ΥΓΕΙΑ

Σκορ ασβεστίου: Τι δείχνει το αποτέλεσμα - Πότε να κάνετε την εξέταση

Μιχάλης Θερμόπουλος

Το τεστ για το σκορ ασβεστίου είναι μια αξονική τομογραφία που εξετάζει πόσο ασβέστιο υπάρχει στις στεφανιαίες αρτηρίες σας.

Σκορ ασβεστίου: Τι δείχνει το αποτέλεσμα - Πότε να κάνετε την εξέταση
Bigstock

Το ασβέστιο στις αρτηρίες της καρδιάς μπορεί να αποκαλύψει εάν έχετε συσσώρευση κηρώδους, λιπαρής ουσίας (πλάκας) που μπορεί να τις στενέψει ή να τις αποκλείσει. Αυτό σημαίνει ότι μπορεί να έχετε αθηροσκλήρωση (στεφανιαία νόσο), η οποία θα μπορούσε να οδηγήσει σε καρδιακή προσβολή.

Ποιος πρέπει να κάνει μια εξέταση για σκορ ασβεστίου

Αυτή η μέτρηση βοηθάει τους γιατρούς στην λήψη αποφάσεων θεραπείας για άτομα με οριακό κίνδυνο καρδιακής νόσου, κυρίως για άτομα μεταξύ 40 και 70 ετών που διατρέχουν αυξημένο σχετικό κίνδυνο, αλλά δεν έχουν συμπτώματα.

Τα άτομα με αυξημένο κίνδυνο περιλαμβάνουν εκείνα που:

  • έχουν οικογενειακό ιστορικό καρδιακής νόσου
  • είναι ενεργοί ή παλιότεροι καπνιστές
  • έχουν ιστορικό υψηλής χοληστερόλης, διαβήτη ή υπέρτασης
  • είναι υπέρβαρα (με δείκτη μάζας σώματος ή ΔΜΣ μεγαλύτερο από 25) ή παχυσαρκα (ΔΜΣ μεγαλύτερο από 30)
  • διάγουν καθιστική ζωή
  • έχουν άλλους, μη παραδοσιακούς παράγοντες κινδύνου

Εάν είστε κάτω των 40 ετών και στην οικογένειά σας υπάρχει υψηλή χοληστερόλη (οικογενής υπερχοληστερολαιμία), ρωτήστε τον γιατρό σας για το ενδεχόμενο εξέτασης σκορ ασβεστίου.

Επειδή αυτή η σάρωση δεν μπορεί να ανιχνεύσει ορισμένες μορφές στεφανιαίας νόσου (όπως η αθηροσκλήρωση της “μαλακής πλάκας”, το σκορ ασβεστίου δεν είναι απόλυτο κριτήριο για την πρόβλεψη του κινδύνου για καρδιακή προσβολή ή εγκεφαλικό. Είναι απλώς ένα επιπλέον “εργαλείο” στη διάθεση του γιατρού σας για να αποφασίσει εάν χρειάζεστε στατίνες.

Πόσο συχνά πρέπει να κάνετε εξέταση για σκορ ασβεστίου

Μπορεί να δείτε όφελος από το να κάνετε την εξέταση κάθε 3-5 χρόνια, σύμφωνα με μελέτες. Είναι χρήσιμο να επαναλάβετε την σάρωση μόνο εάν είχατε κανονική βαθμολογία την πρώτη φορά και θέλετε να μάθετε εάν ο κίνδυνος σας εξακολουθεί να είναι χαμηλός. Δεν είναι χρήσιμο να την επαναλάβετε εάν δεν είχατε ποτέ στο παρελθόν μη φυσιολογικά αποτελέσματα.

Σκορ ασβεστίου: Τι είδους αποτελέσματα βγάζει και τι σημαίνουν

Ένα θετικό τεστ σημαίνει ότι η σάρωση βρήκε στοιχεία ασβεστίου στις στεφανιαίες αρτηρίες σας. Αυτό σημαίνει ότι έχετε στεφανιαία νόσο. Θα λάβετε επίσης έναν αριθμό που σας λέει πόσο ασβέστιο εντοπίστηκε.

Η βαθμολογία του τεστ ασβεστίου δείχνει πόσο ασβέστιο υπάρχει στις στεφανιαίες αρτηρίες σας. Εάν έχετε ασβέστιο στις αρτηρίες της καρδιάς σας, ο υπολογιστής θα δημιουργήσει μια βαθμολογία (σκορ ασβεστίου) που υπολογίζει την έκταση της στεφανιαίας νόσου. Το σκορ ασβεστίου μπορεί να κυμαίνεται από μηδέν έως πάνω από 1.000.

Οτιδήποτε πάνω από το μηδέν σημαίνει ότι υπάρχουν κάποιες ενδείξεις στεφανιαίας νόσου.

Οι υψηλότερες βαθμολογίες δείχνουν ότι μπορεί να διατρέχετε κίνδυνο για καρδιακή προσβολή. Τα όρια βαθμολογίας είναι:

  • 100 ή λιγότερο (ήπια ένδειξη στεφανιαίας νόσου)
  • Έως 400 (μέτρια ένδειξη στεφανιαίας νόσου)
  • Πάνω από 400 (ισχυρή ένδειξη στεφανιαίας νόσου)

Ο γιατρός θα εξετάσει τα αποτελέσματά σας μαζί με άλλους παράγοντες κινδύνου για να καθορίσει τον κίνδυνο για μελλοντική στεφανιαία νόσο.

Άλλοι παράγοντες κινδύνου περιλαμβάνουν το οικογενειακό σας ιστορικό, τις συνήθειες του τρόπου ζωής και άλλες ιατρικές καταστάσεις που ενδεχομένως έχετε.

Σκορ ασβεστίου: Ποια θεωρείται κανονική βαθμολογία

Η κανονική βαθμολογία του τεστ ασβεστίου είναι μηδέν. Οι γιατροί το αποκαλούν και αρνητική σάρωση, επειδή δεν εντοπίστηκε ασβεστοποίηση στις αρτηρίες της καρδιάς σας. Με αυτό το σκορ, έχετε πολύ χαμηλό κίνδυνο να πάθετε καρδιακή προσβολή τα επόμενα 2-5 χρόνια.

Το σκορ ασβεστίου δείχνει φραγμένες αρτηρίες;

Όχι ακριβώς. Άλλες εξετάσεις μπορούν να εντοπίσουν τυχόν φραγμένες αρτηρίες, δείχνοντας πόσο καλά ρέει αίμα μέσα από αυτές. Το σκορ ασβεστίου δείχνει ότι συμβαίνει ασβεστοποίηση σε στεφανιαίες αρτηρίες που έχουν συσσώρευση πλάκας.

Πηγή: clevelandclinic.org