ΥΓΕΙΑ

Ποια πνευμονική νόσος αυξάνει 80% τον συνολικό κίνδυνο για καρκίνο

Μιχάλης Θερμόπουλος

Η φυματίωση σκοτώνει περισσότερους από ένα εκατομμύριο ανθρώπους παγκοσμίως ετησίως.

Ποια πνευμονική νόσος αυξάνει 80% τον συνολικό κίνδυνο για καρκίνο
Bigstock

Πρόσφατη έρευνα αποκάλυψε έναν νέο κίνδυνο που συνδέεται με την λοίμωξη από φυματίωση: αυξημένη πιθανότητα ανάπτυξης διαφόρων τύπων καρκίνου.

Αν και η φυματίωση, μια μεταδοτική λοίμωξη που προκαλείται από το βακτήριο mycobacterium tuberculosis, προσβάλλει κυρίως τους πνεύμονες, μπορεί να επηρεάσει και άλλες περιοχές του σώματος, συμπεριλαμβανομένου του εγκεφάλου και της σπονδυλικής στήλης. Θα μπορούσε επίσης να οδηγήσει σε επιπλοκές όπως βλάβες στους ιστούς και στο DNA, διαταραχή της γονιδιακής επιδιόρθωσης και σε αλλοιωμένους αυξητικούς παράγοντες.

Η πρόσφατη μελέτη διαπίστωσε ότι όσοι έχουν τρέχουσα ή προηγούμενη λοίμωξη από φυματίωση είναι πιο πιθανό να διαγνωστούν με καρκίνο, συμπεριλαμβανομένων εκείνου του πνεύμονα, του αίματος, του γυναικολογικού και του παχέος εντέρου.

Πώς έγινε η έρευνα

Η μελέτη χρησιμοποίησε δεδομένα από την Εθνική Υπηρεσία Ασφάλισης Υγείας της Νότιας Κορέας μεταξύ 2010 και 2017, στην οποία συμμετείχαν 72.542 ασθενείς με φυματίωση και ίσος αριθμός ατόμων στην ομάδα ελέγχου.

Οι ασθενείς με φυματίωση αναγνωρίστηκαν με βάση συγκεκριμένα κριτήρια: όσοι είχαν κωδικό νόσου για φυματίωση εισήχθησαν στο σύστημα ή υποβλήθηκαν σε θεραπεία με δύο ή περισσότερα φάρμακα κατά της φυματίωσης για περισσότερες από 28 ημέρες.

Η ομάδα ελέγχου από τον γενικό πληθυσμό επιλέχθηκε σε αναλογία 1:5, με διάφορους παράγοντες κατά αντιστοιχία με την πρώτη ομάδα, όπως φύλο, ηλικία, επίπεδο εισοδήματος, τόπο διαμονής κ.α.

Οι ερευνητές εξέτασαν την εμφάνιση νεο-διαγνωσθέντων περιπτώσεων καρκίνου μετά τη διάγνωση της φυματίωσης, μετά από μέση περίοδο παρακολούθησης περίπου 5,5 ετών και μέση ηλικία 62 ετών μεταξύ των ασθενών με φυματίωση.

Tuberculosis-fymatiosh

Ποιοι καρκίνοι είναι πιο πιθανοί για τα άτομα που περνούν φυματίωση

Σε σύγκριση με τον γενικό πληθυσμό, η συχνότητα εμφάνισης καρκίνου ήταν σημαντικά υψηλότερη στους ασθενείς με φυματίωση:

Οι ερευνητές επισήμαναν ότι σε άτομα με φυματίωση, το κάπνισμα, η αυξημένη κατανάλωση αλκοόλ, η χρόνια ηπατική νόσος και η χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια ήταν επίσης ανεξάρτητοι παράγοντες κινδύνου για καρκίνο.

"Η φυματίωση είναι ένας ανεξάρτητος παράγοντας κινδύνου για τον καρκίνο, όχι μόνο για τον καρκίνο του πνεύμονα, αλλά και για διάφορους καρκίνους που σχετίζονται με την περιοχή. Ο έλεγχος και η διαχείριση για τον καρκίνο θα πρέπει να δικαιολογούνται σε ασθενείς με φυματίωση", πρόσθεσαν οι ερευνητές.

Τα αποτελέσματα θα παρουσιαστούν στο προσεχές Ευρωπαϊκό Συνέδριο Κλινικής Μικροβιολογίας και Λοιμωδών Νοσημάτων (ECCMID 2024) στη Βαρκελώνη της Ισπανίας.

Πηγές: eurekalert.org, medicaldaily.com