ΥΓΕΙΑ

Μπορούν οι πάσχοντες με μακρά Covid να ασκούνται;

Σινάνη Αικατερίνη

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, οι άνθρωποι με νόσησαν με Covid και ανέπτυξαν σύνδρομο μακράς Covid, πρέπει να αποφεύγουν την άσκηση.

Μπορούν οι πάσχοντες με μακρά Covid να ασκούνται;

Τα ευρήματα νέας μελέτης ωστόσο, υποστηρίζουν ότι όχι μόνο μπορούν, αλλά πρέπει να ενθαρρύνονται από τους γιατρούς να το κάνουν, προκειμένου να βελτιώσουν την υγεία τους.

Όπως δήλωσε ο επικεφαλής της μελέτης, ερευνητής στο Ινστιτούτο Καρολίνκα στη Σουηδία, Ανδρέας Τρύφωνος, η πορεία των ασθενών με Long COVID εξελίσσεται το ίδιο καλά μετά την άσκηση με αυτή των υγιών ανθρώπων, «παρόλο που είχαν περισσότερα συμπτώματα στην αρχή. Με τον όρο εξίσου καλά, εννοώ ότι δεν επιδεινώθηκαν τα συμπτώματά τους ή δεν επηρέασαν αρνητικά τον οργανισμό τους κατά τη διάρκεια των 48 ωρών που τους παρακολουθήσαμε».

Οι πρώτες παρατηρήσεις έδειχναν ότι η άσκηση με long COVID θα μπορούσε να είναι επιβλαβής, σημείωσαν οι ερευνητές.

Τα άτομα με long COVID εμφανίζουν συχνά συμπτώματα όπως ακραία κόπωση, δύσπνοια, αυξημένο καρδιακό ρυθμό και μυϊκή αδυναμία, τα οποία συχνά επιδεινώνονται με την άσκηση.

Για να διαπιστώσουν αν η άσκηση βοηθά ή βλάπτει, οι ερευνητές μελέτησαν 31 άτομα με long COVID και τα συνέκριναν με 31 υγιή άτομα.

Όλοι οι συμμετέχοντες ολοκλήρωσαν τρεις διαφορετικές συνεδρίες άσκησης που αποτελούνταν από διαλειμματική προπόνηση υψηλής έντασης και αερόβια άσκηση μέτριας έντασης -και τα δύο σε στατικό ποδήλατο γυμναστικής- καθώς και προπόνηση δύναμης.

Οι συνεδρίες έγιναν με τυχαία σειρά με διαφορά λίγων εβδομάδων, δήλωσαν οι ερευνητές.

Όλοι οι συμμετέχοντες υποβλήθηκαν σε μια σειρά ιατρικών εξετάσεων πριν, αμέσως μετά και δύο ημέρες μετά τις προπονήσεις, για την αξιολόγηση των συμπτωμάτων και της συνολικής τους υγείας.

«Τα άτομα με μετά-COVID σύνδρομο είχαν γενικά χαμηλότερα επίπεδα φυσικής κατάστασης και μυϊκής δύναμης, γεγονός που θα μπορούσε να οφείλεται τόσο στη λοίμωξη όσο και στα χαμηλότερα επίπεδα δραστηριότητας», δήλωσε ο Τρύφωνος. «Μετά από δύο χρόνια παρατεταμένων συμπτωμάτων και αποθάρρυνσης από την άσκηση, δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι οι άνθρωποι χάνουν μέρος της εργασιακής τους ικανότητας».

Το 62% των ασθενών με long COVID έπασχαν επίσης από μυοπάθεια, μια αλλαγή του μυϊκού ιστού που οδηγεί σε μυϊκή αδυναμία, όπως έδειξαν τα αποτελέσματα.

«Το ποσοστό αυτό είναι πολύ υψηλό για να εξηγηθεί μόνο από τη μειωμένη δραστηριότητα. Ως εκ τούτου, αναλύουμε τις βιοψίες για να δούμε αν μπορούμε να εξηγήσουμε τον λόγο πίσω από αυτές τις μυϊκές αλλαγές», δήλωσε ο Τρύφωνος.

Τα ευρήματα δείχνουν ότι σε γενικές γραμμές τα άτομα με long COVID θα μπορούσαν να επωφεληθούν από την άσκηση άσκηση.

«Τα άτομα με μετα-COVID δεν πρέπει να αποθαρρύνονται από την άσκηση γενικά. Αντίθετα, όταν βρίσκονται υπό επίβλεψη, θα πρέπει να ενθαρρύνονται να ξεκινούν με οποιοδήποτε είδος άσκησης τους αρέσει, σε κατάλληλο επίπεδο φυσικά, και στη συνέχεια να αυξάνουν σιγά-σιγά την ένταση».

Η νέα μελέτη δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό JAMA Network Open.