ΥΓΕΙΑ

Τι συμβαίνει αν έχετε διάρροια όταν ξυπνάτε το πρωί

Μιχάλης Θερμόπουλος

Η εμφάνιση περιστασιακής διάρροιας είναι αρκετά κοινό. Αλλά μερικοί μπορεί να έχουν διάρροια σχεδόν κάθε πρωί.

Τι συμβαίνει αν έχετε διάρροια όταν ξυπνάτε το πρωί
Bigstock

Για να βάλετε ένα τέλος στις χαλαρές κενώσεις, πρέπει πρώτα να καταλάβετε τι προκαλεί τη διάρροιά σας κάθε πρωί. Ακολουθούν οι πιο πιθανοί λόγοι για την πρωινή διάρροια.

Μόλυνση

Το να αρρωστήσετε από μια ιογενή, βακτηριακή ή παρασιτική λοίμωξη οδηγεί συνήθως σε διάρροια.

Οι περισσότερες περιπτώσεις οξείας διάρροιας (διάρροια που διαρκεί λιγότερο από δύο εβδομάδες) είναι από ιό. Οι κοινοί ιοί που μπορούν να προκαλέσουν διάρροια είναι ο νοροϊός, ο ροταϊός και ο αδενοϊός.

Ο νοροϊός είναι η πιο κοινή αιτία από τις παραπάνω. Είναι πολύ μεταδοτικός μέσω άμεσης επαφής με κάποιον που τον έχει ή με αντικείμενο, τροφή, υγρό ή περιττώματα που έχουν μολυνθεί με τον ιό.

Εάν η διάρροιά σας είναι πιο σοβαρή, μπορεί να την προκαλεί μια βακτηριακή λοίμωξη. Μπορείτε να αποκτήσετε βακτηριακή λοίμωξη ερχόμενοι σε επαφή με βακτήρια μέσω μολυσμένων τροφίμων ή νερού. Τα βακτήρια που προκαλούν συχνότερα διάρροια είναι τα Escherichia coli (E. coli), η σαλμονέλα (Salmonella) και το καμπυλοβακτηρίδιο (Campylobacter).

Για παράδειγμα, πολλοί άνθρωποι βιώνουν την λεγόμενη “διάρροια των ταξιδιωτών”, όταν ταξιδεύουν στο εξωτερικό. Η ασθένεια που σχετίζεται με τα ταξίδια προκαλείται συχνότερα από βακτήρια E.coli.

Μπορείτε επίσης να εμφανίσετε διάρροια το πρωί εάν έχετε μολυνθεί από ένα παράσιτο. Αυτό μπορεί να συμβεί εάν πιείτε ή φάτε κάτι που έχει μολυνθεί με παράσιτο. Η διάρροια από μια παρασιτική μόλυνση μπορεί να είναι πιο χρόνια, που σημαίνει ότι διαρκεί περισσότερο από έναν μήνα. Ένας τύπος παρασιτικής μόλυνσης είναι αυτή που προκαλείται από το παράσιτο Giardia. Τα πρώτα σημάδια της είναι 2-5 κενώσεις με χαλαρά κόπρανα την ημέρα.

Διατροφή

Τρόφιμα, ποτά ή τσίχλες που περιέχουν υποκατάστατα ζάχαρης, όπως σορβιτόλη και φρουκτόζη, μπορεί να προκαλέσουν διάρροια επειδή το σώμα δεν απορροφά καλά τα σάκχαρα.

Εάν πίνετε καφέ ή τσάι, μπορεί να φταίει η καφεΐνη. Αυτό συμβαίνει επειδή η καφεΐνη διεγείρει το οξύ του στομάχου, ενώ χαλαρώνει το πεπτικό σύστημα, οδηγώντας σε χαλαρά κόπρανα. Το να πίνετε καφέ αμέσως μόλις ξυπνάτε το πρωί μπορεί να οδηγήσει σε πρωινή διάρροια λίγο μετά.

Όσοι καταναλώνουν γαλακτοκομικά προϊόντα αλλά έχουν δυσανεξία στη λακτόζη μπορεί επίσης να εμφανίσουν διάρροια το πρωί.

belly-stomach-pain

Στρες

Η πρωινή διάρροια θα μπορούσε να είναι η απόκριση του οργανισμού σε αυξημένα επίπεδα στρες.

Όταν ορμόνες του στρες απελευθερώνονται στο έντερο, μπορούν να επηρεάσουν τη διαδικασία πέψης. Ως αποτέλεσμα, μερικοί μπορεί να εμφανίσουν συμπτώματα που σχετίζονται με το στομάχι, όπως πόνο στο στομάχι, ναυτία, φούσκωμα ή διάρροια.

Φαρμακευτικές παρενέργειες

Πολλά φάρμακα μπορεί να έχουν τη διάρροια ως παρενέργεια. Για παράδειγμα, εάν πριν πάτε για ύπνο παίρνετε αντιβιοτικά, μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα (ΜΣΑΦ), αντιόξινα, φάρμακα για την υπέρταση ή φάρμακα για καρδιακή αρρυθμία, μπορεί να ξυπνήστε με διάρροια το πρωί.

Οι λόγοι που αυτά τα φάρμακα προκαλούν διάρροια ποικίλλουν. Στην περίπτωση των αντιόξινων (φάρμακα για καούρες και δυσπεψία) είναι επειδή συνήθως περιέχουν μαγνήσιο. Η φαρμακευτική αγωγή που περιέχει μαγνήσιο μπορεί να οδηγήσει σε ή να επιδεινώσει τη διάρροια, καθώς υψηλότερες δόσεις αυτού του μετάλλου μπορεί να προκαλέσουν διάρροια.

Στην περίπτωση των αντιβιοτικών, το φάρμακο μπορεί να επιτρέψει την ανάπτυξη υπερβολικών βακτηρίων C. diff στο έντερο, γεγονός που μπορεί να προκαλέσει διάρροια.

Εκτός από φάρμακα, τα συμπληρώματα, οι βιταμίνες και τα μέταλλα μπορούν επίσης να προκαλέσουν διάρροια.

Χρόνιες καταστάσεις υγείας

Ορισμένες χρόνιες (μακράς διαρκείας) καταστάσεις υγείας μπορεί να προκαλέσουν πρωινή διάρροια. Δύο από τις πιο κοινές είναι η νόσος του Crohn και το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου (IBS).

Η νόσος του Crohn είναι μια αυτοάνοση διαταραχή που προκαλεί φλεγμονή του πεπτικού συστήματος. Το IBS είναι μια ομάδα γαστρεντερικών συμπτωμάτων που πιστεύεται ότι προκαλούνται από μια ανισορροπία στον τρόπο αλληλεπίδρασης του εντέρου και του εγκεφάλου.

Με αυτές τις καταστάσεις, μπορεί επίσης να παρατηρήσετε συμπτώματα όπως φούσκωμα, κοιλιακό άλγος (που μειώνεται μετά την κένωση) και μια αίσθηση ότι δεν αποβάλλετε πλήρως τα κόπρανα όταν πάτε στην τουαλέτα.

Επιπλέον, ο διαβήτης -ιδιαίτερα εάν δεν ελέγχεται ή δεν αντιμετωπίζεται σωστά- μπορεί να προκαλέσει πρωινή διάρροια, λόγω πιθανής βακτηριακής υπερανάπτυξης στο έντερο.

Πηγή: health.com