ΥΓΕΙΑ

CDC: Τα οφέλη του αντιγριπικού εμβολιασμού με αποδείξεις

Μιχάλης Θερμόπουλος

Υπάρχουν πολλοί λόγοι για να κάνετε κάθε χρόνο το εμβόλιο κατά της γρίπης.

CDC: Τα οφέλη του αντιγριπικού εμβολιασμού με αποδείξεις
Bigstock

Παρακάτω είναι μια περίληψη των πλεονεκτημάτων του αντιγριπικού εμβολιασμού και οι επιστημονικές μελέτες που υποστηρίζουν αυτά τα οφέλη.

Ο εμβολιασμός κατά της γρίπης μπορεί να σας εμποδίσει να αρρωστήσετε με γρίπη

Το εμβόλιο κατά της γρίπης προλαμβάνει εκατομμύρια ασθένειες και νοσηλείες που σχετίζονται με τη γρίπη κάθε χρόνο. Για παράδειγμα, κατά τη διάρκεια του   2019-2020, την τελευταία περίοδο γρίπης πριν από την πανδημία του COVID-19, ο εμβολιασμός κατά της γρίπης απέτρεψε (στις ΗΠΑ) περίπου 7 εκατομμύρια ασθένειες γρίπης, 3 εκατομμύρια ιατρικές επισκέψεις που σχετίζονται με τη γρίπη, 100.000 νοσηλείες λόγω γρίπης και 7.000 θανάτους που σχετίζονται με επιπλοκές από τη γρίπη.

Όταν το αντιγριπικό εμβόλιο πετυχαίνει στην σύνθεσή του κατά μεγάλο βαθμό τους ιούς της γρίπης που κυκλοφορούν, έχει αποδειχθεί ότι μειώνει τον πιθανότητα να πάτε σε γιατρό κατά 40-60%.

Ο εμβολιασμός κατά της γρίπης αποδεδειγμένα μειώνει τη σοβαρότητα της νόσου

  • Μελέτη του 2021 έδειξε ότι μεταξύ των ενηλίκων που νοσηλεύτηκαν με γρίπη, οι εμβολιασμένοι ασθενείς είχαν 26% χαμηλότερο κίνδυνο εισαγωγής σε ΜΕΘ και 31% χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου από γρίπη σε σύγκριση με εκείνους που ήταν μη εμβολιασμένοι.
  • Μελέτη του 2018 έδειξε ότι μεταξύ των ενηλίκων που νοσηλεύτηκαν με γρίπη, οι εμβολιασμένοι είχαν 59% λιγότερες πιθανότητες να εισαχθούν στη ΜΕΘ από εκείνους που δεν είχαν εμβολιαστεί. Μεταξύ των ενηλίκων στην ΜΕΘ με γρίπη, οι εμβολιασμένοι πέρασαν κατά μέσο όρο 4 λιγότερες ημέρες στο νοσοκομείο από εκείνους που δεν είχαν εμβολιαστεί.

Το εμβόλιο μειώνει τον κίνδυνο νοσηλείας λόγω γρίπης

Το εμβόλιο της γρίπης αποτρέπει (στις ΗΠΑ) δεκάδες χιλιάδες νοσηλείες κάθε χρόνο. Για παράδειγμα, κατά τη διάρκεια του 2019-2020 ο εμβολιασμός κατά της γρίπης απέτρεψε περίπου 100.000 νοσηλείες που σχετίζονται με τη γρίπη.

  • Μια μελέτη του 2018 έδειξε ότι από το 2012 έως το 2015, ο εμβολιασμός κατά της γρίπης στους ενήλικες μείωσε τον κίνδυνο εισαγωγής σε ΜΕΘ λόγω γρίπης κατά 82%.
  • Μια συστηματική ανασκόπηση του 2017 διαπίστωσε ότι κατά την περίοδο 2010-2011 έως 2014-2015, τα εμβόλια κατά της γρίπης μείωσαν τον κίνδυνο νοσηλείας που σχετίζεται με τη γρίπη στους ηλικιωμένους 40% κατά μέσο όρο.
  • Μελέτη του 2014 έδειξε ότι ο αντιγριπικός εμβολιασμός μείωσε τον κίνδυνο εισαγωγής των παιδιών στη Παιδιατρική ΜΕΘ λόγω γρίπης κατά 74% κατά τη διάρκεια της περιόδου γρίπης από το 2010-2012.

Ο αντιγριπικός εμβολιασμός είναι σημαντικό μέτρο πρόληψης για άτομα με χρόνιες παθήσεις

  • Έρευνα έδειξε ότι ο εμβολιασμός κατά της γρίπης έχει συσχετιστεί με χαμηλότερα ποσοστά ορισμένων καρδιακών συμβαμάτων μεταξύ των ατόμων με καρδιακές παθήσεις, ειδικά μεταξύ εκείνων που είχαν καρδιακό επεισόδιο κατά το περασμένο έτος.
  • Ο αντιγριπικός εμβολιασμός μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο επιδείνωσης της χρόνιας πνευμονοπάθειας (ΧΑΠ), που απαιτείται νοσηλεία, σύμφωνα με άλλη έρευνα.
  • Μεταξύ των ατόμων με διαβήτη και χρόνια πνευμονοπάθεια, ο αντιγριπικός εμβολιασμός έχει αποδειχθεί σε ξεχωριστές μελέτες ότι σχετίζεται με μειωμένες νοσηλείες λόγω επιδείνωσης της χρόνιας κατάστασής τους.

Ο αντιγριπικός εμβολιασμός στην εγκυμοσύνη προστατεύει μητέρα και βρέφος

  • Μελέτη του 2013 έδειξε ότι κατά τις περιόδους 2010-2011 και 2011-2012 ο εμβολιασμός μείωσε τον κίνδυνο οξείας αναπνευστικής λοίμωξης λόγω γρίπης σε εγκύους κατά περίπου 50%.
  • Μελέτη του 2018 έδειξε ότι το εμβόλιο μείωσε τον κίνδυνο μιας εγκύου να νοσηλευτεί με γρίπη κατά περίπου 40% την περίοδο 2010-2016.
  • Πολλές μελέτες έχουν δείξει ότι εκτός από την προστασία των εγκύων από τη γρίπη, το εμβόλιο που χορηγείται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης βοηθά στην προστασία και του μωρού από τη γρίπη για αρκετούς μήνες μετά τη γέννηση, όταν τα μωρά είναι πολύ μικρά για να εμβολιαστούν.

Το εμβόλιο της γρίπης μπορεί να είναι σωτήριο για τα παιδιά

  • Μελέτη του 2022 έδειξε ότι ο αντιγριπικός εμβολιασμός μείωσε κατά 75% τον κίνδυνο των παιδιών να εμφανίσουν απειλητική για τη ζωή γρίπη.
  • Μελέτη του 2020 διαπίστωσε ότι κατά την περίοδο της γρίπης 2018-2019, μεταξύ των παιδιών ηλικίας 6 μηνών έως 17 ετών, ο αντιγριπικός εμβολιασμός μείωσε κατά 41% τη νοσηλεία και κατά 50% τις επισκέψεις στα Επείγοντα λόγω γρίπης.
  • Μια μελέτη του 2017 ήταν η πρώτη του είδους της που έδειξε ότι ο αντιγριπικός εμβολιασμός μπορεί να μειώσει σημαντικά τον κίνδυνο θανάτου των παιδιών από γρίπη.

Πηγή: cdc.gov