ΥΓΕΙΑ

Φλεγμονώδη νοσήματα του εντέρου: Η σημασία του αντιγριπικού εμβολίου

Σινάνη Αικατερίνη

Τα ιδιοπαθή φλεγμονώδη νοσήματα του εντέρου είναι η ελκώδης κολίτιδα και η νόσος του Crohn.

Φλεγμονώδη νοσήματα του εντέρου: Η σημασία του αντιγριπικού εμβολίου

Η ελκώδης κολίτιδα προσβάλλει μόνο το εσωτερικό του εντερικού τοιχώματος στο παχύ έντερο (κόλον).

Η νόσος του Crohn μπορεί να επηρεάσει οποιαδήποτε περιοχή κατά μήκος του λεπτού ή του παχέος εντέρου.

Σε αντίθεση με την ελκώδη κολίτιδα, η νόσος του Crohn μπορεί να διεισδύσει σε πολλαπλά στρώματα του εντερικού τοιχώματος.

Και οι δύο νόσοι παρουσιάζουν γενικά συμπτώματα όπως διάρροια, συχνά με αίμα, καθώς και κοιλιακό άλγος.

Ο εμβολιασμός κατά της γρίπης «δουλεύει» προκαλώντας στον οργανισμό ήπια νόσηση με τον ιό της γρίπης. Έτσι επιτρέπει στο ανοσοποιητικό του σύστημα να δημιουργήσει άμυνα κατά του ιού και σε επόμενη έκθεση σε αυτόν να τον καταστρέψει.

Πολλοί ασθενείς με ιδιοπαθή φλεγμονώδη νοσήματα του εντέρου λαμβάνουν ανοσοκατασταλτικούς παράγοντες για να μειώσουν τα συμπτώματά τους. Κατά τη λήψη αυτών των φαρμάκων, οι δυνατότητες του ανοσοποιητικού τους συστήματος μειώνονται, γεγονός που αυξάνει την πιθανότητα μόλυνσης.

Αυτός είναι ο βασικός λόγος που η ανοσοποίηση προκαλεί συχνά ανησυχία σε όσους έχουν εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα, καθώς φοβούνται ότι μπορεί να μην είναι σε θέση να καταπολεμήσουν την αρχική έκθεση στο εμβόλιο.

Πρόσφατη μελέτη ωστόσο που διεξήχθη στο Ιατρικό Κέντρο του Πανεπιστημίου McMaster στο Χάμιλτον του Οντάριο, διαπίστωσε ότι τα άτομα με φλεγμονώδη νόσο του εντέρου που υποβάλλονται σε ανοσοκατασταλτικές θεραπείες, δεν διατρέχουν κίνδυνο από το αντιγριπικό εμβόλιο. Η μελέτη έδειξε επίσης ότι τα άτομα αυτά διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο από τον γενικό πληθυσμό να προσβληθούν από τον ιό. Αυτό σημαίνει ότι συνιστάται ανεπιφύλακτα ο εμβολιασμός όλων των ασθενών με ιδιοπαθή φλεγμονώδη νοσήματα του εντέρου.

Οι ερευνητές διευκρινίζουν ότι, όπως συμβαίνει με οποιαδήποτε ιατρική πράξη, υπάρχουν κάποιοι μικροί κίνδυνοι, αλλά τα πλεονεκτήματα της λήψης του αντιγριπικού εμβολίου υπερτερούν των μειονεκτημάτων, ιδίως επειδή τα άτομα που λαμβάνουν ανοσοκατασταλτικά φάρμακα είναι πιο πιθανό να εμφανίσουν σοβαρές επιπλοκές από τη λοίμωξη.

Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στην επιστημονική επιθεώρηση The Canadian Journal of Gastroenterology.

Πηγή: Canadian Society of Intestinal Research