ΥΓΕΙΑ

Ποιες ασθένειες προκαλεί ο υποθυρεοειδισμός

Μιχάλης Θερμόπουλος

Ο θυρεοειδής αδένας απελευθερώνει θυρεοειδική ορμόνη που ελέγχει τον μεταβολισμό. Ο αδένας λειτουργεί σε συνδυασμό με την υπόφυση για να απελευθερώσει τη σωστή ποσότητα αυτής της ορμόνης.

Ποιες ασθένειες προκαλεί ο υποθυρεοειδισμός
Bigstock

Όταν ο αδένας απελευθερώνει πολύ λίγη θυρεοειδική ορμόνη, ονομάζεται υποθυρεοειδισμός.

Συμπτώματα υποθυρεοειδισμού

  • Κούραση και αδυναμία
  • Κρυάδες
  • Δυσκοιλιότητα
  • Απροσδόκητη αύξηση βάρους
  • Υψηλή χοληστερόλη
  • Αλλαγές στον εμμηνορροϊκό κύκλο
  • Μούδιασμα στα άκρα
  • Χαμηλή λίμπιντο
  • Ξηρό δέρμα και μαλλιά
  • Πιο βαθιά, “μπάσα” φωνή
  • Αίσθημα "ομίχλης εγκεφάλου"

Τα συμπτώματα ενός υπολειτουργικού θυρεοειδούς αναπτύσσονται σταδιακά. Μπορεί να χρειαστούν αρκετοί μήνες ή χρόνια προτού τα συμπτώματά σας γίνουν αρκετά σοβαρά, ώστε να τα παρατηρήσετε και να αναζητήσετε ιατρική βοήθεια.

Υποθυρεοειδισμός: Ποια άλλα προβλήματα υγείας προκαλεί

Σε ορισμένες περιπτώσεις ο υποθυρεοειδισμός μπορεί να προκαλέσει άλλα προβλήματα υγείας, όπως:

Στυτική δυσλειτουργία

Ο υποθυρεοειδισμός μπορεί να οδηγήσει σε προβλήματα επίτευξης και διατήρησης της στύσης. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι σε ορισμένες περιπτώσεις, ο υποθυρεοειδισμός προκαλείται από πρόβλημα με την υπόφυση, το οποίο οδηγεί -μεταξύ άλλων- σε χαμηλότερα επίπεδα τεστοστερόνης. Μόλις αντιμετωπίσετε τα χαμηλά επίπεδα ορμονών, μπορεί να δείτε βελτίωση με τη στυτική δυσλειτουργία.

Έλλειψη ωορρηξίας

Μερικές γυναίκες με υποθυρεοειδισμό δεν έχουν ωορρηξία ο έμμηνος κύκλος τους είναι ακανόνιστος. Αυτό μπορεί να επηρεάσει τη γονιμότητα εάν προσπαθείτε να μείνετε έγκυος.

Επιπλοκές εγκυμοσύνης

Οι γυναίκες με υποθυρεοειδισμό που δεν ακολουθούν αντίστοιχη θεραπεία μπορεί να εμφανίσουν επιπλοκές κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Αυτό συμβαίνει επειδή οι θυρεοειδικές ορμόνες μιας εγκύου περνούν επίσης στο μωρό. Εάν το μωρό δεν παίρνει αρκετές ορμόνες, ο εγκέφαλός του μπορεί να μην αναπτυχθεί σωστά. Αυτό μπορεί να προκαλέσει αναπτυξιακές καθυστερήσεις μόλις γεννηθεί. Είναι, επίσης, πιο πιθανό να έχουν αποβολές ή να προχωρήσουν σε πρόωρο τοκετό.

Βρογχοκήλη

Εάν ο θυρεοειδής σας δεν παράγει αρκετή θυρεοειδική ορμόνη, τότε η υπόφυσή σας μπορεί να στέλνει συνεχώς θυρεοειδοτρόπο ορμόνη (TSH). Μια υπερφόρτωση TSH μπορεί να κάνει τον θυρεοειδή σας να διογκωθεί. Όταν συμβαίνει αυτό, ονομάζεται βρογχοκήλη. Πολλές φορές η βρογχοκήλη δεν είναι επιβλαβής. Ωστόσο, εάν είναι αρκετά μεγάλη, μπορεί να προκαλέσει δυσκολία στην κατάποση ή στην αναπνοή.

Καρδιακή νόσος

Επειδή ο υποθυρεοειδισμός οδηγεί σε υψηλότερα επίπεδα χοληστερόλης, έχετε περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσετε καρδιακή νόσο ή καρδιακή ανεπάρκεια.

Κατάθλιψη

Η κατάθλιψη είναι ένα από τα συμπτώματα ενός υπολειτουργικού θυρεοειδούς. Μπορεί να παρατηρήσετε ότι χειροτερεύει με την πάροδο του χρόνου. Ωστόσο, η κατάθλιψη δεν είναι συνήθως το μόνο σύμπτωμα του υποθυρεοειδισμού.

Μυξοίδημα

Το μυξοίδημα εντοπίζεται συνήθως μόνο σε άτομα που έχουν αδιάγνωστο υποθυρεοειδισμό για μεγάλο χρονικό διάστημα. Είναι μια σοβαρή κατάσταση που μπορεί να οδηγήσει σε μειωμένη θερμοκρασία σώματος, ψυχική σύγχυση, ακόμη και σε κώμα. Για να αποφύγετε το μυξοίδημα, ελέγξτε τα επίπεδα των θυρεοειδικών ορμονών σας, εάν υποψιάζεστε ότι έχετε πρόβλημα με τον θυρεοειδή.

Υποθυρεοειδισμός: Αιτίες

Υπάρχουν πολλές πιθανές αιτίες υπολειτουργίας του θυρεοειδούς:

Νόσος Χασιμότο

Αυτή η γενετική πάθηση λανθασμένα προκαλεί το ανοσοποιητικό σύστημα να επιτεθεί στον θυρεοειδή αδένα. Μόλις ο θυρεοειδής υποστεί βλάβη, δεν μπορεί πλέον να παράγει αρκετή θυρεοειδική ορμόνη. Ένα άλλο όνομα αυτής της πάθησης είναι η χρόνια λεμφοκυτταρική θυρεοειδίτιδα.

Φλεγμονή του θυρεοειδούς

Εάν ο θυρεοειδής σας έχει φλεγμονή, μπορεί αρχικά να απελευθερώσει πάρα πολύ θυρεοειδική ορμόνη για μερικές εβδομάδες ή μήνες. Στη συνέχεια, θα απελευθερώνει πολύ λίγη, επειδή έχει εξαντληθεί. Αυτή η κατάσταση ονομάζεται επίσης θυρεοειδίτιδα.

Ανεπάρκεια ιωδίου

Το ιώδιο προστίθεται τεχνητά σε πολλά είδη αλατιού, επειδή είναι σημαντικό για την υγεία του θυρεοειδούς. Το σώμα χρειάζεται ιώδιο για να δημιουργήσει τη θυρεοειδική ορμόνη.

Υποθυρεοειδισμός: Θεραπεία

Ευτυχώς ο υποθυρεοειδισμός είναι συνήθως εύκολο να αντιμετωπιστεί. Ο γιατρός σας πιθανότατα θα συνταγογραφήσει μια συνθετική εκδοχή της θυρεοειδικής ορμόνης. Το πιο δημοφιλές φάρμακο γι' αυτό ονομάζεται λεβοθυροξίνη. Θα χρειαστεί να παίρνετε αυτό το φάρμακο για το υπόλοιπο της ζωής σας. Μόλις λάβετε φαρμακευτική αγωγή, τα συμπτώματα και οι επιπλοκές σας μπορεί να μειωθούν πολύ ή να εξαφανιστούν εντελώς.

Εάν παίρνετε φάρμακα για έναν υπολειτουργικό θυρεοειδή, είναι σημαντικό να κλείνετε τακτικά ραντεβού με τον γιατρό σας. Η ποσότητα του φαρμάκου που πρέπει να πάρετε μπορεί να αυξομειωθεί όσο μεγαλώνετε. Έτσι, ο γιατρός σας θα ελέγχει τα επίπεδα των ορμονών σας περιοδικά για να βεβαιωθεί ότι η τρέχουσα δόση σας είναι σωστή.

Πηγή: medicinenet.com