ΥΓΕΙΑ

Παγκόσμια πρώτη: 13χρονος απαλλάχτηκε από καρκίνο στον εγκέφαλο!

Μιχάλης Θερμόπουλος

Όταν ο μικρός Lucas διαγνώστηκε με έναν σπάνιο τύπο όγκου στον εγκέφαλο σε ηλικία 6 ετών, οι ελπίδες ήταν εξαρχής ελάχιστες.

Παγκόσμια πρώτη: 13χρονος απαλλάχτηκε από καρκίνο στον εγκέφαλο!
Bigstock

Ο Γάλλος γιατρός Jacques Grill θυμάται ότι έπρεπε να πει στους γονείς του Lucas ότι ο γιος τους επρόκειτο να πεθάνει.

Ωστόσο, επτά χρόνια μετά, ο Λούκας είναι πλέον 13 ετών και δεν έχει μείνει κανένα ίχνος του όγκου.

Το αγόρι από το Βέλγιο είναι το πρώτο παιδί στον κόσμο που θεραπεύτηκε από γλοίωμα του εγκεφαλικού στελέχους, έναν ιδιαίτερα επιθετικό και θανατηφόρο καρκίνο.

“Ο Lucas έφερε τα πάνω-κάτω για να επιβιώσει”, είπε ο δρ. Grill, επικεφαλής του προγράμματος όγκων εγκεφάλου στο κέντρο καρκίνου Gustave Roussy στο Παρίσι.

Ο όγκος, ο οποίος έχει την πλήρη ονομασία Διάχυτο Εγγενές Ποντινό Γλοίωμα (DIPG), διαγιγνώσκεται κάθε χρόνο σε περίπου 300 παιδιά στις Ηνωμένες Πολιτείες και σε έως και 100 στη Γαλλία.

Ενόψει της Παγκόσμιας Ημέρας κατά του Παιδικού Καρκίνου την Πέμπτη, η ιατρική κοινότητα επαίνεσε την πρόοδο που έχει σημειωθεί στον τομέα και που φέρνει το 85% των παιδιών πλέον επιβιώνουν περισσότερα από πέντε χρόνια μετά τη διάγνωση καρκίνου.

Αλλά η πρόγνωση για τα παιδιά με όγκο DIPG παραμένει τραγική: τα περισσότερα δεν ζουν ούτε ένα έτος μετά τη διάγνωση. Μια πρόσφατη μελέτη διαπίστωσε ότι μόνο το 10% ζουν δύο χρόνια μετά.

Η ακτινοθεραπεία μπορεί μερικές φορές να επιβραδύνει την ταχεία πορεία του επιθετικού όγκου, αλλά κανένα φάρμακο δεν έχει αποδειχθεί αποτελεσματικό εναντίον του.

Καμία άλλη περίπτωση σαν τον 13χρονο Lucas

Ο Lucas και η οικογένειά του ταξίδεψαν από το Βέλγιο στη Γαλλία για να γίνει ένας από τους πρώτους ασθενείς που θα συμμετάσχουν στη δοκιμή BIOMEDE που δοκιμάζει πιθανά νέα φάρμακα για τους όγκους DIPG.

Από την αρχή, ο Lucas ανταποκρίθηκε έντονα στο αντικαρκινικό φάρμακο everolimus, το οποίο χορηγήθηκε μετά από τυχαία επιλογή του παιδιού στην σχετική μελέτη.

“Με μια σειρά μαγνητικών τομογραφιών, παρακολούθησα τον όγκο να εξαφανίζεται εντελώς”, είπε ο δρ. Grll στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων (AFP).

Brainstem-Glioma-Childhood-Brain-Cancer-Tumor-glioma-paidikos-karkinos

Όμως ο γιατρός δεν τόλμησε να σταματήσει το θεραπευτικό σχήμα, τουλάχιστον μέχρι πριν από ενάμιση χρόνο, όταν ο Lucas αποκάλυψε ότι δεν έπαιρνε πλέον τα φάρμακα έτσι κι αλλιώς.

“Δεν ξέρω καμία άλλη περίπτωση σαν αυτόν στον κόσμο”, είπε ο δρ. Grill.

Το γιατί και πώς ακριβώς ο Lucas ανάρρωσε τόσο πλήρως και κατά πόσον η περίπτωσή του θα μπορούσε να βοηθήσει άλλα παιδιά σαν αυτόν στο μέλλον, μένει να φανεί.

Άλλα επτά παιδιά στη δοκιμή επέζησαν χρόνια μετά τη διάγνωση, αλλά μόνο ο όγκος του Lucas εξαφανίστηκε εντελώς.

Ο λόγος που αυτά τα παιδιά ανταποκρίθηκαν στα φάρμακα, ενώ άλλα όχι, ήταν πιθανό να οφείλεται στις βιολογικές ιδιαιτερότητες των μεμονωμένων όγκων τους, είπε ο δρ. Grill.

“Ο όγκος του Lucas είχε μια εξαιρετικά σπάνια μετάλλαξη που πιστεύουμε ότι έκανε τα κύτταρά του πολύ πιο ευαίσθητα στο φάρμακο”, πρόσθεσε.

Ανάλυση της περίπτωσης του Lucas

Οι ερευνητές μελετούν τις γενετικές ανωμαλίες των όγκων των ασθενών καθώς και τη δημιουργία “οργανοειδών όγκου”, τα οποία είναι μάζες κυττάρων που παράγονται στο εργαστήριο.

“Η περίπτωση του Λούκας προσφέρει πραγματική ελπίδα”, είπε η Marie-Anne Debily, ερευνήτρια που επιβλέπει τις εργαστηριακές εργασίες.

“Θα προσπαθήσουμε να αναπαράγουμε in vitro τις διαφορές που έχουμε εντοπίσει στα κύτταρά του”, είπε στο AFP η ίδια.

Η ερευνητική ομάδα θέλει να αναπαράγει τις γενετικές του διαφορές στα οργανοειδή για να δει εάν ο όγκος μπορεί στη συνέχεια να εξοντωθεί τόσο αποτελεσματικά όσο στον Lucas.

Εάν αυτό λειτουργήσει, “το επόμενο βήμα θα είναι να βρεθεί ένα φάρμακο που έχει την ίδια επίδραση στα καρκινικά κύτταρα με αυτές τις κυτταρικές αλλαγές”, είπε η Debily.

Αν και οι ερευνητές είναι ενθουσιασμένοι με την περίπτωση του Lucas, προειδοποίησαν ότι οποιαδήποτε πιθανή θεραπεία είναι ακόμη πολύ μακριά.

“Κατά μέσο όρο, χρειάζονται 10-15 χρόνια από την πρώτη απαγωγή για να γίνει φάρμακο. Είναι μια μακρά και χρονοβόρα διαδικασία”, είπε ο δρ. Grill.

Ο David Ziegler, παιδοογκολόγος στο Νοσοκομείο Παίδων του Σίδνεϊ στην Αυστραλία, είπε ότι το τοπίο για τους όγκους DIPG έχει αλλάξει δραματικά την τελευταία δεκαετία.

Οι εργαστηριακές ανακαλύψεις, η αυξημένη χρηματοδότηση και οι δοκιμές όπως η BIOMEDE “με πείθουν ότι σύντομα θα ανακαλύψουμε ότι είμαστε σε θέση να θεραπεύσουμε ορισμένους ασθενείς", δήλωσε ο δρ. Ziegler στο AFP.

Πηγή: sciencealert.com