ΥΓΕΙΑ

Τι θα αλλάξει στο επόμενο αντιγριπικό εμβόλιο: Ποιο στέλεχος εξαφανίστηκε

Μιχάλης Θερμόπουλος

Ένα στέλεχος του ιού της εποχικής γρίπης που προκαλούσε πολλές ασθένειες κάθε χρόνο δεν έχει εντοπιστεί πουθενά στη Γη από τον Μάρτιο του 2020. Ως εκ τούτου, οι ειδικοί συμβουλεύουν να αφαιρεθεί ο φαινομενικά εξαφανισμένος ιός από τη σύνθεση των εμβολίων του επόμενου έτους.

Τι θα αλλάξει στο επόμενο αντιγριπικό εμβόλιο: Ποιο στέλεχος εξαφανίστηκε
Bigstock

Πρόκειται για μια “οικογένεια” ιών που αποτελούσαν κλάδο της γρίπης Β, γνωστή ως “γενεαλογία Yamagata”. Οι επιστήμονες ανέφεραν για πρώτη φορά τη φαινομενική εξαφάνιση των ιών Yamagata το 2021 . Εκείνη την εποχή, οι ειδικοί υπέθεταν ότι οι προφυλάξεις που ελήφθησαν για να σταματήσει η εξάπλωση της COVID-19 (όπως η κάλυψη του προσώπου και η κοινωνική απόσταση) όχι μόνο είχαν οδηγήσει τον συνολικό αριθμό των κρουσμάτων γρίπης σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα, αλλά πιθανώς εξουδετέρωσαν πλήρως αυτόν τον τύπο ιού γρίπης.

Τώρα, σύμφωνα με δημοσιεύματα, μια ομάδα συμβούλων του αμερικανικού Οργανισμού Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) συμφώνησε ομόφωνα ότι οι ιοί Yamagata θα πρέπει να εξαλειφθούν από τη σύνθεση του σχετικού εμβολίου για την περίοδο γρίπης 2024-2025. Την τελευταία δεκαετία, τα εμβόλια της γρίπης στις ΗΠΑ προστατεύουν από τέσσερις τύπους γρίπης (δύο στελέχη γρίπης Α και δύο στελέχη γρίπης Β) αλλά ο αριθμός αυτός θα πέσει πλέον σε τρία.

Η συμβουλευτική επιτροπή πίεζε γι' αυτήν την αλλαγή εδώ και αρκετό καιρό και το φθινόπωρο του 2023, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έκανε την ίδια σύσταση σε παγκόσμια κλίμακα (για τη σύνθεση του εμβολίου για το νότιο ημισφαίριο τότε, ενώ τώρα αποφασίζεται η σύνθεσή του για το βόρειο ημιοσφαίριο για την περίοδο 2024-25).

Η απόρριψη των ιών Yamagata από τα σκευάσματα για τα επόμενα εμβόλια γρίπης θα μπορούσε να βοηθήσει στην ενίσχυση της παραγωγικής ικανότητας των κατασκευαστών, ώστε να μπορούν να παράγουν περισσότερες δόσεις. Επιπλέον, θα εξαλείψει τυχόν πιθανούς κινδύνους που σχετίζονται με την ανάπτυξη του ιού σε εργαστήριο (μια διαδικασία που απαιτείται επί του παρόντος για την κατασκευή εμβολίων κατά της γρίπης).

"Δεν θέλουμε να εμβολιάζουμε τον κόσμο για έναν ιό που δεν κυκλοφορεί πλέον εδώ και τρία, τέσσερα χρόνια", δήλωσε η δρ. Hana El Sahly, καθηγήτρια μοριακής ιολογίας και μικροβιολογίας στο Baylor College of Medicine και πρόεδρος της συμβουλευτικής επιτροπής του FDA.

“Μιλάμε γι' αυτό εδώ και τέσσερα χρόνια”, δήλωσε ο δρ. Paul Offit, διευθυντής του Κέντρου Εκπαίδευσης Εμβολίων στο Παιδιατρικό Νοσοκομείο της Φιλαδέλφειας και μέλος της συμβουλευτικής επιτροπής του FDA.

Παρά τη γενική συναίνεση μεταξύ των ειδικών, δεν είναι ακόμα σίγουρο ότι όλοι οι κατασκευαστές θα προλάβουν να ευθυγραμμιστούν με αυτές τις συστάσεις από FDA και Π.Ο.Υ. Η πραγματοποίηση μιας τέτοιας αλλαγής απαιτεί από τους κατασκευαστές να υπερκεράσουν διάφορα ρυθμιστικά εμπόδια.

Σύμφωνα με το CNN, ο Jerry Weir, διευθυντής του Τμήματος Ιογενών Προϊόντων του FDA, επιβεβαίωσε ότι όλοι οι κατασκευαστές αντιγριπικών εμβολίων στις ΗΠΑ έχουν υποβάλει την απαιτούμενη κανονιστική γραφειοκρατία και είναι σε καλό δρόμο για την παραγωγή τρισθενών εμβολίων την επόμενη σεζόν.

Καθώς αυτές οι αλλαγές τίθενται σε ισχύ, οι επιστήμονες σε όλο τον κόσμο θα συνεχίσουν να παρακολουθούν τη ιική γενεαλογία Yamagata μαζί με άλλους ιούς της γρίπης που μολύνουν τους ανθρώπους.

Πηγές: cnn.com, statnews.com, livescience.com