ΥΓΕΙΑ

Γιατί κάποιοι νιώθουν ζαλάδα ακόμα και με ελάχιστη αιμοδοσία

Μιχάλης Θερμόπουλος

Οι εξετάσεις αίματος χρησιμοποιούνται συνήθως για να βοηθήσουν όχι μόνο στην παρακολούθηση της υγείας κάποιου αλλά και στη διάγνωση παθήσεων.

Γιατί κάποιοι νιώθουν ζαλάδα ακόμα και με ελάχιστη αιμοδοσία
Bigstock

Ένα δείγμα αίματος μπορεί να αποκαλύψει πολλά για την υγεία ενός ατόμου.

Μία από τις πιο συχνά παραγγελθείσες εξετάσεις είναι η μέτρηση CBC, δηλαδή ο προσδιορισμός του πλήρους αριθμού αιμοσφαιρίων. Αυτό το τεστ παρέχει πληροφορίες για τα διαφορετικά κύτταρα που υπάρχουν στο αίμα σας, πόσα είναι και εάν είναι φυσιολογικά ή όχι.

"Για παράδειγμα, εάν είστε αναιμικός, δεν θα έχετε όσα ερυθρά αιμοσφαίρια πρέπει. Ή εάν έχετε λοίμωξη, θα έχετε αύξηση στα φλεγμονώδη κύτταρα και άρα στα λευκά αιμοσφαίρια στο αίμα σας", λέει η δρ. Fiona Craig, παθολόγος της Mayo Clinic.

Η εξέταση αίματος μπορεί επίσης να είναι πολύ περίπλοκη.

"Υπάρχουν πλέον τρόποι αναζήτησης μικρών ποσοτήτων καρκίνου που κυκλοφορούν στο αίμα. Και αυτό απαιτεί έναν πολύ εξειδικευμένο τύπο εξέτασης που είναι εντελώς διαφορετικός από το CBC", λέει η ίδια.

Για ορισμένες αιματολογικές εξετάσεις, οι ασθενείς πρέπει να νηστεύουν πριν δώσουν αίμα.

"Αναζητούμε κύτταρα και μόρια που βρίσκονται στο αίμα, για παράδειγμα, γλυκόζη. Και υπάρχουν πολλά μόρια στα τρόφιμά μας και τα απορροφούμε στο αίμα μας. Έτσι, εάν η εξέταση αίματος είναι να μετρήσει το αρχικό σας επίπεδο, ας πούμε γλυκόζης για τον διαβήτη, τότε είναι σημαντικό να το πάρουμε πριν φάτε κάτι”, λέει η δρ.Craig.

Πού οφείλεται η ζαλάδα μετά από ελάχιστη αιμοδοσία

Αν και η διαδικασία αιμοληψίας είναι (για τους περισσότερους) μια γρήγορη και ανώδυνη διαδικασία, είναι φυσιολογικό να αισθανθείτε ελαφριά ζαλάδα μετά. Αυτό δεν οφείλεται (μόνο) στην ποσότητα του αίματος που συλλέγεται, όπως νομίζουν πολλοί! Διότι κάποιοι έχουν αίσθημα ζάλης ακόμα και με ελάχιστη αιμοδοσία.

"Το σώμα μας έχει συνήθως περίπου 5 λίτρα αίματος και συχνά συλλέγουμε μόλις 5 ml για ένα τεστ (δηλαδή το ένα χιλιοστό της ποσότητας αίματος). Τις περισσότερες φορές, η ζάλη οφείλεται στην ανησυχία για την καθαυτή αιμοληψία, δηλαδή άγχος και φόβος για την ολη διαδικασία", λέει η δρ.Craig.

Συνιστά να είστε καλά ενυδατωμένοι και ζεστοί την ημέρα της εξέτασης αίματος για να βοηθήσετε τα πράγματα να πάνε λίγο πιο ομαλά.

Πηγή: medicalxpress.com