ΥΓΕΙΑ

Τα προειδοποιητικά σημάδια ξαφνικής και θανατηφόρου καρδιακής νόσου

Μιχάλης Θερμόπουλος

Είναι μια σιωπηλή, αλλά μπορεί να είναι θανατηφόρα νόσος.

Τα προειδοποιητικά σημάδια ξαφνικής και θανατηφόρου καρδιακής νόσου
Bigstock

Η υπερτροφική μυοκαρδιοπάθεια είναι μια γενετική πάθηση που εμφανίζεται σε 1 στους 500 ανθρώπους.

Ο δρ. Said Alsidawi, καρδιολόγος της Mayo Clinic, λέει ότι το πρόβλημα είναι ότι πολλοί άνθρωποι δεν γνωρίζουν καν ότι την έχουν, επειδή δεν έχουν συμπτώματα. Και στο 20% των περιπτώσεων, η πρώτη εμφάνιση είναι και η χείριστη: αιφνίδιος καρδιακός θάνατος!

Η υπερτροφική μυοκαρδιοπάθεια είναι μια γενετική πάθηση που προκαλεί πάχυνση του καρδιακού μυός, καθιστώντας δυσκολότερη την άντληση αίματος και μερικές φορές προκαλώντας ακανόνιστο καρδιακό ρυθμό.

"Πιστεύουμε ότι, στις Ηνωμένες Πολιτείες, έχουμε διαγνώσει μόνο το 1/7 των ανθρώπων που έχουν υπερτροφική μυοκαρδιοπάθεια. Επομένως, προσπαθούμε να αυξήσουμε την ευαισθητοποίηση της κοινότητας σχετικά με αυτήν την ασθένεια", λέει ο δρ. Alsidawi.

Προσθέτει ότι οι ασθενείς γεννιούνται με μια γενετική μετάλλαξη. Η ασθένεια μπορεί να ξεκινήσει σε νεαρή ηλικία ή αργότερα στη ζωή και -πολλές φορές- χωρίς συμπτώματα.

"Γνωρίζουμε τους ασθενείς που χάνουμε από αυτήν την πάθηση, η πλειονότητα τους είναι νέοι, δραστήριοι και αθλητές. Έτσι, η υψηλού επιπέδου αθλητική άσκηση μπορεί να σας θέτει σε υψηλότερο κίνδυνο αιφνίδιου καρδιακού θανάτου", λέει ο ίδιος.

Λέει ότι είναι σημαντικό να αναζητήσετε ιατρική βοήθεια εάν έχετε οποιαδήποτε συμπτώματα, ειδικά κατά την άσκηση. Τέτοια είναι:

  • δύσπνοια
  • πόνος στο στήθος
  • ζάλη
  • λιποθυμία

Εάν διαγνωστεί, τα καλά νέα είναι ότι η υπερτροφική μυοκαρδιοπάθεια μπορεί να αντιμετωπιστεί με φάρμακα, χειρουργική επέμβαση, εμφύτευση απινιδωτή που θα παρακολουθεί την λειτουργία καρδιά ή -σε σοβαρές περιπτώσεις- μεταμόσχευση καρδιάς.

Πηγή: mayoclinic.org