ΥΓΕΙΑ

Η φθηνή θεραπεία που προλαμβάνει την παιδική τερηδόνα

Ερευνητές στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης ανέπτυξαν μια αποτελεσματική και χαμηλού κόστους θεραπεία για την αντιμετώπιση της τερηδόνας.

Η φθηνή θεραπεία που προλαμβάνει την παιδική τερηδόνα

Ερευνητές στην Οδοντιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης ανακάλυψαν ότι ο διαμινικός φθοριούχος άργυρος (silver diamine fluoride, SDF), ένα φθηνό υγρό, είναι εξίσου αποτελεσματικός με τις οδοντικές καλύψεις στην πρόληψη της τερηδόνας, σε μαθητές δημοτικού.

Το SDF έχει ήδη λάβει έγκριση από τον Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) των ΗΠΑ για την αντιμετώπιση της ευαισθησίας των δοντιών.

«Ένας αυξανόμενος όγκος ερευνών δείχνει ότι το SDF -το οποίο είναι πιο γρήγορο στην εφαρμογή και λιγότερο δαπανηρό από τα σφραγιστικά- μπορεί να αποτρέψει την τερηδόνα, μειώνοντας την ανάγκη για διάτρηση και σφράγισμα», δήλωσε ο Ρίτσαρντ Νίντερμαν, καθηγητής επιδημιολογίας και προαγωγής της υγείας στην Οδοντιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης και επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης.

Η τερηδόνα μπορεί να είναι πολύ επώδυνη και να οδηγήσει σε προβλήματα στο φαγητό, την ομιλία, το παιχνίδι και τη μάθηση. Τα παιδιά σε οικογένειες με χαμηλό εισόδημα έχουν διπλάσιες πιθανότητες να προσβληθούν από τερηδόνα, σε σύγκριση με τα παιδιά σε νοικοκυριά με υψηλότερο εισόδημα, οπότε η εξεύρεση χαμηλού κόστους και προσιτών λύσεων αποτελεί ουσιαστικό στόχο για τη δημόσια υγεία.

Ο Νίντερμαν και οι συνεργάτες του συνέκριναν στο πλαίσιο της μελέτης η οποία ονομάζεται CariedAway, τη χρήση του SDF με τα συμβατικά σφραγιστικά σε μια ομάδα περίπου 4.100 παιδιών από τα δημοτικά σχολεία της Νέας Υόρκης.

Το υγρό διάλυμα εφαρμόζεται απευθείας στην επιφάνεια των δοντιών, επιτρέποντάς του να εξαλείψει τα βακτήρια που προκαλούν τερηδόνα. Επιπλέον, το υγρό προάγει την επαναμεταλλοποίηση του σμάλτου των δοντιών, αποτρέποντας την επιστροφή της τερηδόνας.

«Η μελέτη μας επιβεβαιώνει ότι τόσο τα σφραγιστικά όσο και το SDF είναι αποτελεσματικά κατά της τερηδόνας. Το SDF είναι μια πολλά υποσχόμενη εναλλακτική λύση που μπορεί να υποστηρίξει την πρόληψη των οδοντικών κοιλοτήτων στα παιδιά – όχι για να αντικαταστήσει το σφράγισμα, αλλά ως μια άλλη επιλογή που επίσης αποτρέπει την τερηδόνα», εξήγησε ο Ράιαν Ρίτσαρντ Ραφ, αναπληρωτής καθηγητής επιδημιολογίας και προαγωγής της υγείας στην Οδοντιατρική Σχολή του NYU και επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης.

Στην αρχή της μελέτης, σχεδόν το 1/4 των παιδιών είχαν οδοντικές κοιλότητες οι οποίες δεν είχαν σφραγιστεί. Το SDF αποδείχθηκε εξίσου αποτελεσματικό με τα σφραγίσματα, προλαμβάνοντας το 80% των οδοντικών κοιλοτήτων και σταματώντας την πρόοδο του 50% των ήδη υπαρχόντων μετά από δύο χρόνια.

«Οι περισσότερες έρευνες δείχνουν ότι το SDF μπορεί να σταματήσει την περαιτέρω πρόοδο μιας οδοντικής κοιλότητας. Η μελέτη μας έδειξε ότι το SDF μπορεί επίσης να αποτρέψει την εμφάνιση τερηδόνας», δήλωσε η Ταμαρίντα Μπάρι Γκόντιν, συν-συγγραφέας της μελέτης.

Τα ευρήματα της μελέτης και δημοσιεύθηκαν στο επιστημονικό περιοδικό JAMA Pediatrics.