ΥΓΕΙΑ

Πόσο ασφαλή είναι τα μελάνια των τατουάζ

Σινάνη Αικατερίνη

Τα τατουάζ είναι πολύ διαδεδομένα τις τελευταίες δεκαετίες, νέα μελέτη αποκαλύπτει ωστόσο ότι τα μελάνια που χρησιμοποιούνται κατά τη διαδικασία, συχνά περιέχουν μη καταγεγραμμένες ουσίες που θα μπορούσαν να προκαλέσουν προβλήματα υγείας.

Πόσο ασφαλή είναι τα μελάνια των τατουάζ

Ανάλυση μελανιών για τατουάζ από εννέα κατασκευαστές στις Ηνωμένες Πολιτείες, διαπίστωσε ότι τo περιεχόμενο σπάνια αντιστοιχούσε στην ετικέτα του προϊόντος.

Από τα 54 μελάνια που αναλύθηκαν, εννέα στα 10 (90%) είχαν σημαντικές αποκλίσεις από το περιεχόμενο που αναγραφόταν στην ετικέτα, όπως διαφορετικές χρωστικές ουσίες ή μη καταγεγραμμένα πρόσθετα, αναφέρουν οι ερευνητές.

Η μελέτη δημοσιεύεται σε συνέχεια της απόφασης της αμερικανικής Υπηρεσίας Τροφίμων και Φαρμάκων να ρυθμίσει την αγορά μελανιών τατουάζ στο πλαίσιο των νέων αρμοδιοτήτων που της παραχωρεί το Κογκρέσο με τον νόμο του 2022 για τον εκσυγχρονισμό της ρύθμισης των καλλυντικών (MoCRA), σημειώνουν οι ερευνητές.

«Είναι η πρώτη μελέτη που εξετάζει τα μελάνια που πωλούνται στις Ηνωμένες Πολιτείες και είναι ίσως η πιο ολοκληρωμένη, επειδή εξετάζει τις χρωστικές ουσίες, οι οποίες παραμένουν στο δέρμα, και τη συσκευασία φορέα, στην οποία αιωρείται η χρωστική ουσία», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής John Swierk, επίκουρος καθηγητής χημείας στο Πανεπιστήμιο Binghamton-SUNY.

Οι ειδικοί σε θέματα υγείας συνήθως επικεντρώνονται στον καρκίνο του δέρματος ή στις χρωστικές ουσίες στο μελάνι των τατουάζ, όταν πρόκειται για τους πιθανούς κινδύνους των τατουάζ, ανέφεραν οι ερευνητές σε σημειώσεις ιστορικού.

Όμως τα πρόσθετα στο μελάνι μπορούν επίσης να προκαλέσουν κινδύνους για την υγεία, και αν ένας πελάτης αναπτύξει προβλήματα εβδομάδες ή και χρόνια αργότερα, τα μη καταγεγραμμένα συστατικά μπορεί να καταστήσουν δύσκολο να καταλάβουν οι γιατροί τι συμβαίνει.

Τα μελάνια τατουάζ που αναλύθηκαν σε αυτή τη μελέτη ήταν σε έξι χρώματα και αγοράστηκαν από μεγάλες εταιρείες έως μικρότερους παραγωγούς, δήλωσαν οι ερευνητές.

Περισσότερα από τα μισά μελάνια περιείχαν μη καταγεγραμμένη πολυαιθυλενογλυκόλη, η οποία μπορεί να προκαλέσει βλάβες στα όργανα λόγω επανειλημμένης έκθεσης, σύμφωνα με τα αποτελέσματα.

Άλλα 15 μελάνια περιείχαν προπυλενογλυκόλη, ένα πιθανό αλλεργιογόνο, δήλωσαν οι ερευνητές.

Άλλες μολυσματικές ουσίες περιλάμβαναν 2-φαινοξυαιθανόλη, η οποία ενέχει δυνητικούς κινδύνους για την υγεία των βρεφών που θηλάζουν, και ένα αντιβιοτικό που χρησιμοποιείται συνήθως για τη θεραπεία λοιμώξεων του ουροποιητικού συστήματος.

Δεν είναι σαφές αν τα μη καταγεγραμμένα συστατικά προστέθηκαν σκόπιμα ή αν ο κατασκευαστής έλαβε μολυσμένα ή με λάθος επισήμανση υλικά, δήλωσαν οι ερευνητές.

«Ελπίζουμε ότι οι κατασκευαστές θα το δουν ως μια ευκαιρία να επανεκτιμήσουν τις διαδικασίες και ότι οι καλλιτέχνες και οι πελάτες θα το εκλάβουν ως μια ευκαιρία να πιέσουν για καλύτερη σήμανση και κατασκευή», δήλωσε ο Swierk.

Μελλοντικές έρευνες θα εξετάσουν ακόμη μικρότερες συγκεντρώσεις ουσιών που βρίσκονται στα μελάνια τατουάζ, δήλωσαν οι ερευνητές.

Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό περιοδικό Analytical Chemistry.