι η υπέρταση, η υψηλή χοληστερόλη και ο διαβήτης», πρόσθεσε.

Δεν προκαλούνται όλες οι μορφές της νόσου από την υπερβολική χρήση αλκοόλ.

Δύο είναι οι υποκατηγορίες της στεατικής ηπατικής νόσου που συνδέονται με την υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ: Η ηπατική νόσος που σχετίζεται με το αλκοόλ (ALD) και η ηπατική νόσος που σχετίζεται με τη μεταβολική δυσλειτουργία και το αλκοόλ (MetALD).

Οι ερευνητές μελέτησαν δεδομένα για την υγεία 10.000 και πλέον ενηλίκων στις ΗΠΑ. Οι συμμετέχοντες παρακολουθήθηκαν από τα τέλη της δεκαετίας του 1980 και τις αρχές της δεκαετίας του 1990. Όλοι οι συμμετέχοντες υποβλήθηκαν σε τομογραφίες ήπατος και άλλες ιατρικές εξετάσεις.

Περίπου το 20% των συμμετεχόντων ανέπτυξαν κάποια μορφή λιπώδους ηπατικής νόσου με την πάροδο του χρόνου, ενώ οι άνδρες είχαν διπλάσιες πιθανότητες να εμφανίσουν την πάθηση από τις γυναίκες.

Ωστόσο, σε μια μέση περίοδο παρακολούθησης περίπου 27 ετών, οι γυναίκες με λιπώδη ηπατική νόσο είχαν διπλάσιες πιθανότητες να πεθάνουν σε σύγκριση με τους άνδρες.

Ειδικά όσον αφορά τις πιθανότητες θανάτου από λιπώδη ηπατική νόσο που σχετίζεται με το αλκοόλ, το χάσμα μεταξύ των δύο φύλων παρέμεινε.

Οι γυναίκες με αλκοολική λιπώδη νόσο του ήπατος, είχαν 160% υψηλότερο κίνδυνο να πεθάνουν από ό,τι οι άνδρες με την πάθηση, ενώ είχαν επίσης 83% περισσότερες πιθανότητες να πεθάνουν από ηπατική νόσο που σχετίζεται με τη μεταβολική δυσλειτουργία και το αλκοόλ.

Οι μεταβολικές δυσλειτουργίες είναι η παχυσαρκία, ο διαβήτης, η υπέρταση, η υψηλή χοληστερόλη, προβλήματα που συμβάλλουν στη συσσώρευση λίπους στο ήπαρ.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, οι γυναίκες με οποιονδήποτε από αυτούς τους παράγοντες κινδύνου, πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικές όσον αφορά την κατανάλωση αλκοόλ, καθώς ο συνδυασμός βαριάς κατανάλωσης και μεταβολικών προβλημάτων καθιστά πιο πιθανή τη συσσώρευση λίπους στο συκώτι.

Δεν είναι ακόμη σαφές, ωστόσο, γιατί το γυναικείο συκώτι μπορεί να είναι ιδιαίτερα ευάλωτο σε αυτές τις αλλαγές.

Οι ειδικοί σκοπεύουν να κάνουν περισσότερες μελέτες για να το καταλάβουν αυτό, καθώς και να προσδιορίσουν πώς θα μπορούσαν να μειωθούν οι κίνδυνοι στις γυναίκες.

Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στην επιστημονική επιθεώρηση Journal of Hepatology.