ΥΓΕΙΑ

Παγκόσμια Ημέρα Υγείας: “Η υγεία μου, δικαίωμά μου” το επίκαιρο μήνυμα του Π.Ο.Υ

Πιο δυνατό από ποτέ είναι το μήνυμα του Παγκοσμίου Οργανισμού Υγείας (Π.Ο.Υ.) για την φετινή Παγκόσμια Ημέρα Υγείας.

Παγκόσμια Ημέρα Υγείας: “Η υγεία μου, δικαίωμά μου” το επίκαιρο μήνυμα του Π.Ο.Υ

Εν μέσω των καταστροφικών συνεπειών που έχει ο πόλεμος στη Γάζα στην υγεία εκατοντάδων χιλιάδων αμάχων και με τις εκκλήσεις του Π.Ο.Υ. για μέριμνα και βοήθεια Υγείας να πέφτουν στο κενό, η σημερινή Παγκόσμια Ημέρα Υγείας έρχεται να ξαναφέρει στο προσκήνιο το πιο βασικό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων: το δικαίωμα στην υγεία.

Τι αναφέρει ο Π.Ο.Υ. για την Παγκόσμια Ημέρα Υγείας 2024

Σε όλον τον κόσμο, το δικαίωμα στην υγεία εκατομμυρίων ανθρώπων απειλείται ολοένα και περισσότερο. Οι ασθένειες και οι καταστροφές αποτελούν μεγάλες αιτίες θανάτου και αναπηρίας. Οι εμπόλεμες συγκρούσεις είναι καταστροφικές, προκαλώντας θάνατο, πόνο, πείνα και ψυχολογική φθορά.

Την ίδια στιγμή η καύση ορυκτών καυσίμων εντείνει την κλιματική κρίση και αφαιρεί το δικαίωμά μας να αναπνέουμε καθαρό αέρα, με την ατμοσφαιρική ρύπανση εσωτερικών και εξωτερικών χώρων να στοιχίζει μια ζωή κάθε 5 δευτερόλεπτα.

Το συμβούλιο του Π.Ο.Υ. για τα “Οικονομικά της Υγείας για Όλους” διαπίστωσε ότι τουλάχιστον 140 χώρες αναγνωρίζουν την υγεία ως ανθρώπινο δικαίωμα στο σύνταγμά τους. Ωστόσο, πολλές χώρες δεν ψηφίζουν και δεν εφαρμόζουν νόμους για να εξασφαλίσουν ότι οι πληθυσμοί τους έχουν δικαίωμα πρόσβασης σε υπηρεσίες υγείας. Αυτό ενισχύει το γεγονός ότι τουλάχιστον 4,5 δισεκατομμύρια άνθρωποι (πάνω από το ήμισυ του παγκόσμιου πληθυσμού) δεν καλύπτονταν πλήρως από βασικές υπηρεσίες υγείας το 2021.

Για την αντιμετώπιση αυτών των ειδών προκλήσεων, το θέμα για την Παγκόσμια Ημέρα Υγείας 2024 είναι: “Η υγεία μου, δικαίωμά μου”.

Το φετινό θέμα επιλέχθηκε για να υπερασπιστεί το δικαίωμα όλων, παντού, να έχουν πρόσβαση σε ποιοτικές υπηρεσίες υγείας, εκπαίδευση και πληροφορίες, καθώς και σε ασφαλές πόσιμο νερό, καθαρό αέρα, καλή διατροφή, ποιοτική στέγαση, αξιοπρεπείς συνθήκες εργασίας και περιβάλλοντος και ελευθερία από τις διακρίσεις.

Τι αναφέρει ο Π.Ο.Υ. ότι πρέπει να ξέρουν όλοι οι πολίτες για το δικαίωμα στην υγεία:

Έχετε δικαίωμα:

  1. σε ασφαλή και ποιοτική φροντίδα, χωρίς καμία διάκριση
  2. στο απόρρητο και την ιδιωτικότητα των πληροφοριών υγείας σας
  3. πρόσβασης σε πληροφορίες σχετικά με τη θεραπεία σας, ώστε με πλήρη ενημέρωση να παρέχετε την συγκατάθεσή σας σε αυτή
  4. στην σωματική σας αυτονομία και ακεραιότητα
  5. να παίρνετε εσείς αποφάσεις για την υγεία σας
whd2024

Προστατέψτε το δικαίωμά σας στην υγεία ως βασικό ανθρώπινο δικαίωμα

Όλοι πρέπει να έχουν πρόσβαση στις υπηρεσίες υγείας που χρειάζονται όταν και όπου τις χρειάζονται, χωρίς να αντιμετωπίζουν οικονομικά εμπόδια. Επομένως, εάν δεν μπορείτε να έχετε πρόσβαση στην υγειονομική περίθαλψη, αυτό δεν είναι σωστό. Ακολουθούν μερικοί τρόποι για να αναλάβετε δράση:

  • Συνήγορος: απευθυνθείτε στους πολιτικούς ηγέτες, συμμετάσχετε σε κοινότητες υγείας που απαιτούν δράση, συμμετέχετε σε αναφορές και συζητήσεις
  • Οργανώστε την κοινότητά σας: π.χ. στη δουλειά, στην εκκλησία, για να συμφωνήσετε τι πρέπει να αλλάξει και πώς

Προωθήστε το δικαίωμα στην υγεία ως βασικό πυλώνα των ευρύτερων ανθρωπίνων δικαιωμάτων μας

Ο σεβασμός του δικαιώματός μας στην υγεία σημαίνει σεβασμό των δικαιωμάτων μας για πρόσβαση σε ασφαλές πόσιμο νερό, καθαρό αέρα, καλή διατροφή, ποιοτική στέγαση, αξιοπρεπείς συνθήκες εργασίας και ελευθερία από τη βία και τις διακρίσεις.

Θέστε την υγεία ως πρώτη προτεραιότητα

Συμμετέχετε στην λήψη αποφάσεων σχετικά με την υγεία. Παραδείγματα για τον τρόπο συμμετοχής: συναντήσεις σε δημαρχεία και συνελεύσεις πολιτών, ομάδες εργασίας και διαβουλεύσεων, συμβούλια υγείας, ομάδες βοήθειας και επιτροπές αναθεώρησης.

Πηγή: who.int