ΥΓΕΙΑ

Πότε να ξεκινήσετε τα φάρμακα για τις αλλεργίες της άνοιξης

Μιχάλης Θερμόπουλος

Το πότε ακριβώς ξεκινούν να σας επηρεάζουν οι εποχιακές αλλεργίες διαφέρει από άτομο σε άτομο και εξαρτάται από το πού κατοικείτε και το κλίμα στην περιοχή σας.

Πότε να ξεκινήσετε τα φάρμακα για τις αλλεργίες της άνοιξης
Bigstock

Η ανοιξιάτικη περίοδος αλλεργιών ξεκινά γενικά τον Φεβρουάριο και τελειώνει στις αρχές του καλοκαιριού. Τα αλλεργιογόνα, όπως τα χόρτα, τα δέντρα και τα ζιζάνια, κυκλοφορούν κυρίως το καλοκαίρι και το φθινόπωρο.

Πολλοί παρατηρούν τα συμπτώματά τους, όπως καταρροή ή φαγούρα στην μύτη, φτέρνισμα, βήχας ή υγρά και με φαγούρα μάτια, είναι χειρότερα νωρίς το πρωί.

Πότε πρέπει να αρχίσετε να παίρνετε φάρμακα για την αλλεργία;

Δύο έως τέσσερις εβδομάδες πριν από την έναρξη της σεζόν των αλλεργιών είναι ο γενικός εμπειρικός κανόνας για το πότε πρέπει να αρχίσετε να παίρνετε φάρμακα για την αλλεργία.

Εντούτοις, τα αντισταμινικά τείνουν να δρουν αμέσως και δεν χρειάζονται τόσο μεγάλη περίοδο προετοιμασίας, λέει ο δρ. Stanley Schwartz, επικεφαλής στο τμήμα Αλλεργίας, Ανοσολογίας και Ρευματολογίας στο πανεπιστήμιο του Μπάφαλο.

Ο χρόνος της περιόδου αλλεργιών εξαρτάται από διάφορους παράγοντες, όπως:

  • Τοποθεσία: Η ανοιξιάτικη περίοδος αλλεργιών μπορεί να ξεκινήσει ήδη από τον Ιανουάριο στις θερμότερες περιοχές. Τα φυτά συνήθως επικονιάζονται νωρίτερα από τον μέσο όρο, εάν υπάρχουν ήπιες θερμοκρασίες κατά τη διάρκεια του χειμώνα.
  • Εποχή του χρόνου: Μπορείτε να προετοιμαστείτε για τις ανοιξιάτικες αλλεργίες ξεκινώντας τα αντίστοιχα φάρμακα περίπου την Ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου, λέει η δρ. Christina Cruz, αλλεργιολόγος και ανοσολόγος στο Ιατρικό Κέντρο Tufts. Αντίθετα, αυτή η ημερομηνία μπορεί να είναι αργότερα μέσα στο έτος, εάν συνήθως έχετε αλλεργίες το καλοκαίρι ή το φθινόπωρο. Για παράδειγμα, τα μέσα Ιουλίου ή οι αρχές Σεπτεμβρίου μπορεί να είναι η καλύτερη περίοδος εάν είστε αλλεργικοί στην αμβροσία.
  • Τύπος αλλεργιών: Τα δέντρα, τα οποία γονιμοποιούνται νωρίτερα μέσα στο χρόνο, είναι εκείνα που προκαλούν τις περισσότερες αλλεργίες της άνοιξης. Το γρασίδι μπορεί να προκαλέσει συμπτώματα προς τα τέλη της άνοιξης και το καλοκαίρι. Τα άτομα που είναι αλλεργικά στην αμβροσία ή σε παρόμοια φυτά μπορεί να έχουν συμπτώματα που ξεκινούν στα τέλη του καλοκαιριού και διαρκούν μέχρι τις αρχές του χειμώνα.

Πόσο συχνά πρέπει να παίρνετε το αντιαλλεργικό σας φάρμακο

Το πόσο συχνά παίρνετε το φάρμακο για τις αλλεργίες σας εξαρτάται από τον τύπο του. Για παράδειγμα, μπορείτε να πάρετε ένα αντισταμινικό ή ένα ρινικό στεροειδές σπρέι κάθε μέρα για να διαχειριστείτε τις εποχιακές αλλεργίες.

Μπορεί να παρατηρήσετε ότι τα συμπτώματά σας επιδεινώνονται νωρίς το πρωί. Σε αυτήν την περίπτωση, μπορεί να βοηθήσει η λήψη αντιισταμινικών πριν τον ύπνο.

Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε αποσυμφορητικά με αντισταμινικό ή ρινικό στεροειδές σπρέι για να διαχειριστείτε τα συμπτώματα. Μερικά αντισταμινικά παρασκευάζονται με αποσυμφορητικά. Να έχετε κατά νου, ότι οι ειδικοί συμβουλεύουν τη χρήση αποσυμφορητικού ρινικού σπρέι για όχι περισσότερο από 3 ημέρες.

Τι γίνεται αν χάσω μια δόση;

Τα φάρμακα για την αλλεργία μειώνουν τα συμπτώματα μόνο εάν τα παίρνετε τακτικά.

Πάρτε τη δόση που ξεχάσατε το συντομότερο δυνατό για να αποτρέψετε την επανεμφάνιση των συμπτωμάτων, εκτός και αν πλέον πλησιάζει ήδη η ώρα για την επόμενη δόση. Μην διπλασιάζετε τα αντισταμινικά, τα αποσυμφορητικά ή τα ρινικά σπρέι στεροειδών, εάν παραλείψατε εντελώς μια δόση.

Πώς ξέρω εάν παίρνω το κατάλληλο φάρμακο για τις αλλεργίες μου;

Οι διαθέσιμες θεραπείες για τη διαχείριση των συμπτωμάτων μπορεί να ποικίλλουν και συχνά βασίζονται στην μέθοδο “δοκιμής και λάθους”, λέει η δρ. Cruz. Δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι η αποτελεσματικότητα των αντισταμινικών μειώνεται με την πάροδο του χρόνου.

Ωστόσο, μπορεί να αισθάνεστε ότι έχετε καλύτερα αποτελέσματα όταν εναλλάσσετε μάρκες ή τύπους φαρμάκων κατά τη διάρκεια της περιόδου αλλεργίας.

"Μια μάρκα μπορεί να λειτουργεί ιδιαίτερα καλά για ένα ορισμένο χρονικό διάστημα, αλλά στη συνέχεια χάνει την αποτελεσματικότητά της, όσο περισσότερο τη χρησιμοποιείτε. Ο οργανισμός συνηθίζει κάπως και χρειάζεται ένα διάλειμμα”, είπε η ίδια.

Πηγή: health.com