ΥΓΕΙΑ

Στοματικό μικροβίωμα: Πώς τα μικρόβια στο στόμα επηρεάζουν την υγεία

Μιχάλης Θερμόπουλος

Το μικροβίωμα του στόματος αναφέρεται στους μικροοργανισμούς που ζουν στην στοματική κοιλότητα.

Στοματικό μικροβίωμα: Πώς τα μικρόβια στο στόμα επηρεάζουν την υγεία
Bigstock

Αν και ορισμένοι από αυτούς μπορούν να προσφέρουν θετικό ή ουδέτερο όφελος για την ανθρώπινη υγεία, κάποιοι μπορεί να προκαλέσουν ασθένειες στο στόμα και ακόμη και να έχουν ευρύτερο αντίκτυπο στην υγεία του ατόμου.

Ο δρ. Martijn Verhulst της Sunstar περιγράφει τι ακριβώς σημαίνει να έχεις ένα στόμα γεμάτο... βακτήρια!

“Το στοματικό μικροβίωμα αναφέρεται σε όλους τους μικροοργανισμούς, τις γενετικές τους πληροφορίες και το περιβάλλον στο οποίο αλληλεπιδρούν, δηλαδή το στόμα”, εξηγεί.

Το στόμα φιλοξενεί τη δεύτερη πιο ποικιλόμορφη μικροβιακή κοινότητα μετά το έντερο, με περισσότερα από 700 είδη βακτηρίων, είτε αυτά ζουν σε σκληρές επιφάνειες των δοντιών ή σε μαλακούς ιστούς της γλώσσας ή του βλεννογόνου. Επιπλέον, αυτή η συλλογή μικροοργανισμών είναι μοναδική για κάθε άτομο.

“Κάθε άτομο έχει ένα μοναδικό στοματικό μικροβίωμα σε βαθμό που ερευνητές πιστεύουν ότι το μπορεί να χρησιμοποιηθεί ακόμη και ως μοναδικό αποτύπωμα, όπως αυτά στα δάχτυλα των χεριών”, λέει ο δρ. Verhulst.

Πώς το στοματικό μικροβίωμα επηρεάζει τη συνολική υγεία

Η κακή στοματική υγιεινή συμβάλλει στην εξάπλωση των κακών στοματικών βακτηρίων προς όλο το υπόλοιπο σώμα. Έρευνες έχουν καταδείξει ότι το στοματικό μικροβίωμα συνδέεται με το Αλτσχάιμερ, τα καρδιαγγειακά προβλήματα, ακόμη και την αρθρίτιδα. Μια μελέτη του 2017 βρήκε συνδέσεις μεταξύ της περιοδοντικής νόσου και του αυξημένου κινδύνου για διαφορετικούς καρκίνους! Το να διατηρείτε το στόμα σας υγιές με το τακτικό βούρτσισμα και όχι μόνο μπορεί να βοηθήσει στην μείωση των πιθανοτήτων εξάπλωσης των στοματικών βακτηρίων.

“Τα στοματικά βακτήρια είναι απαραίτητα. Ωστόσο, είναι καίριας σημασίας να διατηρήσουμε το στοματικό μικροβίωμα σε μια υγιή ισορροπία και αυτή η ισορροπία είναι αυτό που ονομάζουμε συμβίωση”, εξηγεί ο δρ. Verhulst.

Σύμφωνα με έρευνα του 2016, ο οργανισμός του ανθρώπου δεν είναι κάτι ξεχωριστό από το μικροβίωμά του, αλλά μαζί συνθέτουν έναν “σούπερ οργανισμό”: τα μικροβιώματα που υπάρχουν τόσο στο έντερο όσο και στο στόμα μας παίζουν ρόλο όχι μόνο σε αυτές τις περιοχές, αλλά και στη γενική υγεία μας.

Ο δρ. Verhulst λέει: “Σε μια συμβιωτική κατάσταση, οι μικροοργανισμοί στο στόμα μας, ρυθμίζουν με ακρίβεια το ανοσοποιητικό μας σύστημα, διατηρούν τον βλεννογόνο σε υγιή κατάσταση, συμμετέχουν στην πέψη των τροφίμων και είναι ζωτικής σημασίας για τη διατήρηση της συνολικής μας υγείας”.

Πηγή: iflscience.com