ΥΓΕΙΑ

Ημικρανίες: Πόσο αυξάνουν τον κίνδυνο εγκεφαλικού στους νέους

Σινάνη Αικατερίνη

Οι ημικρανίες φαίνεται ότι αυξάνουν τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου στους νέους ανθρώπους περισσότερο από ό,τι οι παραδοσιακοί παράγοντες κινδύνου, όπως η υψηλή αρτηριακή πίεση, σύμφωνα με τα ευρήματα νέας μελέτης.

Ημικρανίες: Πόσο αυξάνουν τον κίνδυνο εγκεφαλικού στους νέους

Η μελέτη κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η ημικρανία αποτελεί τον σημαντικότερο μη παραδοσιακό παράγοντα κινδύνου για εγκεφαλικό επεισόδιο στους ανθρώπους ηλικίας 18 έως 34 ετών, αντιπροσωπεύοντας το 20% των εγκεφαλικών επεισοδίων στους άνδρες και σχεδόν το 35% των εγκεφαλικών στις γυναίκες.

Συνολικά, οι μη παραδοσιακοί παράγοντες κινδύνου σχετίζονταν με περισσότερα εγκεφαλικά επεισόδια σε νέους από ό,τι οι παράγοντες που παραδοσιακά σχετίζονται με τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου, όπως είναι η υψηλή αρτηριακή πίεση ή το κάπνισμα, διαπίστωσαν οι ερευνητές.

«Το μεγαλύτερο μέρος της προσοχής μας έχει επικεντρωθεί στους παραδοσιακούς παράγοντες κινδύνου», σημείωσε η επικεφαλής ερευνήτρια και επίκουρη καθηγήτρια νευρολογίας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου του Κολοράντο, Michelle Leppert.

Οι παράγοντες που συνδέονται με αυξημένο κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου περιλαμβάνουν την υψηλή αρτηριακή πίεση, την αυξημένη χοληστερόλη, τον διαβήτη τύπου 2, το κάπνισμα, την παχυσαρκία, την έλλειψη σωματικής δραστηριότητας, τον αλκοολισμό και τις φραγμένες αρτηρίες, ανέφεραν οι ερευνητές.

Σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία ωστόσο, τα εγκεφαλικά στους νέους που δεν οφείλονται σε αυτούς τους παράγοντες αυξάνονται, δήλωσαν οι ερευνητές.

Για να καταλάβουν τις αιτίες του εγκεφαλικού επεισοδίου στους νέους, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν δεδομένα ασφαλιστικών απαιτήσεων υγείας για να συγκρίνουν περισσότερα από 2.600 θύματα εγκεφαλικού επεισοδίου με περισσότερα από 7.800 άτομα που δεν είχαν υποστεί εγκεφαλικό επεισόδιο.

Διαπίστωσαν ότι τα εγκεφαλικά επεισόδια σε άνδρες και γυναίκες 18 έως 44 ετών συνδέονταν σημαντικά με μη παραδοσιακούς παράγοντες κινδύνου, όπως ημικρανίες, διαταραχές πήξης του αίματος, νεφρική ανεπάρκεια, αυτοάνοσα νοσήματα και καρκίνο.

Η συσχέτιση μεταξύ αυτών των μη παραδοσιακών παραγόντων κινδύνου ήταν ισχυρότερη στους κάτω των 35 ετών, δήλωσαν οι ερευνητές.

Στις ηλικίες 18 έως 34 ετών, οι μη παραδοσιακοί παράγοντες κινδύνου ευθύνονταν για περίπου 31% των εγκεφαλικών επεισοδίων στους άνδρες και 43% στις γυναίκες.

Συγκριτικά, οι παραδοσιακοί παράγοντες κινδύνου αντιπροσώπευαν το 25% των εγκεφαλικών επεισοδίων στους άνδρες και το 33% στις γυναίκες.

«Στην πραγματικότητα, όσο νεότεροι είναι τη στιγμή του εγκεφαλικού επεισοδίου, τόσο πιο πιθανό είναι το εγκεφαλικό επεισόδιο να οφείλεται σε μη παραδοσιακό παράγοντα κινδύνου», δήλωσε η Leppert.

«Πρέπει να κατανοήσουμε καλύτερα τους υποκείμενους μηχανισμούς αυτών των μη παραδοσιακών παραγόντων κινδύνου για να αναπτύξουμε στοχευμένες παρεμβάσεις» πρόσθεσε.

Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στην επιστημονική επιθεώρηση American Heart Association.