Πώς μπορούμε να δυναμώσουμε το ανοσοποιητικό μας με τα κατάλληλα συμπληρώματα διατροφής

Το Onmed.gr συνομίλησε με ειδικούς επιστήμονες που έχουν εντρυφήσει στο ζήτημα και απαντούν σε όλα τα ερωτήματα των αναγνωστών σχετικά με τα συμπληρώματα διατροφής, ενώ παρουσιάζει το Bodyguard, το συμπλήρωμα διατροφής της Sky Premium Life που συνδυάζει στοιχεία και βιταμίνες, τα οποία βοηθούν στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού.

Μπορείτε να προμηθευτείτε το συμπλήρωμα διατροφής Bodyguard της Sky Premium Life εδώ

Όπως επισημαίνει ο χημικός Παναγιώτης Ζουμπουλάκης, έχει αποδειχθεί ότι ορισμένες βιταμίνες και ιχνοστοιχεία συμβάλλουν στην καλύτερη λειτουργία του ανοσοποιητικού μας συστήματος, όμως «η λήψη συμπληρωμάτων πρέπει πάντα να γίνεται μετά από συμβουλή και υπό την επίβλεψη επαγγελματία υγείας». Ο ίδιος αναφέρεται στη σπουδαιότητα του τρόπου λήψης των συμπληρωμάτων διατροφής, μιλώντας για τα παραδείγματα της βιταμίνης D και της κουρκουμίνης.

Από την πλευρά της, η διατροφολόγος Αλεξάνδρα Παπαδάτου, στέκεται στη σημασία της βιταμίνης C που ο ανθρώπινος οργανισμός παίρνει από διάφορες τροφές, τονίζοντας όμως πως «το ανοσοποιητικό μας σύστημα, είναι πολύπλοκο και η ενίσχυσή του, επηρεάζεται από διάφορους παράγοντες, όχι μόνο από τη διατροφή και σίγουρα, όχι μόνο, από κάποια συγκεκριμένη τροφή ή θρεπτική ουσία». Παράλληλα, η ίδια εξηγεί τη σημασία της ισορροπημένης διατροφής, της άσκησης και άλλων στοιχείων που συμβάλλουν στην καλή κατάσταση του οργανισμού, ενώ αναφέρεται αναλυτικά στο πώς τα συμπληρώματα βιταμινών ή φυτικών εκχυλισμάτων βοηθούν στην τόνωση του ανοσοποιητικού συστήματος, δίνοντας συγκεκριμένα παραδείγματα.

2172.jpg

Εξαιρετικό ενδιαφέρον έχουν οι απαντήσεις που έδωσε στις ερωτήσεις του Onmed.gr η κ. Μαριάννα Ξανθοπούλου, R&D Manager Doc Pharma A.E. που αναφέρθηκε συγκεκριμένα στο ενισχυμένο συμπλήρωμα διατροφής Sky Premium Life Bodyguard και στην εξειδικευμένη του φόρμουλα «σχεδιασμένη ειδικά για την ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος». Εξηγώντας αναλυτικά τα πολύτιμα συστατικά του, η ίδια στέκεται ακόμα στο στοιχείο που διαφοροποιεί το συγκεκριμένο συμπλήρωμα: «Βρίσκεται στον εξειδικευμένο σχεδιασμό, που βασίζεται στη συνεργιστική δράση των εκχυλισμάτων, βιταμινών και ιχνοστοιχείων που περιέχει, και στην ισορροπημένη ως προς την ποσότητα των επιμέρους συστατικών φόρμουλα. Πέρα όμως από την προσεγμένη φόρμουλα, το Bodyguard, όπως και όλα τα προϊόντα της Sky Premium Life, υπόκεινται σε αυστηρούς ποιοτικούς ελέγχους, αντίστοιχους με τους ελέγχους των φαρμάκων», τονίζει χαρακτηριστικά.

Παράλληλα, στο Onmed.gr, μίλησε ο κ. Γιώργος Μπαλάς, Plant Manager Doc Pharma A.E. που εξηγεί τη φιλοσοφία δράσης της Doc Pharma φαρμακευτικής σε όλα τα πεδία, και η κ. Λένα Αποστόλου, QC Manager, Qualified Person Doc Pharma A.E., που μίλησε για τη σπουδαιότητα του ποιοτικού ελέγχου στα προϊόντα της εταιρείας.

Αναλυτικά, όσα είπαν οι ειδικοί για τα συμπληρώματα διατροφής και το ανοσοποιητικό σύστημα στο Onmed.gr

  • Παναγιώτης Ζουμπουλάκης – Χημικός

Ακούμε και διαβάζουμε ότι τα συμπληρώματα διατροφής ενδυναμώνουν το ανοσοποιητικό σύστημα. Τελικά, είναι αλήθεια ή μύθος;

Η απάντηση εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, όπως το είδος του συμπληρώματος, η δοσολογία, η διάρκεια της λήψης, το status της υγείας και ασφαλώς οι διατροφικές ανάγκες του καθενός. Για παράδειγμα, είναι αποδεκτό ότι ορισμένες βιταμίνες όπως η βιταμίνη C, η βιταμίνη D και ιχνοστοιχεία όπως ο ψευδάργυρος και το σελήνιο έχουν σημαντικό ρόλο στη λειτουργία και την ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος. Η επαρκής πρόσληψη αυτών των μικροθρεπτικών συστατικών μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη αλλά και την καταπολέμηση λοιμώξεων. Από τα φυτικά εχκυλίσματα η Εχινάκεια (Echinacea) έχει χρησιμοποιηθεί ευρέως για την ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος. Τέλος, συγκεκριμένα προβιοτικά (αλλά και πρεβιοτικά) μπορούν να βελτιώσουν τη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος μέσω της υποστήριξης της υγείας του εντέρου, η οποία είναι ζωτικής σημασίας για την ανοσολογική απόκριση.

BODYGUARD-.2998.png

Παρόλο που υπάρχει επιστημονική τεκμηρίωση που υποστηρίζει τα οφέλη ορισμένων συμπληρωμάτων διατροφής για το ανοσοποιητικό σύστημα, είναι σημαντικό να τονιστεί ότι τα συμπληρώματα δεν μπορούν να αντικαταστήσουν μια ισορροπημένη και υγιεινή διατροφή. Επιπρόσθετα, υπερβολικές δόσεις μπορεί να είναι επιβλαβείς και να οδηγήσουν σε αρνητικές επιπτώσεις για την υγεία. Για τον λόγο αυτό, η λήψη συμπληρωμάτων πρέπει πάντα να γίνεται μετά από συμβουλή και υπό την επίβλεψη επαγγελματία υγείας.

Με ποιον τρόπο τα συμπληρώματα διατροφής δρουν ώστε να συμβάλλουν στη βελτίωση της συνολικής υγείας κι ευεξίας του οργανισμού μας;

Τα συμπληρώματα διατροφής περιέχουν συνήθως βιταμίνες, ιχνοστοιχεία, αμινοξέα, ένζυμα, βοτανικά εκχυλίσματα και άλλα συστατικά που μπορούν να βοηθήσουν στην κάλυψη διατροφικών ελλείψεων, ιδιαίτερα όταν η καθημερινή διατροφή δεν είναι επαρκής ή διαταραγμένη. Σε συνδυασμό με μια ισορροπημένη διατροφή και έναν υγιεινό τρόπο ζωής η συνετή χρήση συμπληρωμάτων μπορεί να αποτελέσει μέρος μιας ολιστικής προσέγγισης για την ενίσχυση της υγείας και της ευεξίας. Ο τρόπος με τον οποίο τα συμπληρώματα διατροφής συμβάλλουν στην υγεία εξαρτάται από τα επιμέρους συστατικά τους και τις συνέργειες στις δράσεις τους. Για παράδειγμα, έχει αποδειχθεί ότι η βιταμίνη D βοηθά στην απορρόφηση του ασβεστίου υποστηρίζοντας την υγεία των οστών και κατ’ επέκταση την πρόληψη της οστεοπόρωσης. Ένα άλλο παράδειγμα είναι η κουρκουμίνη, ως το βασικό συστατικό του κουρκουμά, η οποία έχει ισχυρές αντιφλεγμονώδεις και αντιοξειδωτικές ιδιότητες, και χρησιμοποιείται για την ανακούφιση από φλεγμονώδεις παθήσεις.

Είναι σημαντικό να τονιστεί ότι η απορρόφηση των συστατικών είναι καθοριστική για τη βιοδιαθεσιμότητα και την επιθυμητή δράση των συμπληρωμάτων διατροφής. Για παράδειγμα δεν είναι όλες οι μορφές των βιταμινών και των ιχνοστοιχείων το ίδιο απορροφήσιμες. Μια αποτελεσματική απορρόφηση σημαίνει ότι τα βιοδραστικά συστατικά μεταφέρονται αποτελεσματικά στους στόχους τους στον οργανισμό. Η επιστήμη της νανοτεχνολογίας παίζει έναν πρωταγωνιστικό ρόλο στη βελτίωση αυτής της διαδικασίας μέσω του εγκλωβισμού βιοδραστικών συστατικών σε νανοσωματίδια, βελτιώνοντας την προστασία, τη σταθερότητα και την απορρόφησή τους, και κατ’ επέκταση αυξάνοντας την αποτελεσματικότητα των συμπληρωμάτων διατροφής.

  • Αλεξάνδρα Παπαδάτου – Διατροφολόγος

Πώς μπορούμε να θωρακίσουμε την υγεία μας σε περιόδους που παρατηρείται έξαρση ιώσεων;

Σε περιόδους που παρατηρείται έξαρση ιώσεων, οι άνθρωποι συχνά αναζητούν συγκεκριμένες τροφές ή συμπληρώματα διατροφής που ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα.

Η βιταμίνη C και γενικά τα εσπεριδοειδή, οι σούπες με λαχανικά, κοτόπουλο ή μοσχαρίσιο κρέας και τα διάφορα αφεψήματα, όπως το τσάι του βουνού, το φασκόμηλο, ο ευκάλυπτος σε συνδυασμό με μέλι, είναι κάποια, από τα πιο δημοφιλή παραδείγματα.

Ωστόσο, το ανοσοποιητικό μας σύστημα, είναι πολύπλοκο και η ενίσχυσή του, επηρεάζεται από διάφορους παράγοντες, όχι μόνο από τη διατροφή και σίγουρα, όχι μόνο, από κάποια συγκεκριμένη τροφή ή θρεπτική ουσία.

Μια ισορροπημένη διατροφή που αποτελείται από σειρά βιταμινών, μετάλλων και ιχνοστοιχείων, σε συνδυασμό μ' έναν υγιεινό τρόπο ζωής, όπως επαρκής ύπνος, συστηματική σωματική άσκηση, αλλά και χαμηλά επίπεδα στρες, είναι σημαντικοί παράγοντες, που βοηθούν τον ανθρώπινο οργανισμό να καταπολεμήσει τις διάφορες "απειλές" πιο αποτελεσματικά.

Πιο συγκεκριμένα:

  • Ισορροπημένη διατροφή, με ολόκληρα φρούτα, λαχανικά, άπαχες πρωτείνες, δημητριακά ολικής άλεσης. Σε περιπτώσεις που η ισορροπημένη διατροφή δεν είναι εύκολα προσβάσιμη, η λήψη μίας πολυβιταμίνης, η οποία περιέχει το 100% της συνιστόμενης ημερήσιας δόσης (ΣΗΠ) σε βιταμίνες, μέταλλα και ιχνοστοιχεία, αποτελεί μια καλή λύση
  • Κατανάλωση άφθονου νερού, για επαρκή ενυδάτωση του οργανισμού
  • Διακοπή ή μείωση καπνίσματος
  • Κατανάλωση αλκοολούχων ποτών με μέτρο
  • Καθημερινή σωματική άσκηση μέτριας εντάσεως
  • Διατήρηση προγράμματος ύπνου (7-9 ώρες ύπνου κάθε βράδυ). Ξύπνημα και κατάκλιση περίπου την ίδια ώρα κάθε μέρα. Ένας ισορροπημένος κιρκάδιος ρυθμός, βοηθάει να έχουμε πιο βαθύ και ξεκούραστο ύπνο
  • Διαχείριση άγχους. Στρατηγική καταπολέμησης άγχους, προσαρμοσμένη στον προσωπικό τρόπο ζωής του καθενός ξεχωριστά, όπως σωματική άσκηση, διαλογισμός, ένα συγκεκριμένο χόμπι ή συνομιλία μ' έναν καλό φίλο. Τεχνικές αναπνοής, όπως διαφραγματική αναπνοή. Ακόμα και μερικές αναπνοές μπορούν να βοηθήσουν, όταν προκύπτει άγχος κατά τη διάρκεια της ημέρας
  • Καλή υγιεινή των χεριών, όταν ερχόμαστε από εξωτερικούς χώρους, πριν και μετά την προετοιμασία του φαγητού, μετά το βήχα ή το φύσημα της μύτης

Πόσο σημαντική είναι η ένταξη της ισορροπημένης διατροφής στην καθημερινότητά μας, για την ενίσχυση του ανοσοποιητικού μας συστήματος και εν γένει της υγείας μας;

Η κατανάλωση αρκετών θρεπτικών συστατικών ως μέρος μιας ισορροπημένης διατροφής, απαιτείται για την υγεία και τη λειτουργία όλων των κυττάρων, συμπεριλαμβανομένων των κυττάρων του ανοσοποιητικού συστήματος.

Παραδείγματα θρεπτικών συστατικών τα οποία έχουν αναγνωριστεί ως κρίσιμα για την ανάπτυξη και τη λειτουργία των κυττάρων του ανοσοποιητικού, περιλαμβάνουν τη βιταμίνη C, τη βιταμίνη D, τον ψευδάργυρο, το σελήνιο, το σίδηρο και την πρωτεΐνη, συμπεριλαμβανομένου του αμινοξέως γλουταμίνη, που βρίσκονται σε μία ποικιλία φυτικών και ζωικών τροφών.

Η διατροφή που αποτελείται από επεξεργασμένες τροφές και ταυτόχρονα, είναι χαμηλή σε θρεπτικά συστατικά, επηρεάζει αρνητικά το ανοσοποιητικό μας σύστημα. Μία διατροφή υψηλή σε ραφιναρισμένη ζάχαρη, κόκκινο κρέας και χαμηλή, σε φρούτα και λαχανικά, αυξάνει τα επίπεδα της φλεγμονής στον οργανισμό, καταπολεμώντας την ανοσία.

Πολύ σημαντικό είναι και το εντερικό μικροβίωμα, καθώς παίζει ιδιαίτερο ρόλο στη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος. Η διατροφή μας καθορίζει τα είδη και τον αριθμό των μικροβίων που ζουν στο έντερό μας. Μια διατροφή πλούσια σε φυτικές ίνες, φρούτα, λαχανικά, δημητριακά ολικής άλεσης και όσπρια, υποστηρίζει την ανάπτυξη και τη διατήρηση των ευεργετικών αυτών μικροβίων. Τα προβιοτικά τρόφιμα περιέχουν καλά βακτήρια και τα πρεβιοτικά τρόφιμα, φυτικές ίνες και ολιγοσακχαρίτες, που τροφοδοτούν και κρατούν υγιείς τις αποικίες αυτών των βακτηρίων.

Επομένως, μια διατροφή πλούσια σε πρεβιοτικά και πρόβιοτικά τρόφιμα, αποτελεί μια καλή επιλογή για την τόνωση του ανοσοποιητικού συστήματος.

Τροφές πλούσιες σε προβιοτικά:

  • Κεφίρ
  • Γιαούρτι με πέτσα
  • Λαχανικά που έχουν υποστεί ζύμωση
  • Λάχανο
  • Τσάι
  • Σκόρδο
  • Κρεμμύδια
  • Πράσα
  • Σπαράγγια
  • Αγκινάρες
  • Χόρτα
  • Μπανάνες
  • Φασόλια
  • Φύκια
  • Δημητριακά ολικής άλεσης

Βοηθούν τα συμπληρώματα βιταμινών ή φυτικών εκχυλισμάτων στην τόνωση του ανοσοποιητικού συστήματος;

Η έλλειψη ή η ανεπάρκεια μεμονομένων θρεπτικών συστατικών μπορεί ν'αλλάξει την ανοσο,ογική απόκριση του οργανισμού. Ανεπάρκεια σε ψευδάργυρο, σελήνιο, σίδηρο, χαλκό, φυλλικό οξύ και βιταμίνες Α, B6, C, D και E, μπορούν ν'αλλάξουν την ανοσολογική απόκριση. Πολλές επιδημιολογικές μελέτες έχουν δείξει ότι μια διατροφή χαμηλή στα παραπάνω θρεπτικά συστατικά, μπορεί ν'αυξήση τον κίνδυνο ανάπτυξης βακτηριακών, ιογενών και άλλων λοιμώξεων.

Τέλος, πολλά φυτικά συμπληρώματα έχουν προταθεί για την ενίσχυση της ανοσοποιητικής λειτουργίας.

Η εχινάκεια μπορεί να καταστρέψει τους ιούς της γρίπης, αλλά και να προστατέψει από το κοινό κρυολόγημα.

Το σκόρδο, έχει αντιική και αντιμικροβιακή δράση και καταπολεμά το κοινό κρυολόγημα.

Οι κατεχίνες του πράσινου τσαγιού προλαμβάνουν τη γρίπη και το κοινό κρυολόγημα.

  • Μαριάννα Ξανθοπούλου – R&D Manager Doc Pharma A.E.

Βλέπουμε πως το ενισχυμένο συμπλήρωμα διατροφής Sky Premium Life Bodyguard συμβάλλει στην ενδυνάμωση του ανοσοποιητικού συστήματος. Πώς ακριβώς το πετυχαίνει αυτό;

Το Sky Premium Life Bodyguard είναι μια εξειδικευμένη φόρμουλα, σχεδιασμένη ειδικά για την ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος. Η επιλογή των δραστικών συστατικών, τόσο ως προς το είδος, όσο και ως προς την ποσότητα, εξυπηρετεί αυτό τον στόχο.

Το Sky Premium Life Bodyguard είναι ένα πλήρες συμπλήρωμα που περιέχει εκχύλισμα σαμπούκου, βιταμίνες C, Β12 και D3, β γλυκάνες, και μέταλλα (ψευδάργυρο, σελήνιο και χαλκό), συστατικά με αποδεδειγμένα στοχευμένη δράση για τη θωράκιση του ανοσοποιητικού συστήματος.

Ο σαμπούκος (Elderberry - Sambucus nigra) είναι αποτελεσματικός στη θεραπεία του κοινού κρυολογήματος, της γρίπης, λόγω της περιεκτικότητας σε ανθοκυανίνες και φλαβονοειδή, ενώσεις που του προσδίδουν τις αντιφλεγμονώδεις, αντιιικές και αντιοξειδωτικές ιδιότητές του. Κλινικές μελέτες υποδεικνύουν τόσο την προληπτική δράση του εκχυλίσματος έναντι της λοίμωξης από τη γρίπη, μιας και φαίνεται ότι διεγείρει το ανοσοποιητικό σύστημα, όσο την ανακουφιστική του δράση έναντι των συμπτωμάτων του ανώτερου αναπνευστικού συστήματος σε ασθενείς είτε με κοινό κρυολόγημα είτε με γρίπη.

Αντίστοιχες κλινικές μελέτες που αφορούν χορήγηση συμπληρωμάτων β-Γλυκανών έδειξαν βελτίωση παραμέτρων σχετίζονται με το ανοσοποιητικό σύστημα, με μείωση της διάρκειας και της έντασης των συμπτωμάτων του κοινού κρυολογήματος, καθώς και βελτίωση του ύπνου των ασθενών. Έδειξαν επίσης μειωμένη πιθανότητα ασθένειας σε σύγκριση είτε με ομάδα εικονικού φαρμάκου είτε με δεδομένα του προηγούμενου έτους των συμμετεχόντων.

Το σελήνιο παίζει σημαντικό ρόλο στο ανοσοποιητικό σύστημα μέσω των σεληνοπρωτεϊνών, όπως η γλουταθειόνη. Έτσι συμμετέχει στη ρύθμιση του οξειδωτικού στρες, σε κρίσιμες κυτταρικές διεργασίες σε σχεδόν όλους τους ιστούς και τους κυτταρικούς τύπους, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που εμπλέκονται στην ανοσοαπόκριση. Κλινικά δεδομένα υποδηλώνουν ότι η χορήγηση συμπληρωμάτων σεληνίου μπορεί να ενισχύσει την ανοσία.

Ο ψευδάργυρος και ο χαλκός αποτελούν απαραίτητα ιχνοστοιχεία για τη σωστή λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος. Αποτελούν βασικά συστατικά ενζύμων και εμπλέκονται στους μηχανισμούς άμυνας του οργανισμού και τη ρύθμιση του ανοσοποιητικού συστήματος. Η έλλειψή τους έχει αποδειχθεί ότι καθιστά τον οργανισμό ευάλωτο στις βακτηριακές λοιμώξεις. Πολλές κλινικές μελέτες έχουν επιβεβαιώσει την ευεργετική δράση του ψευδαργύρου έναντι του κοινού κρυολογήματος, της γρίπης και των ιώσεων, μιας και η χορήγηση συμπληρωμάτων ψευδαργύρου έχει φανεί ότι μειώνει τη διάρκεια και τη σοβαρότητα των συμπτωμάτων του κρυολογήματος, αλλά και την προληπτική του δράση αφού μειώνει την πιθανότητα κρυολογήματος σε σύγκριση με ομάδες εικονικού φαρμάκου.

Η φόρμουλα του Sky Premium Life Bodyguard συμπληρώνεται από την κατάλληλη ποσότητα βιταμινών C, B12 και D3, που η ενισχυτική τους δράση στο ανοσοποιητικό σύστημα είναι αποδεδειγμένη.

Ποιο είναι το στοιχείο που διαφοροποιεί το Bodyguard από άλλα συμπληρώματα διατροφής που κυκλοφορούν στην αγορά;

Η διαφοροποίηση του Sky Premium Life Bodyguard σε σχέση με άλλα συμπληρώματα βρίσκεται στον εξειδικευμένο σχεδιασμό, που βασίζεται στη συνεργιστική δράση των εκχυλισμάτων, βιταμινών και ιχνοστοιχείων που περιέχει, και στην ισορροπημένη ως προς την ποσότητα των επιμέρους συστατικών φόρμουλα. Πέρα όμως από την προσεγμένη φόρμουλα, το Sky Premium Life Bodyguard, όπως και όλα τα προϊόντα της Sky Premium Life, υπόκεινται σε αυστηρούς ποιοτικούς ελέγχους, αντίστοιχους με τους ελέγχους των φαρμάκων. Έτσι, τα σκευάσματα ελέγχονται για τις φυσικοχημικές τους ιδιότητες, το μικροβιολογικό τους φορτίο και τις ποσότητες των δραστικών συστατικών που περιέχουν, τόσο πριν την αποδέσμευσή τους στην αγορά, όσο και καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής τους (μελέτες σταθερότητας σε κανονικές και επιταχυνόμενες συνθήκες). Τέλος, το Bodyguard, όπως και όλα τα προϊόντα της Sky Premium Life, παράγονται από υψηλής ποιότητας πρώτες ύλες που προέρχονται από πιστοποιημένους παραγωγούς και είναι ελεγμένες με αυστηρά πρωτόκολλα.

Παράλληλα, στο Onmed.gr, μίλησε ο κ. Γιώργος Μπαλάς, Plant Manager Doc Pharma A.E. που εξηγεί τη φιλοσοφία δράσης της Doc Pharma φαρμακευτικής σε όλα τα πεδία, και η κ. Λένα Αποστόλου, QC Manager, Qualified Person Doc Pharma A.E., που μίλησε για τη σπουδαιότητα του ποιοτικού ελέγχου στα προϊόντα της εταιρείας.

  • Γιώργος Μπαλάς – Plant Manager Doc Pharma A.E.

Πόσο σημαντικός είναι ο εκσυγχρονισμός των εγκαταστάσεων μιας φαρμακευτικής βιομηχανίας για την παραγωγή ενισχυμένων συμπληρωμάτων διατροφής όπως το Bodyguard;

Η Ελληνική Φαρμακοβιομηχανία διαδραματίζει ιδιαίτερα σημαντικό ρόλο στην Ευρωπαϊκή και Παγκόσμια αγορά φαρμάκων και έχει διακριθεί για τη ποιότητα των φαρμακευτικών της σκευασμάτων και τη συνεχή της εξέλιξη. Παράλληλη και ιδιαίτερα σημαντική είναι και η πορεία του συμπληρώματος διατροφής. Η Doc Pharma ούσα Ελληνική φαρμακευτική εταιρεία έχει εστιάσει τα τελευταία χρόνια στην επένδυση και βελτίωση τόσο των εγκαταστάσεων όσο και του μηχανολογικού – εργαστηριακού της εξοπλισμού. Πρόσφατα, η εταιρεία εγκαινίασε μία σύγχρονη μονάδα παραγωγής στο Κορωπί Αττικής, έχοντας ως μοναδικό της γνώμονα η απαράμιλλη ποιότητα που ακολουθείται στην παραγωγή φαρμάκων να ακολουθηθεί και στα συμπληρώματα διατροφής. Το πλήρως εξοπλισμένο εργαστήριο Έρευνας και Ανάπτυξης είναι υπεύθυνο για την άρτια και πλήρως εμπεριστατωμένη σύνθεση των προϊόντων Sky Premium Life, όπως το Bodyguard, το οποίο αποτελεί προϊόν έρευνας με ιδιαίτερη μνεία στο ανοσοποιητικό σύστημα.

Η διαρκής βελτίωση είναι θεμελιώδης παράγοντας στη φαρμακοβιομηχανία. Εγγυάται τη συνεχή υψηλή ποιότητα των φαρμάκων και των συμπληρωμάτων διατροφής, βελτιώνει τη συμμόρφωση με τους κανονισμούς, εξελίσσει τους εργαζομένους και τα στελέχη του κλάδου ενώ ενθαρρύνει την ανάπτυξη νέων καινοτόμων συμπληρωμάτων διατροφής όπως το Bodyguard.

Ποιο θα λέγατε ότι είναι το πιο κρίσιμο στοιχείο για την Doc Pharma όσον αφορά στην παραγωγή συμπληρωμάτων διατροφής;

Η Doc Pharma ως φαρμακευτική εταιρεία με ευρύ κωδικολόγιο σε γενόσημα, συμπληρώματα διατροφής και ιατροτεχνολογικά γνωρίζει πολύ καλά τη σημασία της ποιότητας των φαρμακευτικών σκευασμάτων και τις ευεργετικές επιδράσεις που έχουν στην υγεία του ανθρώπου. Έτσι, σχεδίασε και κατασκεύασε ένα εργοστάσιο παραγωγής στο Κορωπί Αττικής, όπου τα συμπληρώματα διατροφής που παράγονται δεν έχουν καμία διαφορά ως προς την παραγωγική διαδικασία αλλά και στον ποιοτικό έλεγχο από οποιοδήποτε φάρμακο.

Οι πρώτες ύλες προέρχονται από πιστοποιημένους παραγωγούς ανά τον κόσμο και πληρούν όλες εκείνες τις προϋποθέσεις που ορίζει ο ποιοτικός έλεγχος κατά την εισαγωγή τους στο εργοστάσιο παραγωγής. Τα συμπληρώματα διατροφής που παράγονται στις εγκαταστάσεις της Doc Pharma ακολουθούν αυστηρά τον προϊοντικό φάκελο όπως αυτός έχει δημιουργηθεί κατά τη διαδικασία ανάπτυξης του τμήματος RnD. Ο Φαρμακευτικός κλάδος εξελίσσεται συνεχώς. Η Doc Pharma ακολουθώντας το αρχικό όραμα του ιδρυτής της επιτάσσει σε όλα της τα προϊόντα την ποιότητα και την καινοτομία.

  • Λένα Αποστόλου – QC Manager, Qualified Person Doc Pharma A.E.

Πόσο σημαντικός είναι ο ποιοτικός έλεγχος των πρώτων υλών για την παραγωγή ενισχυμένων συμπληρωμάτων διατροφής όπως το Bodyguard;

O Έλεγχος της Ποιότητας των πρώτων υλών αποτελεί μείζονος σημασίας κομμάτι. Η αποτελεσματικότητα κι η δράση του προϊόντος στηρίζονται στην επιλογή κατάλληλων κι ενδεδειγμένων πρώτων υλών από εγκεκριμένους κι αξιολογημένους προμηθευτές. Αξίζει να αναφέρουμε ότι κάθε παραλαβή πρώτης ύλης αποτελεί μια αυστηρά,. για την παραγωγική μονάδα, περιεγραμμένη και τυποποιημένη διαδικασία έτσι ώστε να διατηρείται η ποιότητά της. Κάθε μεμονωμένο στάδιο, ξεκινώντας από εκείνο της δειγματοληψίας μέχρι και την ολοκλήρωση των ελέγχων καθενός συστατικού κάθε σκευάσματος όπως το Sky Premium Life Bodyguard ακολουθεί ένα σύνολο αυστηρών πρωτοκόλλων που περιγράφονται και πιστοποιούνται από το Σύστημα Διασφάλισης Ποιότητας της παραγωγικής μονάδας. Η κρισιμότητα διασφάλισης της Ποιότητας της πρώτης ύλης επισφραγίζεται κι από το γεγονός ότι κάθε νέα εισαγωγή πρώτης ύλης ακολουθείται από τα έντυπα ανάλυσης και πιστοποίησής της από τον παραγωγό και σε δεύτερο στάδιο ελέγχεται εσωτερικά από τα εργαστήρια του Ποιοτικού Ελέγχου έτσι ώστε να πιστοποιηθούν οι μετρήσεις του παραγωγού.

Συμπερασματικά, η Ποιότητα της πρώτης ύλης και κάθε συστατικού του σκευάσματος Sky Premium Life Bodyguard όπως κι όλων των προϊόντων εξασφαλίζει την δραστικότητα, την αποτελεσματικότητα και την αναλλοίωτη Ποιότητά του μέχρι τη διάρκεια ζωής του.

Πώς διασφαλίζει η διαδικασία ποιοτικού ελέγχου της Doc Pharma ότι τo συμπλήρωμα διατροφής Bodyguard πληροί τα ρυθμιστικά πρότυπα και συμμορφώνεται με τις καθορισμένες απαιτήσεις βάσει της νομοθεσίας;

Το Sky Premium Life Bodyguard διασφαλίζεται ότι πληροί τις προϋποθέσεις και συμμορφώνεται με τις καθορισμένες απαιτήσεις βάσει νομοθεσίας λόγω του ότι η μονάδα στην οποία παράγεται ακολουθεί κι εφαρμόζει φαρμακευτικά πρωτόκολλα. Το γεγονός αυτό σημαίνει ότι:

  • Παράχθηκε ως προϊόν εφόσον ολοκληρώθηκε επιτυχώς η διαδικασία ανάπτυξής του κι εφόσον έχουν ολοκληρωθεί τα πρωτόκολλα σταθερότητάς του (σε κανονικές κι επιταχυνόμενες συνθήκες)
  • Παράγεται σε χώρους με αυστηρά ελεγχόμενες συνθήκες υγρασίας και θερμοκρασίας με αυστηρό πρωτόκολλο καθαριότητας και πιστοποίησής της
  • Παράγεται από κατάλληλα εκπαιδευμένο κι εξειδικευμένο προσωπικό
  • Παράγεται σε μηχανήματα τα οποία είναι ελεγμένα, πιστοποιημένα, διακριβωμένα και βαθμονομημένα για την λειτουργικότητα και το αποτέλεσμά τους
  • Ελέγχεται σε αναλυτικό και μικροβιολογικό επίπεδο ενδελεχώς κάθε παραγωγικό στάδιο από την αρχική πρώτη ύλη μέχρι το τελικό προϊόν που αποδεσμεύεται. Κατ’ αυτό τον τρόπο πιστοποιείται ότι το προϊόν είναι εντός προδιαγραφών και διατηρεί την ποιότητά του
  • Εκδίδεται πιστοποιητικού ανάλυσης για κάθε παρτίδα παραγωγής υπογεγραμμένο από τον Υπεύθυνο Ποιοτικού Ελέγχου όπου αναφέρονται οι έλεγχοι που πραγματοποιούνται, οι προδιαγραφές και τα αποτελέσματα των ελέγχων αυτών
  • Γνωστοποιείται όπως όλα τα προϊόντα στον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκων

Τέλος όσον αφορά την παραγωγική μονάδα της Doc Pharma έχουμε να αναφέρουμε τα εξής:

  • Είναι αδειοδοτημένη από τον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκων κι ελέγχεται περιοδικά κάθε 3 χρόνια
  • Είναι διαπιστευμένη με ISO 22000
  • Είναι διαπιστευμένη για παραγωγή Halal και Kosher προϊόντων
  • Διαθέτει σύγχρονες εγκαταστάσεις
  • Διαθέτει εξειδικευμένο προσωπικό

Συμπερασματικά, οι πιστοποιημένες εγκαταστάσεις, η αδειοδότηση από τον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκων, οι ενδελεχείς αναλυτικοί-μικροβιολογικοί έλεγχοι, τα αυστηρά πρωτόκολλα του Συστήματος Διασφάλισης Ποιότητας και το εξειδικευμένο προσωπικό διασφαλίζουν την συμμόρφωση με τα πιο αυστηρά πρότυπα που διέπουν την παραγωγή όχι μόνο συμπληρωμάτων διατροφής αλλά και φαρμακευτικών σκευασμάτων.