ΥΓΕΙΑ

Διατροφή εγκύου: Πώς επηρεάζει τα χαρακτηριστικά του προσώπου των παιδιών

Σινάνη Αικατερίνη

Οι κρανιοπροσωπικές δυσμορφίες χαρακτηρίζονται από ανατομικά ελλείμματα και εντοπίζονται στην περιοχή του προσώπου και του κρανίου.

Διατροφή εγκύου: Πώς επηρεάζει τα χαρακτηριστικά του προσώπου των παιδιών

Αντιπροσωπεύουν περισσότερο από το ένα τρίτο των συγγενών ανωμαλιών, χαρακτηριστικά παραδείγματα των οποίων είναι η σχιστία υπερώας (λυκόστομα) και η κρανιοσυνοστέωση.

Σύμφωνα με νέα επιστημονικά ευρήματα, τα χαρακτηριστικά του προσώπου μπορεί να έχουν επηρεαστεί από τη διατροφή της μητέρας κατά την εγκυμοσύνη.

Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι η κατανάλωση πρωτεϊνών επηρεάζει τη διαμόρφωσή τους κατά την ενδομήτριο ζωή, ενεργοποιώντας ορισμένα σημαντικά γονίδια.

Η ανάπτυξη των κρανιοπροσωπικών χαρακτηριστικών είναι μία πολύπλοκη διαδικασία, η αποκωδικοποίησή της όμως είναι κρίσιμη, προκειμένου να βρεθούν θεραπείες και τρόποι πρόληψης των κρανιοπροσωπικών δυσμορφιών.

Οι επιστήμονες στο Ινστιτούτο Καρολίνσκα της Στοκχόλμης εξέτασαν τα γονίδια σε δείγματα ιστού ανθρώπινων εμβρύων. Όπως διαπίστωσαν, τα φυσιολογικά χαρακτηριστικά του προσώπου καθορίζονται κατά την ενδομήτριο ζωή από γονίδια, πολλά εκ των οποίων ανήκουν σε ένα πολυπρωτεϊνικό σύμπλεγμα που είναι γνωστό ως mTORC1.

Σε πειράματα σε ψάρια-ζέβρα και σε ποντίκια, οι ερευνητές διαπίστωσαν πως το σύμπλεγμα αυτό ρυθμίζει από το σχήμα του κρανίου έως την ποσότητα του χόνδρου στη μύτη.

Επιπλέον, αντιδρά στα εξωτερικά ερεθίσματα και ειδικά στα αμινοξέα που προέρχονται από τη διατροφή της μητέρας. Τα αμινοξέα είναι τα δομικά συστατικά των πρωτεϊνών. Η νέα έρευνα έδειξε πως όσο περισσότερες πρωτεΐνες καταναλώνει μία έγκυος, τόσο πιο ενεργά είναι αυτά τα γονίδια.

Παρότι η εμφάνιση του ανθρώπινου προσώπου καθορίζεται από τα γονίδια που κληρονομούμε και από τους δύο γονείς, τα αδέλφια συχνά είναι εντελώς διαφορετικά μεταξύ τους. Ακόμα και οι πανομοιότυποι δίδυμοι μπορεί να έχουν κάτι διαφορετικό.

Ο λόγος που συμβαίνει αυτό πιθανώς σχετίζεται με τα γονίδια του συμπλέγματος mTORC1, καθώς η αυξημένη ενεργοποίησή τους μπορεί να διαμορφώνει τα χαρακτηριστικά του προσώπου ενός εμβρύου, τροποποιώντας το μήκος της μύτης και το πλάτος των ρουθουνιών, το σχήμα των παρειών και τη γνάθο.

«Ανακαλύψαμε ότι η ρύθμιση των επιπέδων της πρωτεΐνης στη διατροφή της μητέρας επηρεάζει την δραστηριότητα του mTORC1. Αυτό έχει ως συνέπεια ανεπαίσθητες αλλά σαφείς αλλαγές στο κρανιοπροσωπικό σχήμα των εμβρύων» αναφέρουν οι ερευνητές.

Στην πραγματικότητα, η διατροφή της εγκύου οδηγεί σε «φάσμα» διαφορετικών χαρακτηριστικών του προσώπου, προσθέτουν.

Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στην επιστημονική επιθεώρηση Nature Communications.