ΥΓΕΙΑ

Δείτε γιατί κάνετε μαύρους κύκλους κάτω από τα μάτια σας

Μιχάλης Θερμόπουλος

Οι μαύροι κύκλοι κάτω από τα μάτια, γνωστοί και ως περιοφθαλμική υπερμελάγχρωση (POH), μπορεί να εμφανίζονται ως αποχρώσεις του καφέ, του μπλε, του μαύρου ή του μωβ.

Δείτε γιατί κάνετε μαύρους κύκλους κάτω από τα μάτια σας
Bigstock

Οι μαύροι κύκλοι κάτω από τα μάτια μπορούν να επηρεάσουν οποιονδήποτε, αλλά είναι συνήθως πιο συχνοί σε:

  • μεγαλύτερους ενήλικες
  • άτομα με γενετική προδιάθεση σε αυτήν την πάθηση
  • άτομα με πιο σκούρες αποχρώσεις δέρματος, που είναι πιο επιρρεπή σε υπερμελάγχρωση γύρω από την περιοχή των ματιών

Η κούραση πιστεύεται γενικά ότι είναι η πιο κοινή αιτία για τους μαύρους κύκλους κάτω από τα μάτια. Αλλά απέχει μακράν από το να είναι η μοναδική αιτία, διότι υπάρχουν στην πραγματικότητα αρκετοί λόγοι:

Ηλικία

Η γήρανση μπορεί να είναι ένας από τους πιο συνηθισμένους λόγους για τους μαύρους κύκλους κάτω από τα μάτια σας.

Καθώς μεγαλώνετε, το δέρμα σας τείνει να “κρεμάει” και να γίνεται πιο λεπτό. Μπορεί να παρουσιάσετε μείωση του λίπους και του κολλαγόνου, το οποίο βοηθά στη διατήρηση της ελαστικότητας του δέρματος. Καθώς συμβαίνει αυτό, τα σκούρα αιμοφόρα αγγεία κάτω από το δέρμα σας γίνονται πιο ορατά, με αποτέλεσμα η περιοχή κάτω από τα μάτια σας να σκουραίνει.

Κούραση

Ο υπερβολικός ύπνος ή η έλλειψη αυτού μπορεί να κάνει το δέρμα σας να γίνει πιο θαμπό και χλωμό. Ως αποτέλεσμα, τα αιμοφόρα αγγεία και οι σκοτεινοί ιστοί κάτω από το δέρμα σας μπορεί να γίνουν πιο ορατά.

Η στέρηση ύπνου μπορεί επίσης να οδηγήσει σε συσσώρευση υγρού κάτω από τα μάτια σας, με αποτέλεσμα να φαίνονται πρησμένα. Οι μαύροι κύκλοι μπορεί να είναι στην πραγματικότητα σκιές που δημιουργούνται από πρησμένα βλέφαρα.

Αλλεργίες

Οι αλλεργικές αντιδράσεις και η ξηροφθαλμία μπορεί να προκαλέσουν μαύρους κύκλους.

Όταν έχετε μια αλλεργική αντίδραση, το σώμα σας απελευθερώνει ισταμίνες για να καταπολεμήσει τον “εισβολέα”. Αυτό μπορεί να προκαλέσει φαγούρα, κόκκινα και πρησμένα μάτια. Το ξύσιμο του κνησμώδους δέρματος μπορεί να προκαλέσει φλεγμονή, πρήξιμο και σπασμένα αιμοφόρα αγγεία, οδηγώντας σε μελάγχρωση.

Οφθαλμικά υποτασικά φάρμακα

Ορισμένα φάρμακα οφθαλμικού διαλύματος που χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία του γλαυκώματος, όπως η λατανοπρόστη και η βιματοπρόστη, μπορεί να προκαλέσουν περιοφθαλμική υπερμελάγχρωση. Είναι πιο πιθανό να συμβεί μεταξύ 3 και 6 μηνών μετά την έναρξη της θεραπείας με αυτά τα φάρμακα.

Μερικές φορές, οι αλλαγές μπορεί να είναι μόνιμες, επομένως είναι σημαντικό να μιλήσετε με έναν γιατρό εάν παρατηρήσετε οποιονδήποτε σημαντικό αποχρωματισμό.

Dark-Circles-Under-Eyes-kourasi

Καταπόνηση των ματιών

Το να κοιτάτε οθόνες για μεγάλες χρονικές περιόδους κάθε μέρα μπορεί να καταπονήσει τα μάτια σας. Αυτή η καταπόνηση θα μπορούσε να διευρύνει τα αιμοφόρα αγγεία γύρω από τα μάτια σας, προκαλώντας πιθανώς μαύρους κύκλους.

Αφυδάτωση

Η αφυδάτωση μπορεί να οφείλεται στην ανάπτυξη περιοφθαλμικής υπερμελάγχρωσης. Όταν το σώμα δεν είναι καλά ενυδατωμένο, το δέρμα κάτω από τα μάτια αρχίζει να φαίνεται θαμπό και τα μάτια σας πιο “βυθισμένα”. Αυτό οφείλεται στο πόσο κοντά είναι τα μάτια σας στο υποκείμενο οστό.

Υπερέκθεση στον ήλιο

Η παρατεταμένη έκθεση στον ήλιο μπορεί να προκαλέσει τη δημιουργία μαύρων κύκλων κάτω από τα μάτια σας. Αυτό είναι γνωστό ως μεταφλεγμονώδης μελάγχρωση.

Ο πολύς ήλιος μπορεί να παράγει περίσσεια μελανίνης (χρωστική ουσία που δίνει το χρώμα στο δέρμα). Το σώμα μπορεί στη συνέχεια να εναποθέσει αυτήν την περίσσεια μελανίνης κάτω από τα μάτια, με αποτέλεσμα την τοπική υπερμελάγχρωση.

Γενετική

Μερικές μελέτες υποδεικνύουν ότι η γενετική μπορεί να συμβάλει στην ανάπτυξη περιοφθαλμικής υπερμελάγχρωσης. Μια μελέτη του 2014 βρήκε μια ισχυρή συσχέτιση μεταξύ των μαύρων κύκλων κάτω από τα μάτια και του οικογενειακού ιστορικού για το 63% των συμμετεχόντων.

Μπορεί να είναι ένα κληρονομικό χαρακτηριστικό που παρατηρείται νωρίς στην παιδική ηλικία. Με την πάροδο του χρόνου, οι μαύροι κύκλοι μπορεί να μειωθούν ή και να γίνουν πιο έντονη στην όψη.

Αναιμία

Αναιμία είναι όταν τα επίπεδα των ερυθρών αιμοσφαιρίων είναι χαμηλότερα από το κανονικό. Η μελέτη του 2014 που αναφέρθηκε προηγουμένως διαπίστωσε ότι το 50% των συμμετεχόντων με περιοφθαλμική υπερμελάγχρωση είχε αναιμία. Αλλά μόλις αντιμετωπίστηκε η αναιμία, πολλοί ανέφεραν ότι οι μαύροι κύκλοι κάτω από τα μάτια τους εξαφανίστηκαν επίσης.

Εάν έχετε αναιμία, μπορεί να παρατηρήσετε ότι το δέρμα σας είναι πιο χλωμό από το συνηθισμένο και μπορεί να έχετε μαύρους κύκλους κάτω από τα μάτια σας. Αν προσέξετε κάτι τέτοιο, κάντε εξετάσεις αίματος για να ελέγξετε τα επίπεδα σιδήρου στο αίμα σας.

Πηγή: healthline.com