ΥΓΕΙΑ

Γρίπη: Ποια είναι η καλύτερη θεραπεία, κάθε πότε πρέπει να γίνεται το εμβόλιο

Βρισκόμαστε στην «καρδιά» της εποχής της γρίπης και ο κίνδυνος παραμένει αρκετά υψηλός.

Γρίπη: Ποια είναι η καλύτερη θεραπεία, κάθε πότε πρέπει να γίνεται το εμβόλιο

Η νόσος μεταδίδεται μέσω των σταγονιδίων του βήχα, του φτερνίσματος και της ομιλίας και μέσω της επαφής με μολυσμένες επιφάνειες.

Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν πυρετό -συνήθως με ρίγη-, βήχα, πονόλαιμο, πονοκέφαλο, ρινική συμφόρηση και καταρροή, φαρυγγαλγία, μυαλγίες, αρθραλγίες.

Η διαφορά της γρίπης με τηνCovid-19, η οποία εμφανίζεται με παρόμοια συμπτώματα, είναι η απώλεια γεύσης και όσφρησης που πιθανότατα υποδηλώνει COVID-19 και ο τρόπος έναρξης των συμπτωμάτων, καθώς μια αιφνίδια έναρξη συμπτωμάτων συνοδευόμενη από υψηλό πυρετό πιθανότατα υποδηλώνει γρίπη.

Μια άλλη διαφορά, όχι μεταξύ των δύο νόσων αλλά μεταξύ των προηγούμενων και των τωρινών μορφών τους, είναι ότι η λοίμωξη COVID-19 είναι πιο ήπια, ενώ η γρίπη εμφανίζεται στην τωρινή της μορφή πιο επιθετική και λίαν μεταδοτική.

Συμπτώματα που πρέπει να σας ανησυχήσουν

  • Όταν υπάρχει υψηλός πυρετός που επιμένει για πάνω από 2-3 ημέρες
  • Δύσπνοια
  • Συριγμός στην αναπνοή

Παράγοντες κινδύνου για νόσηση

Παράγοντες κινδύνου για σοβαρή νόσηση είναι το κάπνισμα, το αυξημένο σωματικό βάρος, η μεγάλη ηλικία, η ύπαρξη χρόνιας πνευμονοπάθειας, καρδιαγγειακού προβλήματος, σακχαρώδους διαβήτη, ή ανοσοκαταστολή λόγω κάποιας θεραπείας.

Πρόληψη και θεραπεία

Η καλύτερη θεραπεία είναι η πρόληψη. Αυτή περιλαμβάνει συγκεκριμένα μέτρα αλλά και τη συμμόρφωσή μας με αυτά. Κάποια από τα μέτρα είναι η χρήση μάσκας όπου αυτή ζητείται αλλά και όταν αυτή επαφίεται στην ευχέρειά μας, το τακτικό και καλό πλύσιμο των χεριών, η τήρηση γενικά των συνθηκών υγιεινής, η χρήση αντισηπτικών διαλυμάτων κ.ά. Όμως το πιο σημαντικό προληπτικό μέτρο, αυτό που πραγματικά κάνει τη διαφορά είναι ο εμβολιασμός.

Ο εμβολιασμός αποτελεί σύμφωνα με τους επιστήμονες το ισχυρότερο όπλο που έχουμε εναντίον της γρίπης. Πρέπει να γίνεται κάθε χρόνο, ενώ ειδικά για τις ομάδες υψηλού κινδύνου, καλό είναι να γίνεται και επαναληπτικός εμβολιασμός, γιατί η μεταδοτικότητά της μπορεί να παραμείνει σε υψηλό επίπεδο για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο από εκείνο για το οποίο μας προστατεύει το αρχικό αντιγριπικό εμβόλιο.

Όσον αφορά στη θεραπεία της, όταν τα συμπτώματά της είναι ήπια, η θεραπευτική αγωγή είναι συμπτωματική, όταν όμως εμφανίσει βαρύτερα, τότε χορηγούνται αντιιϊκά φάρμακα και κατά προτίμηση στα πρώτα στάδια της νόσου.