ΥΓΕΙΑ

Καρκίνος παγκρέατος: Πώς πέτυχαν 97% ακρίβεια στα πρώιμα σημάδια

Μιχάλης Θερμόπουλος

Μια εξέταση αίματος φαίνεται ικανή να ανιχνεύσει καρκίνους του παγκρέατος σε πρώιμο στάδιο με ακρίβεια έως και 97%, αναφέρει μια νέα μελέτη.

Καρκίνος παγκρέατος: Πώς πέτυχαν 97% ακρίβεια στα πρώιμα σημάδια
Bigstock

Το τεστ αναζητά 8 σωματίδια RNA και 8 δείκτες DNA που αποβάλλονται από καρκίνους του παγκρέατος και -συνδυαστικά- συνθέτουν μια γενετική “υπογραφή” για τη νόσο, είπαν οι ερευνητές.

Επί του παρόντος, είναι δύσκολο να προλάβει κανείς τον καρκίνο παγκρέατος πριν φτάσει σε προχωρημένο στάδιο. Το όργανο βρίσκεται βαθιά στην κοιλιά και ο καρκίνος έχει συμπτώματα που λανθασμένα μπορεί να αποδοθούν σε άλλες ασθένειες.

“Ο καρκίνος παγκρέατος είναι μια από τις πιο θανατηφόρες κακοήθειες, σε μεγάλο βαθμό επειδή η πλειονότητα των ασθενών διαγιγνώσκεται μόνο αφότου ο καρκίνος έχει ήδη κάνει μετάσταση”, δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής δρ. Ajay Goel, πρόεδρος μοριακής διάγνωσης και πειραματικής θεραπείας στο City of Hope Cancer Center.

Το ποσοστό πενταετούς επιβίωσης για ασθενείς που έχουν διαγνωστεί με καρκίνο του παγκρέατος σε πρώιμο στάδιο είναι 44%, αλλά αυτό μειώνεται στο 3% εάν ο καρκίνος εντοπιστεί αφότου έχει εξαπλωθεί σε άλλα σημεία του σώματος, σημείωσαν οι ερευνητές.

Πώς έγινε η νέα έρευνα

Μια προηγούμενη δοκιμή αυτής της εξέτασης αίματος σε 95 ασθενείς από τις ΗΠΑ και την Ιαπωνία βρήκε ποσοστό ανίχνευσης 98%.

Αυτή η τελευταία δοκιμή περιελάμβανε 523 άτομα με καρκίνο του παγκρέατος και 461 υγιή άτομα από την Ιαπωνία, τις ΗΠΑ, τη Νότια Κορέα και την Κίνα.

Η εξέταση αίματος ανίχνευσε:

  • Το 93% των καρκίνων του παγκρέατος μεταξύ των συμμετεχόντων στις ΗΠΑ
  • Το 91% των καρκίνων του παγκρέατος στους Νοτιοκορεάτες
  • Το 88% των καρκίνων του παγκρέατος στην κινεζική ομάδα

Όταν οι ερευνητές συνδύασαν την εξέταση αίματος με μια εξέταση για έναν ήδη καθιερωμένο δείκτη καρκίνου του παγκρέατος (CA 19-9), η ακρίβεια αυξήθηκε στο 97% των καρκίνων σταδίου 1 και 2 μεταξύ των συμμετεχόντων στις ΗΠΑ.

Οι καρκίνοι του παγκρέατος σταδίου 1 περιορίζονται στο όργανο, ενώ στο στάδιο 2 έχουν εξαπλωθεί σε κοντινούς λεμφαδένες, αλλά όχι αλλού.

Τι είπαν οι ερευνητές

“Η προσέγγισή μας προσφέρει ένα τεστ υγρής βιοψίας ανώτερο από την μέτρηση CA 19-9 μόνο για την σε πρώιμο στάδιο νόσο”, είπε ο δρ. Goel.

Ωστόσο, οι ερευνητές είπαν ότι απαιτείται περισσότερη έρευνα για την επικύρωση του τεστ, προτού αυτό μπορέσει να εφαρμοστεί στον γενικό πληθυσμό.

Οι ερευνητές παρουσίασαν τα αποτελέσματα των σχετικών δοκιμών σε ένα συνέδριο της Αμερικανικής Ένωσης για την Έρευνα για τον Καρκίνο στο Σαν Ντιέγκο. Τα ευρήματα που παρουσιάζονται σε ιατρικά συνέδρια θεωρούνται προκαταρκτικά έως ότου δημοσιευτούν σε περιοδικό ιατρικής επιθεώρησης.

Πηγή: healthday.com