ΥΓΕΙΑ

Τα χημικά που αυξάνουν τον κίνδυνο πρόωρου τοκετού

Σινάνη Αικατερίνη

Οι έγκυες που εκτίθενται σε επιβραδυντικά φλόγας, μπορεί να αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο πρόωρου τοκετού, προειδοποιεί μια νέα μελέτη.

Τα χημικά που αυξάνουν τον κίνδυνο πρόωρου τοκετού

Οι οργανοφωσφορικοί εστέρες (OPEs) χρησιμοποιούνται συνήθως ως επιβραδυντικά φλόγας σε προϊόντα όπως έπιπλα, βρεφικά είδη, ηλεκτρονικά είδη, ρούχα και οικοδομικά υλικά, δήλωσαν οι ερευνητές.

Οι εν λόγω χημικές ουσίες καθιστούν επίσης τα πλαστικά πιο εύκαμπτα.

Οι κατασκευαστές άρχισαν να χρησιμοποιούν OPEs μετά τη σταδιακή κατάργηση των επιβραδυντικών φλόγας που περιέχουν πολυβρωμιωμένους διφαινυλαιθέρες (PBDE) λόγω των κινδύνων για την υγεία, εξηγούν οι ερευνητές.

Πάνω από το 85% των 6.646 εγκύων είχαν τρεις συγκεκριμένους δείκτες έκθεσης σε οργανοφωσφορικούς εστέρες στα ούρα τους, σύμφωνα με τα ευρήματα.

Οι τρεις αυτές ουσίες συσχετίστηκαν με μικρότερη διάρκεια εγκυμοσύνης και υψηλότερο κίνδυνο πρόωρου τοκετού, αλλά μόνο για τα θηλυκά βρέφη.

Τα μωρά που γεννήθηκαν από μητέρες με ανιχνεύσιμα επίπεδα τριών άλλων δεικτών έκθεσης σε οργανοφωσφορικούς εστέρες, έτειναν να έχουν υψηλότερο βάρος γέννησης, πρόσθεσαν οι ερευνητές.

Τα βρέφη με αυξημένο βάρος γέννησης είναι πιο πιθανό να εμφανίσουν ίκτερο, αναπνευστικά προβλήματα ή γενετικές ανωμαλίες.

«Πρόκειται για ακόμη μία θλιβερή διαπίστωση, σύμφωνα με την οποία νέες χημικές ουσίες εισήχθησαν σε καταναλωτικά προϊόντα χωρίς να κατανοηθούν πραγματικά οι επιπτώσεις τους στην υγεία», δήλωσε η ερευνήτρια Emily Barrett, αντιπρόεδρος βιοστατιστικής και επιδημιολογίας στη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Rutgers.

«Γνωρίζοντας πλέον ότι η έκθεση σε οργανοφωσφορικούς εστέρες (OPEs) σχετίζεται με προβλήματα κατά τη γέννηση, πρέπει να αναρωτηθούμε ποιες είναι οι επιπτώσεις στην υγεία των παιδιών».

Οι άνθρωποι εκτίθενται σε οργανοφωσφορικούς εστέρες μέσω της κατάποσης ή της εισπνοής σκόνης εσωτερικών χώρων ή με την απορρόφηση χημικών ουσιών μέσω του δέρματός τους, δήλωσαν οι ερευνητές.

Χρειάζεται περισσότερη μελέτη για να προσδιοριστεί καλύτερα πώς η έκθεση σε αυτές τις ουσίες μπορεί να επηρεάσει την εγκυμοσύνη, πρόσθεσαν.

«Οι ουσίες τείνουν να παραμένουν στο σώμα για μικρά χρονικά διαστήματα, συνήθως μόνο ώρες έως ημέρες», δήλωσε η επικεφαλής ερευνήτρια Deborah Bennett, από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας.

«Η διεξαγωγή περαιτέρω μελετών με εξετάσεις ούρων μπορεί να μας βοηθήσει να καταλάβουμε πώς μπορεί να συνδέονται με τις επιπλοκές της εγκυμοσύνης».

Τα ευρήματα δημοσιεύθηκαν στην επιστημονική επιθεώρηση Environmental Health Perspectives.