ΥΓΕΙΑ

Αναψυκτικά: Οι επιπτώσεις στην υγεία που δεν εξουδετερώνει ούτε η άσκηση

Σινάνη Αικατερίνη

Οι κίνδυνοι που εγκυμονούν τα αναψυκτικά και τα ποτά με ζάχαρη για την καρδιά, δεν εξουδετερώνονται ούτε με την άσκηση, προειδοποιεί νέα μελέτη.

Αναψυκτικά: Οι επιπτώσεις στην υγεία που δεν εξουδετερώνει ούτε η άσκηση

Καναδοί ερευνητές διαπίστωσαν ότι ακόμη και αν τα συνιστώμενα 150 λεπτά σωματικής δραστηριότητας εβδομαδιαίως προστατεύουν από καρδιαγγειακές παθήσεις, δεν είναι αρκετά για να εξουδετερώσουν τις δυσμενείς επιπτώσεις των ζαχαρούχων ποτών.

«Η σωματική δραστηριότητα μειώνει κατά το ήμισυ τον κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου που σχετίζεται με τα ζαχαρούχα ποτά, αλλά δεν τον εξαλείφει πλήρως», δήλωσε ο ερευνητής Jean-Philippe Drouin-Chartier, επίκουρος καθηγητής της Φαρμακευτικής Σχολής του Πανεπιστημίου Laval στο Κεμπέκ.

Οι ερευνητές σημείωσαν ότι τα ζαχαρούχα ποτά αποτελούν τη μεγαλύτερη πηγή προστιθέμενων σακχάρων στη διατροφή της Βόρειας Αμερικής.

Για τη μελέτη, ανέλυσαν στοιχεία για περίπου 100.000 ενήλικες που παρακολουθήθηκαν κατά μέσο όρο για 30 χρόνια.

Όσοι κατανάλωναν ζαχαρούχα ποτά συχνότερα από δύο φορές την εβδομάδα, αντιμετώπιζαν υψηλότερο κίνδυνο καρδιακής νόσου, ανεξάρτητα από τα επίπεδα σωματικής τους δραστηριότητας.

Η καθημερινή κατανάλωση εγκυμονεί ακόμη υψηλότερο κίνδυνο καρδιακής νόσου, σημείωσαν οι ερευνητές.

Ο Drouin-Chartier σημείωσε ότι η μελέτη θεώρησε ως ζαχαρούχα ποτά τα αναψυκτικά, τις λεμονάδες και τα κοκτέιλ φρούτων. Η μελέτη δεν εξέτασε τα ενεργειακά ποτά, αλλά και αυτά τείνουν να περιέχουν μεγάλες ποσότητες ζάχαρης.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα ποτά με τεχνητή ζάχαρη δεν συσχετίστηκαν με υψηλότερο κίνδυνο καρδιακής νόσου.

«Η αντικατάσταση των ζαχαρούχων ποτών με διαίτης είναι καλή, επειδή μειώνει την ποσότητα της ζάχαρης. Αλλά η καλύτερη επιλογή ροφημάτων παραμένει το νερό», δήλωσε ο Drouin-Chartier.

Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στην επιστημονική επιθεώρηση American Journal of Clinical Nutrition.