ΥΓΕΙΑ

Κλιματική αλλαγή: Με ποιο τρόπο συμβάλλει στην αύξηση των εγκεφαλικών

Σινάνη Αικατερίνη

Οι έντονες καιρικές διακυμάνσεις που προκαλούνται από την κλιματική αλλαγή, μπορεί να συμβάλλουν στην αύξηση των θανάτων από εγκεφαλικά επεισόδια, υποστηρίζει μια νέα μελέτη.

Κλιματική αλλαγή: Με ποιο τρόπο συμβάλλει στην αύξηση των εγκεφαλικών

Οι ψυχρές εισβολές και οι συχνοί καύσωνες, συνδέονται με πάνω από μισό εκατομμύριο θανάτους ετησίως τα τελευταία χρόνια, αναφέρουν οι ερευνητές.

«Οι δραματικές μεταβολές της θερμοκρασίας που σημειώνονται τα τελευταία χρόνια έχουν επηρεάσει την ανθρώπινη υγεία και έχουν προκαλέσει έντονη ανησυχία», δήλωσε ο ερευνητής Quan Cheng, από το νοσοκομείο Xiangya του Central South University στην Changsha της Κίνας.

«Η μελέτη μας διαπίστωσε ότι αυτές οι μεταβαλλόμενες θερμοκρασίες μπορεί να αυξήσουν την επιβάρυνση λόγω εγκεφαλικών επεισοδίων παγκοσμίως, ιδίως στους ηλικιωμένους πληθυσμούς και στις περιοχές με περισσότερες ανισότητες στην υγειονομική περίθαλψη», πρόσθεσε.

Ειδικότερα, τα ψυχρά μέτωπα που προκαλούσαν οσφυαλγία συνδέονταν με περισσότερα εγκεφαλικά επεισόδια, δήλωσαν οι ερευνητές.

Οι θερμοκρασίες που κυμαίνονται είτε σε πολύ υψηλά είτε σε πολύ χαμηλά επίπεδα, μπορούν επίσης να αυξήσουν τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου.

Οι χαμηλότερες θερμοκρασίες προκαλούν συστολή των αιμοφόρων αγγείων ενός ατόμου, αυξάνοντας την αρτηριακή του πίεση. Η υψηλή αρτηριακή πίεση αποτελεί κύριο παράγοντα κινδύνου για εγκεφαλικό επεισόδιο.

Οι υψηλότερες θερμοκρασίες από την άλλη, μπορεί να προκαλέσουν αφυδάτωση, η οποία πυκνώνει και επιβραδύνει τη ροή του αίματος - παράγοντες που επίσης σχετίζονται με το εγκεφαλικό επεισόδιο.

Οι θάνατοι από εγκεφαλικά επεισόδια στις Ηνωμένες Πολιτείες αυξήθηκαν κατά 26% μεταξύ 2011 και 2021, σύμφωνα με την Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρεία. Μέρος αυτού του ποσοστού θα μπορούσε να συνδεθεί με την κλιματική αλλαγή, υποστηρίζουν οι ερευνητές.

Οι ερευνητές εξέτασαν αρχεία υγείας τριών δεκαετιών για περισσότερες από 200 χώρες, συγκρίνοντας τους θανάτους από εγκεφαλικά επεισόδια με την τοπική θερμοκρασία εκείνη την εποχή.

Σημειώθηκαν περισσότεροι από 521.000 θάνατοι από εγκεφαλικά επεισόδια το 2019 που συνδέονται με θερμοκρασίες που κυμάνθηκαν σε πολύ χαμηλά ή πολύ υψηλά επίπεδα, εκτιμούν οι ερευνητές.

Τα ψυχρά μέτωπα συνδέθηκαν με περισσότερους από 474.000 από αυτούς τους θανάτους, σύμφωνα με τα αποτελέσματα.

Αυτό είναι ένα μεγάλο κομμάτι των 6,6 εκατομμυρίων θανάτων παγκοσμίως που αποδίδονται σε εγκεφαλικό επεισόδιο το 2019, σύμφωνα με την Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρεία.

Το ποσοστό θανάτου από εγκεφαλικό επεισόδιο που συνδέεται με αλλαγές της θερμοκρασίας ήταν 7,7 θάνατοι ανά 100.000 άτομα για τους άνδρες και 5,9 ανά 100.000 για τις γυναίκες, δήλωσαν οι ερευνητές.

Η Κεντρική Ασία ήταν η περιοχή με το υψηλότερο ποσοστό θανάτων από εγκεφαλικό επεισόδιο που σχετίζεται με τη θερμοκρασία, με 18 ανά 100.000 άτομα.

«Χρειάζονται περισσότερες έρευνες για να προσδιοριστεί ο αντίκτυπος της αλλαγής της θερμοκρασίας στο εγκεφαλικό επεισόδιο και να στοχευθούν λύσεις για την αντιμετώπιση των ανισοτήτων στην υγεία», δήλωσε ο Cheng. «Η μελλοντική έρευνα θα πρέπει να στοχεύει στη μείωση αυτής της απειλής με την εξεύρεση αποτελεσματικών πολιτικών για την υγεία που αντιμετωπίζουν τις πιθανές αιτίες της κλιματικής αλλαγής, όπως η καύση ορυκτών καυσίμων, η αποψίλωση των δασών και οι βιομηχανικές διεργασίες».

Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό Neurology.