ΥΓΕΙΑ

Αποβολή: Πόσο αυξάνει τον κίνδυνο επιπλοκών σε επόμενες εγκυμοσύνες

Σινάνη Αικατερίνη

Τη σχέση μεταξύ της αποβολής και του αυξημένου κινδύνου εμφάνισης επιπλοκών του διαβήτη κύησης και της υπέρτασης κύησης σε μεταγενέστερες εγκυμοσύνες, αποκαλύπτει νέα μελέτη.

Αποβολή: Πόσο αυξάνει τον κίνδυνο επιπλοκών σε επόμενες εγκυμοσύνες

Οι ερευνητές της Σχολής Υγείας του Πληθυσμού στο Πανεπιστήμιο Curtin, στο Περθ της Αυστραλίας, ανέλυσαν στοιχεία 52 μελετών που αφορούσαν περισσότερες από τέσσερα εκατομμύρια εγκυμοσύνες σε 22 χώρες, προκειμένου να διερευνήσουν τις επιπτώσεις των αποβολών, των αμβλώσεων και των επαναλαμβανόμενων απωλειών εγκυμοσύνης (περισσότερες από δύο διαδοχικές αποβολές) στις επόμενες εγκυμοσύνες.

Η μελέτη διαπίστωσε διαφορετικούς κινδύνους για την υγεία για κάθε ομάδα.

Όσες γυναίκες είχαν αποβάλει, είχαν 44% περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν διαβήτη κύησης κατά τη διάρκεια μεταγενέστερων κυήσεων, αλλά μόνο 6% περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν υπέρταση κύησης σε επόμενες κυήσεις.

Αντίθετα, όσες είχαν βιώσει επαναλαμβανόμενες απώλειες κύησης, δεν εμφάνισαν αυξημένο κίνδυνο διαβήτη κύησης, αλλά είχαν 37% περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν προεκλαμψία, μια δυνητικά επικίνδυνη επιπλοκή που χαρακτηρίζεται από υψηλή αρτηριακή πίεση, σε μεταγενέστερες εγκυμοσύνες.

Δεν υπήρχαν στοιχεία που να συνδέουν την άμβλωση με διαβητικά ή υπερτασικά προβλήματα, είτε κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης είτε μετά από αυτή.

Η επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης Δρ. Jennifer Dunne δήλωσε ότι η διαπίστωση των συνδέσεων μεταξύ της απώλειας εγκυμοσύνης, του διαβήτη και της υψηλής αρτηριακής πίεσης θα μπορούσε να έχει σοβαρές επιπτώσεις.

«Οι αποβολές αφορούν το 15-25% όλων των κυήσεων. Οι διαταραχές του διαβήτη κύησης και της υψηλής αρτηριακής πίεσης κατά την εγκυμοσύνη μπορούν να προκαλέσουν μια σειρά σημαντικών προβλημάτων υγείας. Η κατανόηση της σχέσης μεταξύ της απώλειας εγκυμοσύνης και των μετέπειτα επιπλοκών, θα μπορούσε να αποκαλύψει νέους τρόπους για τον μετριασμό των κινδύνων ή ενδεχομένως για την πρόληψη της εξέλιξης αυτών των προβλημάτων. Περαιτέρω έρευνα για τους βιολογικούς δεσμούς της απώλειας εγκυμοσύνης και των μεταγενέστερων προβλημάτων υγείας μπορεί να αποκαλύψει νέους στόχους για την ανάπτυξη θεραπειών».

Η Δρ. Dunne δήλωσε ότι η μελέτη προστίθεται σε όσα ήταν ήδη γνωστά σχετικά με τις επιπλοκές της εγκυμοσύνης και την μετέπειτα υγεία.

«Το να γνωρίζουμε ότι η αποβολή μπορεί να οδηγήσει σε αυτές τις επιπλοκές της εγκυμοσύνης αργότερα είναι σημαντικό, καθώς αυτά τα προβλήματα έχουν συνδεθεί με υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης καρδιακών παθήσεων αργότερα στη ζωή. Ρίχνοντας φως στις μακροπρόθεσμες επιπτώσεις των αποβολών και των επαναλαμβανόμενων απωλειών κυήσεων στην υγεία, η μελέτη αυτή ανοίγει το δρόμο για βελτιωμένες στρατηγικές υγειονομικής περίθαλψης, έρευνας και υποστήριξης των γυναικών που επηρεάζονται, και ελπίζουμε ότι θα βελτιώσει τις προβλέψεις για τους γονείς και τα μωρά σε μελλοντικές εγκυμοσύνες», δήλωσε η Δρ. Dunne.

Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό περιοδικό eClinicalMedicine.