ΥΓΕΙΑ

Άνοια μετά από εγκεφαλικό: Τι πρέπει να γνωρίζετε

Σινάνη Αικατερίνη

Οι πιθανότητες ενός ατόμου να διαγνωστεί με άνοια σχεδόν τριπλασιάζονται το πρώτο έτος μετά από ένα εγκεφαλικό επεισόδιο, σύμφωνα με νέα έρευνα.

Άνοια μετά από εγκεφαλικό: Τι πρέπει να γνωρίζετε

Η έξαρση του κινδύνου άνοιας μετά το εγκεφαλικό επεισόδιο υποχωρεί με το πέρασμα του χρόνου, αλλά δεν επιστρέφει ποτέ στα προ του εγκεφαλικού επίπεδα, σύμφωνα με την ίδια μελέτη.

«Τα ευρήματά μας ενισχύουν την ανάγκη παρακολούθησης των ατόμων με εγκεφαλικό επεισόδιο για γνωστική έκπτωση», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής Δρ. Raed Joundi, επίκουρος καθηγητής στο Πανεπιστήμιο McMaster στο Χάμιλτον του Οντάριο του Καναδά.

Η ομάδα του Joundi θα παρουσιάσει τα ευρήματά της την επόμενη εβδομάδα στο ετήσιο διεθνές συνέδριο για τα εγκεφαλικά επεισόδια στο Φοίνιξ, το οποίο χρηματοδοτείται από την Αμερικανική Ένωση Καρδιολογίας (AHA).

Οι Καναδοί ερευνητές άντλησαν στοιχεία από μια βάση δεδομένων με πληροφορίες για περισσότερα από 15 εκατομμύρια άτομα που ζουν στο Οντάριο.

Είδαν προσεκτικά τα στοιχεία για σχεδόν 181.000 άτομα που είχαν υποστεί πρόσφατα εγκεφαλικό επεισόδιο και συνέκριναν την πορεία της υγείας τους με εκείνη των ατόμων που αποτελούσαν την ομάδα ελέγχου.

Η ομάδα ελέγχου αποτελούνταν από ανθρώπους που είτε ήταν υγιείς χωρίς ιστορικό εγκεφαλικού επεισοδίου ή εμφράγματος, είτε άνθρωποι που είχαν υποστεί έμφραγμα αλλά όχι εγκεφαλικό επεισόδιο.

Παρακολούθησαν επίσης τη συχνότητα εμφάνισης άνοιας που διαγνώστηκε εντός 90 ημερών από το εγκεφαλικό επεισόδιο, ενώ η παρακολούθηση συνεχίστηκε για 5,5 χρόνια.

Διαπίστωσαν ότι ο κίνδυνος διάγνωσης άνοιας αυξήθηκε σχεδόν τρεις φορές κατά τη διάρκεια του πρώτου έτους μετά το εγκεφαλικό επεισόδιο και στη συνέχεια υποχώρησε σε 1,5 φορά μέχρι τη συμπλήρωση πενταετίας.

Εξακολουθούσε όμως να είναι ελαφρώς αυξημένος ακόμη και 20 χρόνια αργότερα, σύμφωνα με τους ερευνητές.

Συνολικά, το 19% των επιζώντων από εγκεφαλικό επεισόδιο εμφάνισε άνοια κατά τη διάρκεια των 5,5 ετών παρακολούθησης. Οι επιζώντες είχαν αυξημένο κίνδυνο άνοιας κατά 80% από εκείνον του γενικού πληθυσμού ή από εκείνον των ατόμων που είχαν επιβιώσει από έμφραγμα αλλά δεν είχαν υποστεί εγκεφαλικό επεισόδιο.

Ο τύπος του εγκεφαλικού επεισοδίου φάνηκε να έχει σημασία: Οι άνθρωποι που είχαν επιζήσει από ενδοεγκεφαλική αιμορραγία (αιμορραγία στον εγκέφαλο, μια σπανιότερη μορφή εγκεφαλικού επεισοδίου), είχαν 150% περισσότερες πιθανότητες από το γενικό πληθυσμό να αναπτύξουν άνοια, σύμφωνα με τη μελέτη.

«Διαπιστώσαμε ότι το ποσοστό άνοιας μετά το εγκεφαλικό επεισόδιο ήταν υψηλότερο από το ποσοστό νέου εγκεφαλικού επεισοδίου κατά την ίδια χρονική περίοδο», δήλωσε ο Joundi.

«Το εγκεφαλικό επεισόδιο τραυματίζει τον εγκέφαλο, συμπεριλαμβανομένων των περιοχών που είναι κρίσιμες για τη γνωστική λειτουργία, γεγονός που μπορεί να επηρεάσει τις καθημερινές λειτουργίες», εξήγησε.

«Ορισμένοι άνθρωποι εκδηλώνουν και άλλο εγκεφαλικό επεισόδιο, το οποίο αυξάνει ακόμη περισσότερο τον κίνδυνο άνοιας, ενώ άλλοι μπορεί να παρουσιάσουν προοδευτική γνωστική έκπτωση παρόμοια με αυτή που εμφανίζουν τα άτομα με νευροεκφυλιστική πάθηση» προσθέτουν οι επιστήμονες.

Πώς μπορεί να μειωθεί ο κίνδυνος άνοιας μετά το εγκεφαλικό επεισόδιο;

Πρέπει να καταβληθούν περισσότερες προσπάθειες «για τη θέσπιση κατάλληλων θεραπειών για την αντιμετώπιση των παραγόντων αγγειακού κινδύνου και την πρόληψη των επαναλαμβανόμενων εγκεφαλικών επεισοδίων, καθώς και για την ενθάρρυνση αλλαγών στον τρόπο ζωής, όπως η διακοπή του καπνίσματος και η αυξημένη σωματική δραστηριότητα, οι οποίες έχουν πολλά οφέλη και μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο άνοιας», δήλωσε ο Joundi.

Επίσης, «χρειάζεται περισσότερη έρευνα για να διευκρινιστεί γιατί ορισμένοι άνθρωποι που έχουν υποστεί εγκεφαλικό επεισόδιο αναπτύσσουν άνοια και άλλοι όχι», πρόσθεσε.

Πηγή: healthday.com