ΥΓΕΙΑ

Είναι μεταδοτική η βρογχίτιδα;

Μιχάλης Θερμόπουλος

Η βρογχίτιδα οφείλεται κατά κανόνα σε λοίμωξη του αναπνευστικού, που προκαλεί βήχα και συριγμό και δυσκολεύει την αναπνοή.

Είναι μεταδοτική η βρογχίτιδα;
Bigstock

Η βρογχίτιδα από μόνη της δεν είναι μεταδοτική, αλλά οι ιοί και τα βακτήρια που την προκαλούν, μπορεί να είναι.

Τι είναι η βρογχίτιδα

Η βρογχίτιδα είναι μια φλεγμονή των βρόγχων και των βρογχιολίων, των αεραγωγών που παρέχουν οξυγόνο στους πνεύμονες. Οι φλεγμονώδεις αεραγωγοί στενεύουν και παράγουν παχύρρευστη βλέννα, η οποία οδηγεί στα τυπικά συμπτώματα του βήχα και του συριγμού.

Η βρογχίτιδα ταξινομείται σε δύο βασικούς τύπους, την οξεία και τη χρόνια:

  • Η οξεία (ή βραχυπρόθεσμη) βρογχίτιδα συνήθως υποχωρεί σε 1-3 εβδομάδες και συμβαίνει πιο συχνά τους χειμερινούς μήνες, όταν οι άνθρωποι περνούν πολύ χρόνο σε εσωτερικούς χώρους. Εκτός από τον βήχα, τα συμπτώματα της οξείας βρογχίτιδας μπορεί να περιλαμβάνουν πυρετό, πονόλαιμο, σφίξιμο στο στήθος και πόνους στο σώμα, που μπορεί να είναι ήπιοι έως σοβαροί. Τα μικρόβια που προκαλούν οξεία βρογχίτιδα μπορούν να μεταδοθούν σε άλλους.
  • Η χρόνια (ή μακροχρόνια) βρογχίτιδα, από την άλλη πλευρά, συμβαίνει εάν οι αεραγωγοί έχουν φλεγμονή για μεγάλο χρονικό διάστημα: για τρεις μήνες ή περισσότερο κάθε φορά και για διάστημα τουλάχιστον δύο συνεχόμενων ετών. Τις περισσότερες φορές, η υποκείμενη διάγνωση είναι η χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ) που μπορεί να αναπτυχθεί από κάπνισμα, συχνές λοιμώξεις ή εισπνοή ερεθιστικών ουσιών, όπως χημικές αναθυμιάσεις και σκόνη. Η χρόνια βρογχίτιδα δεν είναι μεταδοτική.

Τι προκαλεί τη βρογχίτιδα

Στις περισσότερες περιπτώσεις, τα συμπτώματα της οξείας βρογχίτιδας προκαλούνται από έναν ιό, όπως αυτοί που προκαλούν επίσης το κοινό κρυολόγημα, τη γρίπη, τον αναπνευστικό συγκυτιακό ιό (RSV) και την COVID-19 (SARS-CoV-2). Πιο σπάνια, μπορεί να προκληθεί από βακτήρια που εγκαθίστανται στους πνεύμονες.

Η οξεία βρογχίτιδα που προκαλείται από έναν ιό είναι πιο πιθανό να είναι μεταδοτική από τη βρογχίτιδα που προκαλείται από βακτήρια.

Δεν θα πάθουν βρογχίτιδα όλοι όσοι έχουν κρυολόγημα, γρίπη ή άλλη λοίμωξη του αναπνευστικού. Είναι πιο πιθανό να αναπτύξετε οξεία βρογχίτιδα εάν καπνίζετε, έχετε άσθμα ή αλλεργίες ή ζείτε σε μολυσμένη περιοχή ή σε γενικές συνθήκες συνωστισμού.

Η οξεία βρογχίτιδα συνήθως βελτιώνεται από μόνη της, χωρίς θεραπεία. Τα αντιβιοτικά σπάνια χρειάζονται γι' αυτόν τον τύπο λοίμωξης του κατώτερου αναπνευστικού. Συνήθως, ο ασθενής είναι μεταδοτικός μέχρι να υποχωρήσουν τα συμπτώματα του κρυολογήματος και της γρίπης, όπως ο βήχας, ο πονόλαιμος και ο πυρετός.

Δεν υπάρχουν συγκεκριμένες εξετάσεις για τη διάγνωση της οξείας βρογχίτιδας. Ωστόσο, ο γιατρός σας μπορεί να θέλει να ελέγξει για πνευμονία ή για άλλα προβλήματα στους πνεύμονες, τα οποία μπορεί να προκαλέσουν παρόμοια συμπτώματα, ζητώντας σας να κάνετε μια ακτινογραφία θώρακος. Εάν η ακτινογραφία θώρακος δείξει ότι έχετε πνευμονία, μπορεί να αντιμετωπιστεί με αντιβιοτικά.

Πώς μεταδίδεται η βρογχίτιδα

Η οξεία ιογενής βρογχίτιδα μπορεί να εξαπλωθεί όταν ένα μολυσμένο άτομο βήχει ή φτερνίζεται, αποβάλλοντας στον αέρα μικροσκοπικά σταγονίδια που περιέχουν ιούς ή βακτήρια. Αυτά τα σταγονίδια μπορούν να προσγειωθούν στο στόμα ή την μύτη κάποιου ή να να εισπνεύσει απευθείας στους πνεύμονές του.

Η νόσος μεταδίδεται επίσης όταν ένα μολυσμένο άτομο κάνει χειραψία με άλλο άτομο ή αν οι δύο αγγίξουν μια κοινή επιφάνεια, όπως ένα πόμολο πόρτας. Το άτομο που εκτέθηκε πρόσφατα μπορεί στη συνέχεια να μολυνθεί όταν αγγίζει τη μύτη, το στόμα ή τα μάτια του.

Πώς να περιορίσετε την μετάδοση της βρογχίτιδας

Εάν έχετε βρογχίτιδα, μπορείτε να αποτρέψετε τη μετάδοσή της σε άλλους με τα παρακάτω βήματα:

  • Μείνετε στο σπίτι μέχρι να νιώσετε καλύτερα
  • Καλύψτε το στόμα και την μύτη σας με χαρτομάντιλο ή με το εσωτερικό μέρος του αγκώνα σας, όταν βήχετε ή φτερνίζεστε
  • Φορέστε μάσκα προσώπου εάν βρίσκεστε κοντά σε άλλα άτομα
  • Αποφύγετε να μοιράζεστε πράγματα, όπως μαξιλάρια, πετσέτες, ποτήρια ή σκεύη με άλλους
  • Πλένετε συχνά τα χέρια σας, ειδικά αφότου βήξετε ή φτερνιστείτε

Αποφύγετε μια λοίμωξη του αναπνευστικού:

  • προσπαθώντας να κρατηθείτε μακριά από άτομα που έχουν συμπτώματα κρυολογήματος
  • πλένοντας συχνά τα χέρια σας και αποφεύγοντας να αγγίζετε την μύτη, το στόμα ή τα μάτια σας
  • κάνοντας όλα τα συνιστώμενα εμβόλια
  • αποφεύγοντας το κάπνισμα (και το παθητικό)

Πηγή: harvard.edu