ΥΓΕΙΑ

Ακράτεια ούρων στη γυναίκα: Μιλήστε στον ειδικό

Η ακράτεια ούρων στη γυναίκα αποτελεί πολύ συχνό πρόβλημα, τόσο μετά την εμμηνόπαυση, όσο και σε μικρότερες ηλικίες.

Ακράτεια ούρων στη γυναίκα: Μιλήστε στον ειδικό

Ακράτεια ούρων στη γυναίκα: Ποια είναι τα συμπτώματα της;

Τα συμπτώματα που παρουσιάζονται είναι η απώλεια ούρων κατά τον βήχα, το φτέρνισμα, τη σωματική άσκηση, την επαφή, το βάδισμα και άλλες σωματικές δραστηριότητες. Τα φαινόμενα αυτά ξεκινούν ως ήπια συμπτώματα, τα οποία με τον καιρό επιδεινώνονται. Ένα επίσης πολύ κοινό σύμπτωμα είναι η συχνή και απότομη ανάγκη για ούρηση, η οποία εμφανίζεται τόσο κατά τη διάρκεια της ημέρας, αλλά και της νύχτας.

Η γυναικεία ακράτεια ούρων διαταράσσει σε μεγάλο βαθμό την καθημερινότητά της και υποβαθμίζει την ποιότητα ζωής της. Η κοινωνική της ζωή περιορίζεται σημαντικά, ενώ η σεξουαλική ζωή της είναι πλέον προβληματική, καθώς νιώθει ανασφάλεια και ντροπή. Η δυσοσμία στην ευαίσθητη περιοχή προκαλεί δυσκολίες στην προσωπική υγιεινή, ενώ δημιουργεί και ένα έντονο ψυχικό βάρος.

Ποια είναι τα αίτια της ακράτειας ούρων στη γυναίκα;

Η ακράτεια ούρων στη γυναίκα εμφανίζεται συνήθως στα πλαίσια μιας γενικότερης χαλάρωσης του πυελικού εδάφους και είναι πολύ πιθανό να συνοδεύεται και από την παρουσία κυστεοκήλης (δηλαδή πρόπτωσης της ουροδόχου κύστης μέσα στον κόλπο), καθώς και με πρόπτωση μήτρας.

Τα αίτια είναι πολλά, όπως κληρονομικά (γενετικά), καθώς και παράγοντες όπως η εμμηνόπαυση, η χρόνια σωματική καταπόνηση (πολλές φορές και λόγω επαγγέλματος), διάφορα υποκείμενα νοσήματα και οι φυσιολογικοί τοκετοί.

Υπάρχει σήμερα αποτελεσματική θεραπεία;

Στα χέρια ενός εξειδικευμένου και έμπειρου Ουρογυναικολόγου, η θεραπεία της ακράτειας είναι εύκολη, ασφαλής και έχει εξαιρετικά αποτελέσματα.

Τι κάνει τις γυναίκες να μην αναζητούν βοήθεια;

Ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε σήμερα στη θεραπεία της ακράτειας ούρων στη γυναίκα είναι ο δισταγμός των γυναικών να μιλήσουν για το πρόβλημά τους. Πολλές γυναίκες με ακράτεια ντρέπονται να μιλήσουν για το θέμα, με αποτέλεσμα να μην αναζητούν βοήθεια και να υποφέρουν χωρίς λόγο. Ένας επίσης μεγάλος αριθμός γυναικών θεωρεί την ακράτεια ούρων „φυσιολογικό“ φαινόμενο, το οποίο δεν μπορεί ή δεν χρειάζεται να αντιμετωπισθεί.

Έτσι καταλήγουμε να βλέπουμε ακόμα και νέες, επαγγελματικά δραστήριες γυναίκες, οι οποίες φορούν καθημερινά πάνες ακράτειας, ενώ έχουν ήδη παραιτηθεί από μια σειρά δραστηριοτήτων, όπως αθλητισμό, κοινωνικές εκδηλώσεις, ταξίδια κλπ.

Ποια είναι η πιο σημαντική συμβουλή σε μια γυναίκα με ακράτεια;

Να μιλήσει για το πρόβλημά της. Η γυναίκα στην εποχή μας δεν επιτρέπεται να μην ζητά βοήθεια επειδή ντρέπεται για το πρόβλημά της ή επειδή το θεωρεί φυσιολογικό ή αναμενόμενο για την ηλικία της. Οφείλει στον εαυτό της να πάψει να ταλαιπωρείται χωρίς λόγο. Η γυναίκα λοιπόν πρέπει να αναζητήσει τη βοήθεια ενός ειδικού Ουρογυναικολόγου και να γνωρίζει ότι η σύγχρονη θεραπεία της Ακράτειας Ούρων είναι εύκολη, αποτελεσματική και ασφαλής.

*Ο Δρ. Δημήτριος Παναγιωτόπουλος είναι Μαιευτήρας-Γυναικολόγος, εξειδικευμένος στη Λαπαροσκοπική Χειρουργική (MIC III) και Ουρογυναικολογία (AGUB I) στη Γερμανία. Σήμερα, είναι Επιστημονικός Συνεργάτης του Νοσοκομείου ΜΗΤΕΡΑ και Σύμβουλος της Γερμανικής Εταιρίας Ακράτειας.